09 Aralık 2004 22:00

'Kavgaya hazırız'

"Bedeller ödeyerek yarattığımız bu değere sahip çıkacağız" diyen eğitim emekçileri, kapatmaya karşı eyleme devam edeceklerini bildirdiler.

Paylaş
İstanbul'da eylem yapan eğitim emekçilerine yönelik polis saldırısı, önceki gün akşam saatlerinde düzenlenen meşaleli eylemlerle protesto edildi. Eğitimciler, "Dişimizle, tırnağımızla ve bedeller ödeyerek yarattığımız bu değere sahip çıkacağız, kapattırmayacağız" dediler. Bursa'da Setbaşı Mahfel'de bir araya gelen eğitimciler, sloganlarla AVP Bursa Devlet Tiyatrosu önüne yürüdü. KESK'e bağlı sendikalar, Birleşik Metal-İş, DİSK/Tekstil, EMEP, SDP ve DEHAP'ın da destek verdiği eylemde konuşan Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı Sayım Gültekin, polisin tutumunu "ceberut, faşist ve vahşi" olarak nitelendirdi. Gültekin, "Hukuk dışı uygulamayla bizi kavgaya çağırıyorlarsa 'böyle kavga hoş geldi sefa geldi' kabulümüzdür. Ya barbarca yaşam, ya demokratik Türkiye" dedi. Eğitim Sen Adana Şubesi önünde toplanan sendika üyeleri, siyasi parti ve kitle örgütü temsilcileri, sloganlarla 5 Ocak Meydanı'na yürüdü. Şube Başkanı Halil Kara, "Dün bu saldırılara nasıl karşı koymuşsak bu gün de öyle karşı koyacağız" diye konuştu. Manisa'da Akhisar ve Salihli'den gelenlerle birlikte, sendika önünde toplanan yaklaşık 300 kişi, ellerinde meşalelerle yürüyüşe geçti. Manolya Meydanı'na yürüyen eğitim emekçileri, yaktıkları mumları meydana bıraktılar. Çorum'da Kültür Sitesi önünde basın açıklaması düzenleyen Eğitim Sen üyeleri, eylemlere devam edeceklerini bildirdi. Elazığ'da da meşalelerle sendika binası önünde toplanılarak, adliye önüne yüründü. Samsun'da Çiftlik Caddesi'nde yapılan eyleme 300 kişi katıldı. Hükümeti ağızlarına taktıkları siyah bantla protesto eden eğitim emekçileri, bugün Konak Sineması önünde kitlesel bir eylem yapacaklarını duyurdular.

Sinop'ta gözaltı Eğitim Sen Sinop Şubesi üyelerinin düzenlediği meşaleli eylem polis tarafından engellendi. Polis, Şube Başkanı Murat Şahin'in de aralarında bulunduğu eğitim emekçileri ile SES Temsilcisi Kayhan Konukçu ve desteklemeye gelen SDP üyelerinden oluşan 11 kişiyi gözaltına aldı.




Duruşma alanlardan izlenecek Eğitim Sen hakkında, tüzüğünde "anadilde öğrenim"i savunduğu gerekçesiyle açılan kapatma davası bugün ikinci kez Ankara 2'nci İş Mahkemesi'nde görülecek. Mahkeme davayı reddetmiş, ancak Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi 13 gün gibi kısa bir sürede kararı bozarak, Eğitim Sen'in kapatılmasını istemişti. Yargıtay'ın bozma kararı doğrultusunda Ankara 2'nci İş Mahkemesi'nde ilk duruşma bugün yapılacak. Dava nedeniyle Eğitim Sen'in almış olduğu eylem kararları çerçevesinde bugün tüm illerde alanlara çıkılacak. İstanbul'da saat 11.00'da Taksim Gezi Parkı'nda oturma eylemi düzenlenecek. KESK, Türk İş, DİSK'e bağlı sendikaların İzmir şubeleri, Tabip Odası ve TMMOB ortak basın toplantısı düzenledi. KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Alim Murathan, İstanbul'daki saldırıyı kınarken, emek ve demokrasi güçlerinin kapatma davasını izlemek üzere alanlarda olacağını bildirdi. Murathan, İzmir'deki tüm emek, demokrasi güçlerini, aydınları ve bilim insanlarını saat 11.00'de Konak'ta buluşmaya çağırdı. Bu arada polis saldırısına karşın İstanbul'dan yola çıkan Eğitim Sen'liler de bugün Ankara'ya ulaşacak. Yürüyüşçüler, önceki gün İzmit Merkez Bankası önünde yaklaşık 600 kişi tarafından sloganlarla karşılandı. Cumhuriyet Parkı'na yapılan meşaleli yürüyüşün ardından geceyi İzmit'te geçiren emekçiler, dün Bursa'da idi. Fomara Meydanı'ndaki karşılamadan sonra Osmangazi Metro İstasyonu önüne kadar yürüyüş yapıldı. Burada yapılan konuşmaların ardından Eskişehir'e hareket edildi.




'Hükümetin samimiyeti görüldü'
  • Mustafa Gazalcı başkanlığındaki 10 CHP milletvekili Eğitim Sen'i ziyaret ederek, kapatma davasını ve İstanbul'daki saldırıyı kınadıklarını ifade ettiler. Eğitim Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, kapatma davasının ve son saldırının Türkiye'nin polis devleti olmaya devam ettiğinin göstergesi olduğunu söyledi. Gazalcı ise, Eğitim Sen'in 200 bin üyesi ile en büyük öğretmen örgütü olduğunu belirterek, ne gerekçe ile olursa olsun kapatılamayacağını ifade etti. Gazalcı, "sizden polisin yaptıkları ile ilgili ülkem adına bir parlementer olarak özür diliyorum" dedi.
  • Saldırıyı kınayarak, olayın, hükümetin demokratikleşme konusunda samimiyetten ne kadar uzak olduğunu gösterdiğini kaydeden DEHAP, kapatma davasının geri çekilmesini istedi.
  • SDP Genel Başkanı Filiz Koçali de anadilde eğitim, öğretim ve yayın hakkının en temel insan hakkı olduğunu belirterek, Eğitim Sen'in yanında olduklarını ifade etti.
  • TMMOB'a bağlı İnşaat Mühendisleri Odası ve Makina Mühendisleri Odası tarafından yapılan açıklamalarda da polisin vahşi saldırısı kınandı. Eğitim emekçilerine yönelik saldırı ile 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü'ne denk gelen kapatma davasının, bir leke olarak tarihteki yerini alacağı hatırlatıldı.
  • EMEP Adana İl Örgütü, Eğitim Sen'i ziyaret ederek destek verdi. İl Başkanı Sevil Aracı, "Emeğin Partisi olarak, sendikanın ve anadilde eğitim hakkının savunulmasında tüm gücümüzle Eğitim Sen'e destek olacağımızı, bu mücadelenin en geniş emekçi birlikteliği tarafından desteklenmesi için üzerimize düşeni yapacağımızı belirtmek istiyorum" diye konuştu.
  • Birleşik Metal-İş Sendikası da Kadıköy'de yaşananların, bu ülkede yönetimi elinde bulunduranların demokrasiye de, sendikalara da, farklı görüşlere de ne kadar tahammülsüz olduğunu bir kez daha gösterdiğini kaydetti.
  • Deri-İş Tuzla Şube Başkanı Hasan Sonkaya, saldırıyı kınadığı açıklamasında "Eğitim Sen'in bu haklı mücadelesinin yanındayız" dedi.
  • Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) Adana İl Örgütü, İnönü Parkı'nda düzenlediği eylemle Eğitim Sen'in kapatılmak istenmesine tepki gösterdi.

  • ÖNCEKİ HABER

    İZMİR'DE DE MİTİNG VAR

    SONRAKİ HABER

    Kadıköy'de ikinci saldırı

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...