09 Aralık 2004 22:00

Sena işçisi sendikalaşmakta kararlı

Tokat İkinci Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren Sena Tekstil Grup'ta başlatılan sendikal mücadele, işçilerin kararlı tavrıyla firesiz sürüyor.

Paylaş
Tokat İkinci Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren Sena Tekstil Grup'ta başlatılan sendikal mücadele, işçilerin kararlı tavrıyla firesiz sürüyor. Yaklaşık altı ay önce başlayan sendikalaşma çalışması, patronun engelleme çabalarıyla karşılaştı. Türk-İş'e bağlı TEKSİF Sendikası'nın yürüttüğü sendikalaşma çalışmasıyla birlikte işten atılan 8 işçinin açtığı işe iade davasının duruşması 25 Aralık'ta görülecek. Öte yandan bir süre önce 50 günlük ücretsiz izne gönderilen 30'a yakın işçi, geçtiğimiz hafta ikinci defa 50 günlük ücretsiz izne çıkarıldı.

Yerel basın işçiye kapalı Tepkilerini duyurmak isteyen işçiler, yerel gazetelerin patron yanlısı tutumuyla karşılaşıyor. İşçilerin örgütlenmesinden rahatsız olan patron Ataullah Arvas, yerel basını kullanarak sendikalaşmayı engellemeye çalışıyor. Arvas, yerel gazetelere yaptığı açıklamalarda işçilerine standardın üzerinde ücret verdiğini söylüyor. Arvas'ın "standart üstü" olduğunu iddia ettiği ücret ise asgari ücretin 10-15 milyon üzerinde. Patronun açıklamalarına karşın Sena işçisinin ekonomik mağduriyeti sürüyor. İçeriden 4 aylık alacakları olduğunu belirten işçiler, ne çalışanlara ne de zorunlu olarak ücretsiz izne gönderilenlere henüz bir ödeme yapılmadığını dile getirdiler. İşten atmalar ve ücretsiz izinlerin asıl nedeninin sendikalaşma olduğunu belirten işçiler, "Biz bu mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. Sonuna kadar sigorta, sendika ve 8 saatlik çalışma günü mücadelemizi sürdüreceğiz" dediler. Fabrikada iplik, boyama ve dokuma gibi bölümlerde 1000'in üzerinde işçi çalışıyor. Ancak kayıtlı işçi sayısı bu rakamın oldukça altında.

ÖNCEKİ HABER

Kadıköy'de ikinci saldırı

SONRAKİ HABER

İşçiler yarım gün işbıraktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa