08 Aralık 2004 22:00

Demokrasiye saldırı

Sendikalarının kapatılmasına karşı yürüyüş başlatan eğitim emekçileri önce Kadıköy Meydanı'nda ardından Altıyol'da saldırıya uğradı. Kadıköy'ün biber gazına boğulduğu saldırıda 50 kişi gözaltına alındı.

Paylaş
Polis, sendikalarının kapatılmasına karşı Ankara yürüyüşü başlatan eğitim emekçilerine saldırdı. Yaklaşık 50 kişinin gözaltına alındığı saldırıda kullanılan biber gazından kamu emekçilerinin yanı sıra gazeteciler ve halk da nasibini aldı. Eğitim Sen'in kapatılmasıyla ilgili dava 10 Aralık'ta görülecek. Eğitim emekçileri, dava günü Ankara'da olmak üzere dün İstanbul'dan yürüyüş başlattılar. Kadıköy İskelesi'nde toplanan emekçilere, Başkanlar Kurulu toplantısına ara veren DİSK yöneticileri ile Genel-İş 3 No'lu Şube, Emekli Sen, TYS, TTB, TMMOB, EMEP, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği de destek verdi. Süleyman Çelebi, eylemdeki emekçilere karanfil dağıttı.

Kara bir leke olur Sayısı 500'ü aşan kitleye seslenen Eğitim Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, sendikalarının parasız, bilimsel, demokratik eğitimi savundukları için kapatılmak istendiğini belirterek, buna izin vermeyeceklerini söyledi. KESK Genel Sekreteri Mustafa Avcı da "Eğitim Sen şahsında KESK'in, KESK şahsında demokrasi güçlerinin zaptu rapt altına almaya çalışıldığını" dile getirdi. Avcı, mahkeminin olumsuz bir karar vermesi halinde, bunun tarihe kara bir leke olarak geçeceğini söyledi. DİSK Başkanı Süleyman Çelebi de "Bugün Eğitim Sen yarın başkası. SSK'yı Köy Hizmetleri'ni kapatmaya çalışıyorlar. Ortak mücadeleden yanayız, yanınınızdayız" diye konuştu.

Biber gazı bayılttı Daha sonra yürüyüşe geçen emekçiler, polis barikatıyla engellendi. Barikat sloganlarla protesto edildi. Polis daha sonra KESK'in ses aracına el koymak istedi. Emekçiler ise arabanın etrafını sararak buna izin vermezken, polis bu kez de biber gazıyla saldırarak kitleyi dağıttı. Bu saldırıdan muhabirler ve çevredekiler de nasibini alırken, gazdan dolayı bayılanlar oldu. Kadıköy'ün ara sokaklarında yaşanan kovalamaca sonunda çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Eylem kararlılığı Saldırının ardından Altıyol'da toplanan kamu emekçileri yine polis saldırısıyla karşılaştı. İkince kez Altıyol'da toplanan emekçiler, Salı Pazarı'na kadar yürüdüler. Buradan Kocaeli'ne gitmek üzere otobüslere binmeden önce açıklama yapan Aladdin Dinçer, demokratik haklarını kullanmak istediklerini ancak polisin buna yasadışı olarak müdahalede bulunduğunu söyledi. Dinçer, eylemlerinden geri adım atmayacaklarını bildirdi. Durumu bildirmek istedikleri hükümet yetkililerinin telefonlarına çıkmadığını anlatan Mustafa Avcı da "Hükümetin tutumu da emniyetin tutumundan farklı değil. Topyekün bir saldırıyla karşı karşıyayız" diye konuştu. Bugün saat 11.00'de Taksim Gezi Parkı'nda yapılacak eyleme çağrıda bulunulan açıklamanın ardından otobüsler hareket etti. Bu sırada gözaltılar devam ederken, polis gözaltındakilerin tutulduğu araçta slogan atmak isteyen emekçileri de biber gazıyla susturdu.




Meşaleler her yerde yandı

ADANA Sendika binası önünde toplanan eğitim emekçileri sloganlarla İstasyon Meydanı'na yürüdü. Eğitim emekçilerine, KESK'e bağlı sendikalar, EMEP, DEHAP, SDP, ÖDP ve birçok kitle örgütü destek verdi.

İZMİR Konak Meydanı'nda meşaleli yürüyüş yapan KESK'liler, önce polis barikatıyla karşılaştılar. Israrlı tutumlarıyla barikatı kaldırtan yaklaşık 500 kamu emekçisi, Eğitim-Sen'i kapattırmayacaklarını ilan etti. Eyleme EMEP, DEHAP; ÖDP, SDP ve TKP'liler de katıldı.

İSTANBUL Taksim Tünel'de önceki akşam toplanan yaklaşık 1500 kamu emekçisi, Galatasaray Lisesi'nin önüne kadar meşalelerle yürüdü. Eğitim Sen Genel Sekreteri Emir Ali Şimşek, sendikalarının ırkçılığa, dinsel ayrıma, şovenizme karşı çıktığını için, emeğin hakkını ve kurtuluşunu savunduğu için kapatılmak istendiğini söyledi. KESK Genel Sekreteri Mustafa Avcı da, AKP Hükümeti'nin sadece Eğitim Sen'i, KESK'i değil toplumun bütün kesimlerini karşısına aldığını belirtti.

ANTALYA Kışlahan Meydanı'ndan Attalos heykelinin bulunduğu alana kadar yürümek isteyen Eğitim Sen'liler polis tarafından engellendi. Polis barikatının önünde bir saat protesto gösterilerini sürdüren eğitimciler, basın açıklamalarını burada yaptılar. Eylem süresince polisin aldığı geniş önlem dikkat çekti.

VAN Mavi Plaza önünde toplanan eğitim emekçileri, Cumhuriyet Caddesi boyunca yürüdü. Yürüyüşe üniversite öğrencileri, veliler, Emek Gençliği ve DEHAP destek verdi. Daha sonra sendika binasında üyelerle bir değerlendirme toplantısı yapıldı.

MANİSA Pankart açarak yürüyüşe geçen eğitimciler sloganlarla Manolya Meydanı'na geldiler. Meydana mumlar yakıp bırakan eğitimciler, bugün yapılacak eyleme çağrıda bulundular. Ardından sendika binasına kadar sloganlarla geri döndüler.

BURSA Setbaşı Mahfel önünde toplanarak AVP Bursa Devlet Tiyatrosu önüne yürüyen 400 kadar eğitimci, "Eğitim Sen kapatılamaz", "Direne direne kazanacağız" sloganlarını attılar. Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı Sayım Gültekin, "Kapatma saldırısına karşı eylemlerimizi artırarak sürdüreceğiz" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır heyeti AB'ye gidiyor

SONRAKİ HABER

ABD ve AKP'yi protesto ettiler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...