08 Aralık 2004 22:00

'Müzakereler için 25 üyenin
   nabzını tutmak zorundayız'

17 Aralık Zirvesi'nin ikinci taslak metnini dün Dışişleri Bakanı Gül'e ileten Hollanda'nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Atzo Nicolai Ankara'nın, Dönem Başkanlığı'na yönelik "İtirazlarımızı dikkate almadı" eleştirisine yanıt verdi.

Paylaş
17 Aralık Zirvesi'nin ikinci taslak metnini dün Dışişleri Bakanı Gül'e ileten Hollanda'nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Atzo Nicolai Ankara'nın, Dönem Başkanlığı'na yönelik "İtirazlarımızı dikkate almadı" eleştirisine yanıt verdi. NTV'ye konuşan Nicolai, Dönem Başkanlığı'nın Türkiye için 25 üye ülkenin de nabzını tutmak zorunda olduğunu söyledi. Hollandalı bakan, zirvede kriz yaşanmayacağı görüşünde. Hollanda'nın Avrupa Bakanı Atzo Nicolai, Türkiye'nin AB Dönem Başkanlığı'na 17 Aralık Zirvesi'nin ikinci taslak metni konusunda yönelttiği eleştirileri yanıtlarken tartışmaya girmekten kaçındı. Hollandalı bakan, Dışişleri Bakanı Gül ile yaptığı görüşmenin gergin geçmediğini savundu. Nicolai "Sayın Gül ile yaptığım görüşme çok açık ve dürüst geçti. Kendisi bana taslak konusunda Türk hükümetinin kaygılarını anlattı. Ben kendi tarafım adına Dönem Başkanlığının hem Konsey'in hem de tüm üye ülkelerin üzerinde uzlaşacağı ifadelerin metne girmesi için çalıştığını anlattım. Hem Sayın Gül hem de ben önümüzdeki hafta olumu bir karar için iyimser olduğumuzu dile getirerek görüşmeyi bitirdik"dedi. 17 Aralık'taki kararın "olumlu" olacağını savunan Atzo Nicolai, zirvede Türkiye nedeni ile bir kriz yaşanmayacağı görüşünde. Atzo Nicolai "Bence herkes haftaya olumlu bir karar çıkması konusunda kararlı. Bunu Sayın Gül'e de söyledim. Ancak biz Dönem Başkanlığı olarak 25 üye ülke ile pazarlık ediyoruz. Türkiye'ye karşı da olabildiğince şeffaf ve açık olmaya çalışıyoruz. Bu yüzden burdayım, Tayyip Erdoğan da Hollanda Başbakanı Balkanende ile görüşecek. Sonuna kadar bu şekilde çalışmayı sürdürmeliyiz. Bu çalışma yöntemimizi Sayın Gül de çok takdir etti" dedi.

Kıbrıs formülü Nicolai, AB'nin Kıbrıs'ın tanınması konusundaki beklentisinin sürdüğünü anlatırken 17 Aralık öncesinde dönem başkanlığı için Türkiye'ye önerdiği formüle de açıklık getirdi. Nicolai "Bizim önerdiğimiz Türkiye'nin Kıbrıs Cumhuriyetinin Avrupa Birliği'ndeki 25 ülkeden biri olduğunu kabul etmesi, bu müzakerelerin başlaması için gerekiyor. Ancak bu güneydeki Kıbrıs hükümetini bütün Ada'nın temsilcisi olarak kabul etmek anlamına gelmiyor sadece Kıbrıs'ın AB üyesi ülkelerden biri olduğunun kabulü olacak bu. Beklediğimiz Türkiye'nin Ankara Antlaşması'nı 25 üye ülkeye genişleten protokolü imzalaması" diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Randevu krizi

SONRAKİ HABER

Putin, Gülen için uyardı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa