09 Aralık 2004 22:00

Sabıkalı karakolun icraatları

Çoban Fevzi Can'ın infazında adı geçen Ortaklar Güçlendirilmiş Jandarma Karakolu'na bağlı askerlerin daha öncede köye baskın yaparak bir kişiyi öldürdüğü iddia edildi.

Paylaş
Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde Fevzi Can isimli çobanın askerler tarafından öldürülmesi gözleri Ortaklar Güçlendirilmiş Jandarma Karakolu'na çevirdi. Fevzi Can'ı öldürdüğü kaydedilen Astsubay Murat Şener'in görev yaptığı Ortaklar Güçlendirilmiş Jandarma Karakolu'na bağlı askerlerin, 1994 yılında baskın yaptıkları Ortaklar köyünde Kerem İnan isimli bir köylüyü silahla tarayarak öldürdükleri iddia edilirken, gözaltına alınan 13 köylüden de bir daha haber alınamadı. İddialara göre, karakola bağlı askerler 24 Temmuz 1994'te meydana gelen bir çatışmanın ardından Ortaklar köyüne baskın yaptı. Askerler köy baskını sırasında Kerem İnan isimli bir köylüyü silahla tarayarak öldürürken, Abdullah İnan, Aşur Seçkin, Kemal İzce, Yusuf Çelik, Reşit Şevli, Mirhaç Çelik, Seddık Şengül, Naci Şengül, Casım Çelik, Hurşit Taşkın, Cebbar Sevli, Hayrullah Öztürk ile Salih Şengül isimli köylüleri de gözaltına aldı. Köyde kalan diğer köylüler ise o dönem Kuzey Irak'taki Etruş Kampı'na sığınırken, gözaltına alınan köylülerden bir daha haber alınamadı.

Soruşturma başlatıldı Kayıp 13 köylünün akrabalarının 1997 yılında köylerine geri dönerek yaptıkları başvuru sonucunda da, Şemdinli Savcılığı'nca olay hakkında soruşturma başlatıldı. Şemdinli Cumhuriyet Savcılığı, o dönemde Ortaklar Güçlendirilmiş Karakolu Komutanı olan ancak daha sonra terfi ettirilerek Kara Kuvvetleri Komutanlığı İstihbarat Daire Başkanlığı'nda göreve getirilen Kd. Py. Albay Ali Çamurcu ile Astsubay Fatih Akçay hakkında TCK'nın ilgili maddeleri gereğince "Taammüden adam öldürmek, gasp, gebe kadının çocuk düşürmesine neden olmak, köy boşaltmak ve araba yakmak" suçlarından Hakkari Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açılması için Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığına fezleke gönderdi.

Yargılanamadılar Ancak sanıklar hakkında Memurin Muhakemat Yasası gerekçe gösterilerek gerekli yargılama yapılmazken, dosya Şemdinli İlçe İdare Kurulu'na gönderildi. İlçe İdare Kurulu da dosyayı görüşerek sanıklar hakkında yargılamaya gerek olmadığına karar verdi. Müdahil Avukat Levent Kanat, dava ile ilgili olarak şunları anlattı: "Türkiye'de iç hukuk yollarının tükenmesi sonucu 2003 yılında dosyayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gönderdik. Dosyanın raportör incelenmesine alındığına dair 11 Ekim 2004 tarihinde bir yazı aldık. Bu dosya, o dönemde bölgede yaşanan kirli savaş ile faili meçhul cinayetler için çok önemli bir dosya. Bu dosya yaşanan kirli savaşın bir kanıtıdır da. Büyük olasılıkla AİHM'den olumlu sonuç alacağız."

ÖNCEKİ HABER

Eylem Erdem'i kim öldürdü?

SONRAKİ HABER

Acıbadem Hastanesi soruları
   yanıtsız kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...