10 Aralık 2004 22:00

Seyhan'da 'temizlik' operasyonu

AKP'li Seyhan Belediye Başkanı Azim Öztürk, temizlik işlerini taşeronlaştırıyor. İşveren, adımlarını hızlandırırken operasyonun sadece temizlikle sınırlı kalmayacağı belirtiliyor.

Paylaş
Türkiye'nin en büyük ilçelerinden birisi olan Adana'ya bağlı Seyhan Belediyesi'nin AKP'li Başkanı Azim Öztürk, "tasarruf" adı altında temizlik işlerini taşerona devrediyor. Temizlik Müdürlüğü'nde çalışan 390 kadrolu işçiye çıkış verilmeyeceği, belediyeye bağlı Park Bahçeler Müdürlüğü bünyesine kaydırılacağı öğrenilirken, amacın sendikal örgütlenmeyi bitirmek olduğu konuşuluyor. Belediye Başkanı Öztürk'ün her fırsatta dile getirdiği "Kayseri Modeli"ne göre her şey, hatta makam aracı bile taşeronlaştırılıyor. Sözleşme görüşmeleri sürekli grev aşamasına gelen Seyhan'da işçilerin en önemli gücü olan temizlik, ihaleye çıkarıldı bile. Öztürk hedefine doğru her gün yeni bir adım atarken, Genel-İş Sendikası 2 No'lu Şube özelleştirmelere karşı topyekün mücadele gerektiğini belirtiyor.

'Bir şey yapmalı' İşyeri Temsilcisi Enver Taşkın, sendikalaşmak için çok uğraştıklarını hatırlatarak, "Şimdi güle oynaya burayı taşerona devrediyoruz" diyerek, Genel-İş'in bu konuda hiçbir şey yapmadığını söyledi. Temizlik işlerinin özelleştirilmesiyle işçilerin sonunun ne olacağının belirsiz olduğuna dikkat çeken Taşkın, "İşçilere 'bugün git yarın gel' diyecekler, esnek çalışmayı, ödünç işçiliği hayata geçirecekler. İşçileri mücadeleye çağırmak için bir şeyler yapılmalı" dedi. İşyeri Temsilcisi Bayram Ateş de "Bunun anlamı sendikasızlaştırmaktır. Birlik olunmalı, işçilerle bir araya gelinmeli" şeklinde konuştu. İşyeri Baştemsilcisi Mustafa Öztürk ise "temizliğin özelleştirilmesinin işçiliğin bitmesi anlamına geleceğini" vurgulayarak, özelleştirmeye karşı topyekün mücadele edilmesi gerektiğini belirtti. Konuyu tartıştıklarını ifade eden Öztürk, dava açacaklarını da söyledi. Genel-İş 2 Nolu Şube Başkanı ve DİSK Çukurova Bölge Temsilcisi Kemal Aslan, özelleştirmeye karşı olduklarını söyledi. Yıllardır Seyhan Belediyesi'ne bağlı Park Bahçeler Müdürlüğü ve Ev Ekipleri'nde müteahhit firma bulunduğunu anlatan Aslan, Seyhan Belediyesi Başkanı AKP'li Azim Öztürk'ün, "Müteahhitleri şantiyede toplayacağım, temizlik çalışanlarını parklara kaydıracağım" dediğini aktararak, şunları söyledi: "Türkiye'deki bütün belediyelerde temizliği taşeron firmalar yapıyor. Sadece Ankara/Çankaya, Adana'ya bağlı Seyhan ve Yüreğir belediyelerinde taşeron yoktu. Çankaya ve Yüreğir belediyeleri de temizliği özelleştirdi. Adamların zihniyeti bu. Özelleştirmeye karşı Türkiye genelinde bir şeyler yapılmalı. Sadece bizim şube olarak bir şeyleri önlememiz mümkün değil."

ÖNCEKİ HABER

TEKSİF grev kararı aldı

SONRAKİ HABER

Türkiye sınıfta kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa