08 Aralık 2004 22:00

Suud rejimi tedirgin

Suudi Arabistan'daki Islah Hareketi'nin ülke çapında kitlesel eylemlere hazırlandığı, krallığın gösterileri bastırmak için Ürdün'den asker kiraladığı öne sürüldü.

Paylaş
Suudi Arabistan'da Islah (Reform) hareketinin bu ay içinde kitlesel bir gösteri yapacağı öne sürüldü. Suudi yönetiminin de Ürdün'den, gösterileri engellemek için asker kiraladığı belirtildi. Ürdün'den gidecek askerlerin kitlesel eylemlerin bastırılmasında Suudi polisine yardımcı olacağı ifade edilirken, böyle bir talebin yapılmasının bile, Suudi Arabistan'da 'güvenlik durumunun' kraliyetin kontrolünden çıktığının bir işareti olduğu belirtiliyor.

Güvenlik güçlerine güvenmiyorlar Diğer yandan asker kiralamanın; hanedanın kendi güvenlik güçlerine güvenmediği anlamına geldiği yorumları da yapılıyor. Ürdün'ün de Suudi rejiminin teklifine olumlu karşılık verdiği ve 7 bin askerini bu ülkeye göndereceği öne sürüldü.

Anlaşmanın maddeleri El Kaide'ye yakın kaynakların iddiasına göre bu konudaki anlaşma metni oluşturuldu ve imzalandı. Söz konusu kaynaklar, anlaşmanın maddelerini şu şekilde sıraladılar:
  • Ürdün askerleri Suudi Arabistan bayrağı taşıyan gemilerle ülkeye girecek.
  • Gelen askerlerden 2500'ü Riyad'a gidecek. 3500 asker Cidde'ye gönderilecek, 1000 asker ise kraliyet saraylarının korunmasında kullanılacak.
  • Her bir asker aylık 8 bin ile 12 bin Suudi Riyali tutarında maaş alacak.
  • Ürdün Kralı 2. Abdullah, 500 milyon Suudi Riyali alacak.

    Fransız devrimi benzetmesi Islah hareketinin, aralık ayı süresince Riyad, Cidde ve doğudaki bazı şehirlerde büyük eylemler yapmayı planladığı bildiriliyor. Güvenlik nedenleriyle eylemlerin kesin tarihi verilmezken, eylemlerin 16 Aralık'ta başlayabileceği söyleniyor. Ürdünlü askerlerin gösterilere çok sert müdahale edeceği ve çok sayıda kişinin ölebileceği ya da yaralanabileceği söylentileri de yayılıyor. Birçok Islah destekçisi, yaklaştığını söyledikleri devrimin "Fransız devrimi"ne benzeyeceğini söylüyor. Londra merkezli hareketin İngiltere'de bulunan lideri Saad El Fakıh, da birçok kişinin eylemlere kendilerini korumak için silahlı olarak katılmak istediğini ve Ürdünlü askerlerin kiranlanmasının ardından bu yöndeki taleplerin artığını belirtti. Suudi Arabistan rejimi, İngiltere hükümetinden, El Fakıh'ın kendilerine verilmesini talep ediyor. Ancak İngiliz hükümeti bu talebi bugüne dek reddetti.

  • ÖNCEKİ HABER

    İşkenceyi savunuyorlar

    SONRAKİ HABER

    Genel grev tartışması

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa