10 Aralık 2004 22:00

Sefalet planına onay

GM/Opel patronları, planlarını sendika bürokratlarına kabul ettirdi. Buna göre; 10 bini Almanya'da olmak üzere Avrupa çapında 12 bin işçi işten atılacak.

Paylaş
Ekim ayında, otomotiv tekeli GM'nin patronlarının Opel'de 500 milyon Euro tasarruf etmek için Avrupa çapında 12 bin işçiyi işten atacağı haberiyle başlayan süreç ilerliyor. GM'nin 'tasarruf' planlarına karşı 14 Ekim'de üretimi durduran Opel Bochum işçileri, yayınlanan "uzlaşma paketi" karşısında tepkili. Direnişlerine bir oylama ile ara veren Bochum işçileri, bir süredir işyeri temsilciliğinden olağanüstü toplantı yapmasını talep ediyor. Ancak işçilerin bu talebine şimdiye kadar yanıt verilmedi. Avrupa çapında 12 bin işçiyi işten atacağını ilan ederek tepkileri çeken GM patronları, varılan uzlaşma dahilinde 12 bin işçiyi "sosyal hafifletici yöntemlerle" işten çıkartacak. GM patronları böylece hedeflerine ulaştıkları gibi, "işçilere olumlu yaklaşan patronlar" olarak gösterilecekler. Yılda 500 milyon Euro tasarruf etmeyi hedefleyen GM bu hedefine de ulaştı.

'Hafifletici yöntemler' İşyeri Temsilciliği'nin Rüsselsheim'de verdiği bilgiye göre Almanya'daki Opel fabrikalarından 10 bin işçinin çıkartılması kararlaştırıldı. 5 bin işçinin Rüsselsheim'de, 3600 işçinin Bochum'da ve 1400 işçinin Kaiserlautern'de işten çıkartılacağını bildiren temsilcilik başkanı Klaus Franz, işçilerin bir kısmının bu yıl kurulacak olan 'İstihdam ve Kalifiyeleşme Kurumu'na devredileceğini, iki yıl süreyle burada istihdam edileceklerini söyledi. Bu kuruma devredilecek olan işçilerin sayısı Rüsselsheim'den 3100, Bochum'dan 2400 ve Kaiserslautern'den ise 1000 olarak belirtildi.

Ücretler budanacak Bu kurumlara devredilen işçilerin ücretlerinin yüzde 90'ını alacakları bildirilirken, Opel'de ödenen diğer ek ikramiyelerin de ödenmeyeceği açıklandı. Bu işçiler ücretlerinin yüzde 60'ını çalışma ajanslarından, geri kalan kesimini Opel'den alacaklar. Opel'de kalanların ücretlerinin de yüzde 15'inin kesileceği açıklandı. Böylece 500 milyonluk tasarruf paketinin yükü işçilere ve devlet kasalarına yıkılmış olacak. Diğer yandan, bu programa paralel olarak gündeme getirilen tazminat programı için GM merkezinden 750 milyon Euro kaynak ayrıldığı bildirildi. Ayrıntılar hakkında bilgi verilmemesine karşın, tazminat olarak işçilere Opel'de çalıştıkları her yıl için iki aylık verileceği tahmin ediliyor. Ancak tazminatların normal sosyal kesintilere ve vergiye tabi tutulup tutulmayacağı kesinleşmedi. Kesin olan tek şey, bugün tazminat alan işçilerin, aldıkları para bitinceye dek işsizlik parası alamayacağı.

Olağanüstü toplantı talebi Opel Rüsselsheim'de yapılan toplantıda işyeri temsilciliği "güllük gülistanlık" bir tablo çizip "Hedefimize ulaştık" derken, Bochum'da tepkiler devam ediyor. Bochum'da olağanüstü toplantı yapılması talebi defalarca dile getirilmesine karşın, işyeri temsilciliği bu yönde bir adım atmadı. İşyeri Temsilciliği içinde muhalif konumda olan GOG grubu tarafından çıkartılan işyeri gazetesinde, işçiler mücadele etmeye çağrıldılar. 'Soğuk şantajcılara sıcak kış' başlıklı gazetede, ekim ayında bir hafta boyunca süren direnişe ara verildiği hatırlatılarak, "Yeniden direniş toplantıları yapmaya başlayabiliriz" denildi. Ayrıca, işyerlerini korumak için 2000 yılında Avrupa çapında bir sözleşme imzalandığı hatırlatıldı ve "Bu sözleşme geçerlidir. Yeni bir sözleşmeye ihtiyacımız yok" denildi. Haftalık eylem günlerinde kurulan dayanışma fonlarında şimdiye dek 34 bin Euro toplandı. Bunun 22 bini İşyeri Temsilciliği'nin,12 bini "Dayanışma İnisiyatifi"nin banka hesabında. Mücadele yanlısı işçiler, "Grev kasamız da olduğuna göre daha ne bekliyoruz?" diye soruyorlar.

ÖNCEKİ HABER

Galata; balık ve huzur

SONRAKİ HABER

Şiilerden seçim ittifakı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa