09 Aralık 2004 22:00

Alman ordusunda
   Amerikan tipi işkence

Bir grup Alman subay, acemi erlere akıl almaz işkenceler yaptı. İşkenceler video kameraları ve fotoğraf makinalarıyla kaydedildi.

Paylaş
Alman Ordusu mensubu 18 subay ve astsubay, Münster kenti yakınlarındaki Coesfeld kasabasındaki bir acemi birliğinde başlarına torba geçirip ellerini bağladıkları acemi erlere tazyikli su ve elektrik vererek işkence yaptılar. İşkenceyi videoya kaydetmekle suçlanan subaylar, yapılan soruşturmanın ardından ordudan ihraç edildi. Savunma Bakanı Peter Struck'u da zor durumda bırakan Alman Silahlı Kuvvetleri (Bundeswehr) yetkililerinin de doğruladığı işkence olayı, dün Federal Meclis'te ele alındı. Irak'taki ABD askerlerinin Iraklı esirlere yaptıkları insanlık dışı davranışlar ve işkence tüm dünyanın nefretini çekerken, Alman subay ve astsubayların askerlere yaptıkları işkenceyi aynı tarzda video ve fotoğraf makineleriyle görüntüledikleri ortaya çıktı.

İhraç edildiler Der Spiegel dergisinin acemi birliğindeki skandalı haberleştirmesi üzerine Münster Savcılığı, 1 yüzbaşı ve 17 astsubay hakkında erlere kötü muamele etmekten soruşturma başlattı. Alman Silahlı Kuvvetleri de, olaya karıştığı iddia edilen subay ve astsubayları ihraç ettiğini açıkladı. Der Spiegel dergisinin haberine göre, subay ve astsubaylar temmuz ve eylül döneminde acemi eğitimi alan erlere arkadan saldırarak esir aldılar. Başlarına torba geçirerek ellerini ve ayaklarını bağladıkları askerleri tazyikli su ile "cezalandırdılar". Ayrıca iki askerin karnına ve boğazına elektrik verdiler. Bu işkenceler yapılırken video ve fotoğraf makinalarıyla çekim yapıldığını yazan dergi, bazı erlerin olay sonrası bunalıma girdiklerini ekledi.

Soruşturma sürüyor Alman Silahlı Kuvvetleri sözcüsü, acemi birliğinde yaşananları doğrulayarak yaptığı açıklamada, söz konusu subay ve astsubayların, temel eğitim dönemlerinde erlere kötü muamele yaptıklarının saptandığını ve bu kişilerin ordudan atıldığını belirtti. Sözcü, "bu tür kötü muamelenin eğitim mevzuatında yer almadığını" öne sürdü. Polisin de, işkenceye karışan subaylara ait iki bilgisayara el koyduğu belirtildi.

ÖNCEKİ HABER

Savaşların ilk kurbanları kadınlar

SONRAKİ HABER

İncirlik'te 90 atom bombası var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...