08 Aralık 2004 22:00

İşkenceyi savunuyorlar

Amerikalılar, yeni işkence fotoğraflarının ardından dünyayı ortada işkence olmadığına ikna etme çabasında. Yetkililere göre fotoğraflarda 'rutin sorgulama' görülüyor ve yapılan herşeyin 'makul' bir açıklaması var!

Paylaş
Irak'ta ikinci Ebu Garib skandalı olarak dünya gazetelerinde yer alan işkence fotoğraflarının yankısı sürerken, Amerikan Donanması sözcüsü bu fotoğrafların işkencenin kanıtı olamayacağını söyledi. Zira, sözcüye göre fotoğraflarda görülen uygulamalar, denizcilerin istihbarat toplamak için kullandığı 'yasal yöntemler.' Fotoğraflarda, Amerikan deniz piyadeleri kafalarına çuval geçirilmiş Iraklı tutsakların üzerinde oturarak ve gülümseyerek poz verirken görülürken, bazı tutukluların bedenleri kan içinde idi.

'Rutin' işkence Colorado'da bulunan Donanma Özel savaş Komutanlığı'ndan yapılan açıklamada fotoğraflardan birçoğunda görülenlerin, sürekli uygulanan sorgulama teknikleri olduğu belirtildi. Donanma komutanı Jeff Bender, bu taktiklerin tutuklulardan bilgi almak için onaylanan yöntemler olduğunu söyleyerek "Bunlar işkence değil" dedi. Bender, fotoğraflardan örnekler vererek uygulamaların işkence olmadığını kanıtlamaya çalıştı. Bir askerin Iraklı bir tutuklulun kafasından tutarak poz verdirmesini 'rutin fişleme' olarak tanımlayan Bender, tutukluya silah doğrultulmasını ise, silahın üzerindeki lambanın flaş olarak kullanılması şeklinde açıkladı. Bender tutukluların fotoğraflarının çekilmesinin yönetmeliklerden kaynaklanan bir zorunluluk olduğunu ekledi. Bender'e göre, bir Amerikan askerinin yumruğunu Iraklı tutuklunun yüzüne doğru tutması, fotoğrafta görünmeyen ancak orada oldukları kesin olan diğer askerlere yönelik bir işaret. İşkenceleri gerekçelendirmeye çalışan Amerikalı yetkili, tutukluların üzerinde kan olmasının ya da soyulmuş olmalarının da, işkencenin işareti olmayacağını savundu.

ÖNCEKİ HABER

Evrime DNA merceği

SONRAKİ HABER

Suud rejimi tedirgin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa