09 Aralık 2004 22:00

AB Kıbrıs'a düğümlendi

Brüksel'de biraraya gelen Avrupa Birliği Daimi Büyükelçileri, Türkiye taslağıyla ilgili olarak Kıbrıs konusunda hiçbir uzlaşma zemini bulamadı.

Paylaş
Avrupa Birliği (AB), büyük tartışma yaratan iki taslağa dair eleştirileri ve önerileri dikkate alarak bir üçüncü taslak metin daha hazırlayacak. Ancak bütün taslak metinler, Kıbrıs sorununda düğümleniyor. İlk iki taslakta Kıbrıs'ın Türkiye tarafından tanınması şartı bulunuyordu. Üçüncü taslakta ise bu konu liderlere havale ediliyor. Brüksel'de biraraya gelen Avrupa Birliği Daimi Büyükelçileri, Türkiye taslağıyla ilgili olarak Kıbrıs konusunda hiçbir uzlaşma zemini bulamadı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Kıbrıs'ın tanınması, sonu belirsiz bir müzakere süreci ile özel statüye ilişkin talepleri kesinlikle reddedeceklerini açıklamasının ardından yeni bir taslak metin hazırlığına başlanıldı. Bunun üzerine yeni bir taslak hazırlanması kararı alındı. 17 Aralık'ta yayımlanacak nihai bildiriye, Yunanistan ile sorunlara atfen, Helsinki Zirvesi sonuç bildirisinin paragrafları da girdi. Böylelikle, Avrupa Birliği ülkeleri, sınır sorunlarıyla ilgili anlaşmazlığın sürmesi halinde, bunun Lahey Adalet Divanı'na götürülebileceği ifadesine yer vermiş oluyor. Serbest dolaşım ve yapısal reformlar konusunda kalıcı kısıtlama öngören taslaktaki ifade ise tartışma yarattı. Bazı ülkeler bu ifadelerin metinde yer almasının siyasi ahlaka uymayacağı görüşünü savundu. Toplantının bugün de sürmesi bekleniyor. Toplantı sonrasında hazırlanacak üçüncü bir taslağın, pazartesi günü Avrupa Birliği üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarına sunulması bekleniyor.

Hollanda ısrarlı Hollanda Dışişleri Bakanı Bernard Bot, AB'nin Kıbrıs'ta iki tarafı memnun edecek bir çözüm bulacağı konusunda ise ısrar ediyor. NATO dışişleri bakanları toplantısına katılmadan önce gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bot, Kıbrıs sorunu için Türkiye ve Güney Kıbrıs'la temasların devam ettiğini belirterek, "AB Dönem Başkanlığı'nın herkesi memnun edecek bir formül bulacağına inancım tam" dedi. Güney Kıbrıs hükümeti, müzakereler başlatılmadan önce Türkiye tarafından resmen tanınmayı talep ediyor.

Gül: Taslak değişmeli NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılmak üzere Brüksel'e gelen Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de Avrupa Birliği Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn'le yaptığı görüşmede taslak metnin kesinlikle değişmesini istediklerini söyledi. Gül, Türkiye'nin zirveden beklentilerini açık ve net bir tarih, başka bir değerlendirmeyi gerektirmeyecek bir karar ve sonunda tam üyelik dışında bir alternatif bulunmayan bir süreç olarak sıraladı. Rehn ise Türkiye'nin sıkıntılarını anladığını ve bunların büyük bölümüne hak verdiğini belirterek "17 Aralık'ta Türkiye konusunda açık ve net bir karar alınacağına güveniyoruz. Metinde bazı iyileştirmelere gidilebilir ancak esas olan tarih verilip müzakerelere başlanmasıdır" mesajını verdi.




TARİHSİZ MÜZAKERE OLABİLİR 16-17 Aralık tarihlerinde yapılacak AB liderler zirvesinde Türkiye'ye tarih zikredilmeden müzakerelerin başlatılması kararının alınması ihtimali giderek güçleniyor. Son bir kaç aydır AB içinde çok gizli bir şekilde ele alınan förmül hem Türkiye hemde AB içinde Türkiye'ye soğuk yaklaşan ülkelerin işine gelecek yönde. AB Konseyi 17 Aralık'ta Türkiye ile müzakerelerin gecikmeksizin başlamasına karar verecek ve bundan sonraki sürecin AB Komisyonu tarafından işletilmesini kararlaştıracak. 17 Aralık'ta Türkiye'ye tarih vermeyecek olan AB liderleri böylece topu AB'nin yürütme organı olan Komisyona atacaklar.Komisyonda gerekli hazırlıkları yaptıktan sonra Türkiye ile müzakereleri otomatik olarak başlatacak. Bu karar sayesinde kamuoylarından çekinen bazı AB üyesi ülkeleri zirveden Türkiye'ye tarih verilmemesini içkamuoyu tüketiminde kullanacaklar.Öte yandan Türkiye ise yeni bir konsey kararı olmadan, Komisyonun inisiyatifi ile müzakere masasına oturacak.




'Net açıklama bekliyoruz' Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 17 Aralık zirvesinde müzakerelerin başlamasını ve kesin tarih açıklanmasını beklediklerini söyledi. Erdoğan, Türkiye'nin Kopenhag siyasi kriterlerini yerine getirdiğini de yineledi. Erdoğan, AB dönem başkanı Hollanda'nın Başbakanı Jan Peter Balkenende ile görüşmek üzere Brüksel'e giderken yaptığı açıklamada, AB devlet ve hükümet başkanlarıyla yazılı ve görsel medya aracılığıyla görüşme yapmayacaklarını hükümet olarak defalarca açıkladıklarını belirtti. 17 Aralık zirvesinde müzakere tarihi beklediklerini de belirten Erdoğan, Türkiye'nin müzakerelerin başlaması için Kopenhag siyasi kriterleri için gerekli olan reformları yerine getirdiğini söyledi. Türkiye'nin müzakerelerin başlaması için Kopenhag siyasi kriterleri çerçevesinde belirtilen koşullar dışında bir ön koşul kabul etmeyeceğini belirten Erdoğan, AB Komisyonu'nun yayımladığı raporla, Türkiye'nin gerekli reformları yerine getirdiğin kabul ettiğini hatırlattı.

ÖNCEKİ HABER

Digital filmler Yeni Melek'te

SONRAKİ HABER

'İşgale sessiz kalmayalım'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...