07 Aralık 2004 22:00

Eskişehir operaya kavuştu

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Kültür ve Sanat Sarayı içindeki 'opera binasının' açılışı nedeniyle Kültür Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi iki perdelik "Arşın Mal Alan" operetini Eskişehirli sanatseverlere sundu.

Paylaş
İstanbul, Ankara ve İzmir'den sonra Anadolu'da ilk kez opera binası Eskişehir'de açıldı. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Kültür ve Sanat Sarayı içindeki 'opera binasının' açılışı nedeniyle Kültür Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi iki perdelik "Arşın Mal Alan" operetini Eskişehirli sanatseverlere sundu. Operete müzikleri ile Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası eşlik etti. Azerbaycanlı besteci Üzeyir Hacıbeyov'un birçok dile çevrilen müzikli komedisi "Arşın Mal Alan" opereti 1920'li yılların Karabağ'ın Şusa şehrinin hayatından alınmıştır. O yıllarda Azerbaycanlı kızlar, en doğal haklarından bile mahrum edilmişlerdir. Azerbaycan milli marşının da yazarı olan Hacıbeyov 1948 yılında hayata gözlerini yummuştur.

Kadın hakları Hacıbeyov bu müzikli komediyi yazmaktaki amacının kadın hakları ve özgürlüğüne yardımcı olmak olduğunu belirterek, "Eski yanlış adet ve ananeleri ortaya çıkarmak istedim. Eserler o dönemde toplumda yaşayan gerçek kişilerdir" demişti.

İzdiham yaşandı Opera binasının açılışına ilin üst düzey yöneticileri ile sanatsever Eskişehirliler katıldı. Opera binasının 650 kişilik salonunda izdiham yaşandı. Eskişehirli sanatseverler, Eskişehirliler ilk kez bir opera eseri izlemenin sevincini yaşarken, sanatçıları birçok kez ayakta alkışladılar. Operetin gösteriminden sonra verilen kokteylde sanatçılar, Eskişehirliler ile sohbet etme olanağı buldu. Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Eskişehir'in kültür ve sanat konusunda tüm Anadolu'ya ışık tuttuğunu ve önderlik ettiğini belirtti.

'Destek vereceğiz' Devlet Opera ve Balesi Genel Sanat Yönetmeni Remzi Buharalı, Kültür Bakanlığı dışında bir Anadolu kentinin kendi opera binasını yaptığını belirterek, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'ne her türlü desteği vereceklerini söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Bale salonunda mescit!

SONRAKİ HABER

Başkentte Mossad şov!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa