10 Aralık 2004 22:00

İnsan hakları geriye gidiyor

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin imzalanmasının 56'ncı yıldönümü dolayısıyla düzenlenen İnsan Hakları Konferansı'nda, Irak halkının kendi kaderini tayin hakkına saygı gösterilmesi talep edildi.

Paylaş
İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) tarafından İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin yıldönümünde düzenlenen konferansta konuşan İHD Genel Başkanı Yusuf Alataş, bildirgede sayılan temel haklardaki ihlallerin yaygınlaştığını bildirdi. İHD ve TİHV tarafından dün düzenlenen konferansa, Irak, Fas, Filistin, Almanya ve Slovak büyükelçiliklerinden temsilciler de katıldı. Konferansa Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da bir mesaj gönderdi. Konferansta, İHD ve TİHV tarafından hazırlanan bir sunum yapan İHD Genel Başkanı Alataş, yaşama hakkı, kişi özgürlüğü ve güvenliği, adil yargılanma gibi hakların ihlalinin yaygınlaştığını, bunun için Guantanamo Kampı, Ebu Garib Cezaevi ve Felluce'nin yeterli kanıt oluşturduğunu söyledi. Irak halkının kendi kaderine tayin hakkına saygı gösterilmesi ve işgalci güçlerin derhal geri çekilmesi için ulusal ve uluslararası tüm kuruluşları harekete geçmeye çağıran Alataş, Uluslararası Ceza Mahkemeleri (UCM) Statüsü'nü imzalamayan ve bu yönde diğer devletlere baskı yapan ABD'yi kınadı.

82 Anayasası İHD Genel Başkanı Alataş, Türkiye'nin demokratikleşmesinin önündeki engelleri ise şu şekilde sıraladı:
  • 1982 Anayasası tümüyle ortadan kaldırılmadıkça, Türkiye'nin tam olarak demokratikleşmesi, insan haklarını ve temel özgürlükleri yaşama geçirmesi, sistemin sivilleştirilmesi ve askerin sistem içindeki etkinliğinin kaldırılması mümkün değildir,
  • Hükümet, yasama faaliyetlerinde gösterdiği iradeyi, uygulamada göstermiyor,
  • Yargısız infazlar ve işkence sürüyor,
  • Hükümet, cezaevleri konusunda yeni çözümler geliştirmek yerine, yasal düzenlemelerle sorunu daha da ağırlaştırma eğilimine girmiş bulunuyor,
  • Hükümet, Kürt sorununu demokratik ve barışçıl yöntemlerle çözme yolunda adımlar atmıyor. Konferansın ardından İHD ve TİHV yöneticileri, Yüksel Caddesi'nde bildiri dağıttılar.

    src=/resim/b1.gif width=5>
    Başa dön


    İnsan, haklarıyla insandır 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla çeşitli illerde yapılan basın açıklamaları ve etkinliklerde, insan haklarına yönelik saldırılara son verilmesi talep edilerek, "İnsan, haklarıyla insandır" görüşü dile getirildi. İstanbul'da M. Akif Ersoy Parkı'nda bir araya gelen İHD İstanbul Şubesi üyeleri, hak ihlallerindeki artışa dikkat çektiler. Barış Anaları'nın da destek verdiği etkinlikte bir basın açıklaması yapan İHD İstanbul Şube Başkanı Eren Keskin, "İHD'ye yapılan başvurular da, şikâyetler de aynen devam etmekte. 'Yazılı hukukta' bazı olumlu değişiklikler olsa da sorunlar varlığını sürdürüyor" dedi. Keskin, işkencenin sistematik bir şekilde sürdüğünü sözlerine ekledi. Uluslararası Af Örgütü üyeleri de, "Karanlık aydınlansın" sloganıyla İstanbul Taksim'de mum dağıttılar. 36 ülkede çatışmaların sürdüğünü, mayınlar yüzünden birçok sivilin hayatını kaybettiğini, işkencenin, ölüm cezasının hüküm sürdüğünü, insan hakları standartlarının içinin boşaltıldığını belirten Af Örgütü üyeleri, karanlık bir dünya istemediklerini dile getirdiler.

    DİYARBAKIR/VAN İHD üyelerinin Diyarbakır'daki eylem mekânı ise İnsan Hakları Anıtı'nın önü oldu. Anıtın önünde toplanan İHD'liler adına açıklama yapan İHD Şube Başkanı Selahattin Demirtaş, kendi öz güçlerine dayanarak, demokrasi mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi. Açıklamanın ardından, Belçika'da Kürtlerin insan hakları için yürüttüğü çalışmalardan dolayı Cristo Fond Vakfı tarafından ödüle layık görülen Kürt akademisyen Abdullah Akay, ödülünü barış anaları'na hediye etti. İHD Van Şubesi de, düzenlediği basın toplantısında, Eğitim Sen'e açılan kapatma davasının, insan hakları gününde görüldüğüne dikkat çekti.

    ADANA/AYDIN/İZMİR Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Adana Şubesi, devam eden insan hakkı ihlallerine dikkat çekerek, hükümeti demokrasinin kurallarına uymaya çağırdı. Aydın'da Sevgi Yolu'nda bir araya gelen İHD, EMEP, DEHAP, ÖDP, Eğitim Sen, Emekli Sen, Hacıbektaş Veli Derneği temsilcileri, Irak'taki katliamları protesto ederek, başta Kızıltepe olmak üzere Türkiye'deki faili meçhul cinayetlerin aydınlatılmasını ve sorumlularının yargı önüne çıkartılmasını talep ettiler. İHD İzmir Şubesi üyeleri de, hak ihlallerine dikkat çekmek amacıyla İHD'nin önünden Konak Meydanı'na kadar yürüdüler. Yürüyüşün sonunda açıklama yapan İHD Şube Başkanı Mustafa Rollas, yargısız infazları protesto etti.

  • ÖNCEKİ HABER

    Kürtler 17 Aralık'a kilitlendi

    SONRAKİ HABER

    Erdem'in organları hastalara naklediliyor

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa