08 Aralık 2004 22:00

Çocuğumu nasıl satarım?

Gazete ve televziyonlar günlerdir, kapkaç yapan Diyarbakırlı çocukları ve ailelerini suçluyor. Diyabakır Barosu, olayların çatışma ortamından daha ciddi problemlere yol açabileceğine dikkat çekti.

Paylaş
Son günlerde gerçekleşen kapkaç ve hırsızlık olaylarında Diyarbakır'da yaşayan çocuklar ön plana çıkıyor. İki gün önce kapkaççılık yaptırılmak üzere Diyarbakır'dan kaçırılarak İstanbul'a getirilen 5 çocuk, Haydarpaşa Tren Garı'nda yakalandı. Bunu fırsat bilen gazete ve televizyonlar, olayların nedenlerini araştırma yerine, aileleri ve çocukları hedef alan yayınlara başladı. Hatta bazı gazeteler, "Aileden kiralık çocuk kapkaççı" başlığıyla haberler verdi. Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Danışma ve Uygulama Merkezi Başkanı Avukat Hasan Dağdelen, çocukların bazen arkadaş cazibesine kapılarak, bazen de kaçırılarak kapkaççılık yaptırıldığını ifade ediyor. Devletin ciddi önlemler alması gerektiğini kaydeden Dağdelen, bölgede yaşanan çatışma ortamından daha ciddi problemlere yol açabileceğine dikkat çekti.

'Polise bildirdik' Nezihe C., Haydarpaşa Tren Garı'nda yakalanan çocuklardan M.C.'nin annesi. Çocuğunun cuma gününden beri kayıp olduğunu anlatan anne, durumu hemen polise bildirdiklerini ifade etti. Birkaç gündür büyük sıkıntı yaşadıklarını belirten anne Nezihe C., şöyle devam ediyor; "Geç kaldığında hep uyarırdık. Ortalık bozuk diye. TV'lerden görüyorduk Diyarbakır'da ne oluyor ne olmuyor diye." Eşinin emekli maaşı ve açtıkları dükkanla geçimlerini sağladıklarını anlatan anne, çocuğunun hırsızlığa yönelecek kadar durumlarının kötü olmadığını kaydetti. Gazetelerde çıkan haberlerin kendisini çok üzdüğünü dile getiren anne, "250 milyona çocuklarını satmışlar diye haber çıktı. Ben hayret ettim. Bir aile çocuğunu hırsızlık yapması için nasıl satar? Aç susuz kalsak çocuğumuzu çetelere mi vereceğiz? Çocuğumu yetişitrmek için emek vermişim ben. Çıplak değil. Aç susuz değil. Aç olsak da bunu mu yaparız" diye sordu.

src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


566 kilo eroin ele geçirildi Mersin'de gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonunda 488 kilo eroin ele geçirildi. Eroin ile ilgili olarak 2'si Mersin'de 3'ü İstanbul'da olmak üzere 5 kişi yakalanarak gözaltına alınırken, 2'si yurt dışında olmak üzere toplam 4 firari şahsın arandığı bildirildi. Uyuşturucunun değerinin yaklaşık 10 trilyonu bulduğu, fiyatının varış noktasına varması halinde birkaç katını bulacağı ifade edildi. Uyuşturucu trafiğinin geçiş noktalarından olan Mersin'de Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü Narkotik Timleri, İstanbul'da 4 Aralık günü gerçekleştirilen ve 78 kilo eroinin ele geçirildiği operasyonun devamında Mersin'de M.B. isimli şahsı yakaladı. M.B.'nin verdiği bilgiler doğrultusunda narkotik timleri Yeni Hal içinde bulunan bir depoya baskın düzenledi. Depoda bir Avrupa ülkesine gönderilmek üzere mermer yüklü paletler içerisindeki gizli bölmelere yerleştirilmiş 933 paket halinde toplan 488.5 kilo eroine el konuldu.

Sınırları aşıyor Operasyon ile ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Mersin Emniyet Müdür Vekili Süleyman Ekizer, olayla ilgili olarak şebeke içinde yer alan M.B. ve M.E.'nin Mersin'de, O.Ç., M.Y. ve E.Ç.'nin İstanbul'da yakalandığını söyledi. Bu operasyonun Mersin'in sınırlarını aşan bir özelliğe sahip olduğunu belirten Ekizer, eroinin deniz yolu ile bir Avrupa ülkesine gönderilmek üzereyken ele geçirildiğini söyledi.

ÖNCEKİ HABER

'İnsan hakları' 57. yılında

SONRAKİ HABER

Türkiye Avrupa'nın çöplüğü değildir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...