10 Aralık 2004 22:00

'Bağdat'ta iki günde 30 sivili öldürdük'

Irak'ta savaşmak istemediği için Kanada'dan sığınma talep eden Jimmy Massey, bu talebin ele alındığı oturumda korkunç itiraflarda bulundu.

Paylaş
Irak'ta savaşmak istemediği için Kanada'dan sığınma talep eden Jimmy Massey, bu talebin ele alındığı oturumda korkunç itiraflarda bulundu. Massey, Kanada Göçmen ve Mülteci Bürosu yetkilileri önünde yaptığı konuşmada, Irak'ta bulunduğu dönemde komutası altındaki askerlerin, Bağdat'ta bir kontrol noktasında 48 saat içinde "en az 30 sivili öldürdüklerini" söyledi. Bu cinayetlerin, Bağdat'ın ele geçirilmesinden sonraki günlerde işlendiğini belirten Massey, "Bazı vakalarda, tek bir uyarı ateşini veya el işaretleriyle yapılan uyarıları dikkate almayan sivil araçlara 200-500 mermi sıkıldı" diye konuştu. Yaylım ateşe tutulan araçlarda yapılan aramalarda hiçbir silah bulunmadığını anlatan asker, başka katliamlardan da bahsetti. Massey, emrindeki askerlerin, protesto gösterisi yapan Iraklılara ateş açarak 4 sivili öldürdüklerini ekledi. Jimmy Massey, Irak'ta yaşadıklarının ardından ağır depresyon ve post-travmatik stres düzensizliği tanısıyla ülkesine dönmüş ve ordudan atılmıştı. Massey'in de aralarında bulunduğu bir grup asker, Irak'a geri dönmemek veya ABD makamlarınca kovuşturmaya uğramamak için Kanada'dan siyasi sığınma talep ediyor.

Katiller mahkemede Üç Iraklıyı taammüden öldürmek ile suçlanan Amerikalı çavuş Michael P. Williams'ın Bağdat'taki ön duruşması yapıldı. Duruşmada, 17 Ağustos'ta şüpheli bir kamyonun Williams komutasındaki askerlere yaklaştığı, Williams'ın araca ateş açma emri verdiği, kamyondan "tehlikeli görünmeyen" bir kişinin indiği, Williams'ın, askerlerden Tulafono Young'a bu kişiye ateş etme emri verdiği, kendisinin de ateş ettiği belirtildi. Aynı mahallede, 28 Ağustos'ta yapılan arama sırasında, Williams'ın bir Iraklıyı evine girmeye zorladığı, diğer askerlerin evin dışında beklediği, "tehlikeli görünmeyen" Iraklının vurularak öldürüldüğü kaydedildi. Aynı gün, başka bir arama sırasında, benzer bir olayın yaşandığı ve asker Brent W. May'in Williams'a "silahsız bir askere ateş edip edemeyeceğini" sorduğu, Williams'ın askere "Evet" cevabını verdiği ifade edildi. Bu cevabın ardından May, silahsız bir Iraklıyı öldürdü. Bir başka Amerikalı astsubay ise, Iraklı bir sivili öldürmekten suçlu bulundu. Irak'taki Amerikan sıkıyönetim mahkemesinde görülen davada, Johnny Horne adlı astsubay, Bağdat'ın Sadr Kenti mahallesinde ağır yaralı ve silahsız olan Iraklı bir sivili 18 Ağustos'ta öldürmekten suçlu bulundu.

Firar suçlaması Bu arada, Irak'ta geçen yıl kaybolan ve direnişçiler tarafından kaçırıldığını iddia eden Arap asıllı Amerikalı onbaşı Vasıf Ali Hüseyin, firar etmekle suçlandı. ABD Deniz Kuvvetlerinin 5 aydır sürdürdüğü soruşturmada, kaybolduktan sonra Lübnan'da ortaya çıkan Hüseyin'in Arapça tercüman olarak görev yaptığı birliğinden izinsiz ayrıldığı bildirildi. Hüseyin, devlet mülkünü kaybetmek ve orduya ait silahı çalmakla da suçlandı. Sürünüyorlar! Diğer yandan, Irak'tan dönen ABD askerleri arasında evsizlerin sayısının giderek arttığı bildirildi. UPI ajansının haberine göre, ABD'de sayıları 300 bin olarak tahmin edilen evsizlerin yarısının Vietnam'da görev yapan askerlerden oluşması gerçeğinden sonra, Irak'tan dönen bazı askerlerin çeşitli evsiz derneklerine ve sığınma evlerine başvurmaları bu endişeyi artırdı. 'Ulusal Evsiz Eski Askerler Koalisyonu' adlı yardım kuruluşunun başkanı olan Linda Boone, "Şimdiden sokaklarda Irak'tan gelmiş askerleri görebilirsiniz" diye konuştu. Amerikan Emekli Askerler Dairesi'nin temmuz ayındaki verilerine göre, Irak'tan dönen gazi, malül ve emekli askerlerden yaklaşık 28 bini kurumdan sağlık ve benzeri yardım talebinde bulundu. Başvuranların beşte birine ağır depresyon teşhisi konuldu.

ÖNCEKİ HABER

Şiilerden seçim ittifakı

SONRAKİ HABER

Likud'dan gönülsüz onay

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...