08 Aralık 2004 22:00

Randevu krizi

"Ekümenik" tartışması ile başlayan Türkiye-ABD gerilimi, krize dönüşüyor. Başbakan Erdoğan'ın 6 haftadır ABD Büyükelçisi Edelman'a randevu vermediği ortaya çıktı.

Paylaş
Amerika ile son haftalarda yaşanan gerginliğin bir başka boyutu daha ortaya çıktı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 6 haftadır ABD'nin Ankara Büyükelçisi Eric Edelman'a randevu vermediği iddia edildi. ABD'li yetkililer, "Herhalde Başbakan'ın randevu vermemesinin bir sebebi vardır" diyerek olayı doğrularken, Dışişleri Bakanlığı ise ABD ile ilişkilerin gerildiği yönündeki haberleri yalanladı.

ABD doğruladı ABD'nin Ankara Büyükelçisi Eric Edelman'ın 6 hafta önce Başbakan Erdoğan ile bir görüşmek yapmak ve kapsamlı değerlendirmelerde bulunmak için randevu talep ettiği, ancak Başbakan Erdoğan'ın Edelman'a randevu vermediği ortaya çıktı. ABD'li yetkililer, "Biz resmi olarak talebimizi ilettik. Beklemeye devam ediyoruz. Herhalde Başbakan'ın randevu vermemesinin bir sebebi vardır" dediler.

Dışişleri yalanladı Dün konuya ilişkin olarak bir açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan ise, Türkiye-ABD ilişkilerinin gerginleştiği yolunda basında çıkan haber ve yorumların gerçeği yansıtmadığını iddia etti. Türkiye ve ABD'nin 50 yılı aşan bir süredir yakın müttefik olduğunu ifade eden Tan, "İki ülke arasında köklü bir geçmişe, karşılıklı saygıya ve ortak değerlere dayalı, çok boyutlu ilişkiler bulunmaktadır" diye konuştu. İkili ilişkilerin savunma, güvenlik, enerji, ekonomi, ticaret ve bölgesel işbirliği gibi çok çeşitli alanları kapsadığını kaydeden Tan, iki ülkenin pek çok bölgesel sorun karşısında ortak kaygıları paylaştığını belirtti. Türkiye ile ABD arasında üzerinde önemle durulması gereken diğer işbirliği alanının ise terörle mücadele ve kitle imha silahlarının yayılmasının önlenmesi olduğunu belirten Tan, iki ülkenin AB ve NATO genişlemesi ve uluslararası kurumların güçlendirilmesi gibi konularda da benzer görüşler taşıdığını ve yakın işbirliği içinde olduklarını ifade etti. Tan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Dostumuz ve müttefikimiz ABD ile gerek ikili ilişkilerimizin çeşitlendirilerek geliştirilmesi, gerek bölgesel ve uluslararası ilişkileri ilgilendiren konularda paylaştığımız evrensel değerler çerçevesinde mevcut yakın işbirliğini sürdürmeye kararlıyız. Bu anlayış içinde ABD ile ilişkilerimizi önümüzdeki dönemde daha da geliştirmek amacında olduğumuzu bir kez daha belirtmekte yarar görülmüştür."

ÖNCEKİ HABER

'Kara Adam'ların romanı

SONRAKİ HABER

'Müzakereler için 25 üyenin
   nabzını tutmak zorundayız'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...