08 Mart 2011 05:20

Kadınlar direnişten öğreniyor

Sevgi Kartopu, Adana Numune Hastanesinde haklarını gasbeden ibranameyi imzalamadığı için işten atıldı. İki aydır diğer arkadaşları ile birlikte direniyor. Verdikleri mücadele zaferle sonuçlanana kadar da direnmekte kararlı. Her fırsatta da direnişlerini anlatıyor.Bir bakıyorsunuz Adana’da düzenlenen sendikal kurultayda söz almış Numune

Kadınlar direnişten öğreniyor
Paylaş
Serap Yurtman / Cumali Akkaş

Bir bakıyorsunuz Adana’da düzenlenen sendikal kurultayda söz almış Numune direnişini anlatıyor. Bir bakıyorsunuz Emek Partili Kadınların düzenlediği 8 Mart şenliğine katılmış, direnişte kadınların rolünü anlatıyor.   Kartopu için günlük maraton çok yoğun. Çalışırken eşi ile görev paylaşımı yapıyor. Şimdi ise direnişteki rolü kırılmasın diye ev işlerini tamamen üstlenmiş. Sabah erkenden kalkıp o günün ev işlerini, yemeğini yapıp saat 09.00’da direniş çadırında olabilmek için uğraşıyor.

EMEĞİ ÇÖPE GİTMESİN DİYE

2 ayı aşkın süredir süren direnişte Numune Hastanesi bahçesine kurulan çadırda her gün olduğu gibi yerini küçük kızı Hatice ile birlikte alan, kendilerini ziyarete gelen misafirleri karşılayan, yemeğini yiyen Sevgi Kartopu, 2002 yılından beri çalıştığı Adana Numune Hastanesinden 1 Ocak itibari ile kendilerine bir ibraname imzalatılmak istendiğini söylüyor. Sendikadan bu belgeler hakkında bilgi aldıklarını dile getiren Kartopu, 9 yıllık emeğinin bir çırpıda çöpe gideceğini öğrendiğini aktarıyor. Emeğinin çöpe atılmasına göz yummadığı için işten atıldığını belirten Kartopu, hastane yönetiminin kendilerine herhangi bir açıklama yapmadığına dikkat çekiyor. Kendilerinin işten çıkartılması ile birlikte yerlerine yeni elemanların alındığına vurgu yapan Kartopu, bu yeni elemanların çoğunun hastane yönetiminin akrabası olduğunu dile getiriyor. Hastane yönetiminin kendilerine baskı yaptığını söyleyen Kartopu, hastane müdürünün kendisine “Hangi kadın tazminatla gitti de sen gideceksin” dediğini anlatıyor. Daha önce ibranameye imza atıp işine devam etmeyi düşündüğünü ifade eden Kartopu, hastane müdürünün sözlerini kadınlık gururuna yediremediğini söylüyor. Bu mücadelede SES ve Dev Sağlık-İş ile birlikte emek örgütlerinin kendilerine çok büyük destek olduğunu belirten Kartopu, artık kendini sendikalı olarak gördüğünü ifade ediyor.

DİRENENLER KÖTÜ ANLATILIRDI

Direnişe katılmadan önce çevresinde, ailesinde, direnen, sendikalı olan, örgütlenenlere haksızlar, haklarından fazlasını alıyorlar, hatta terörist olarak ifade edildiğini aktaran Kartopu, “Ben hep korkuyordum duyduklarımdan. Sendikalı arkadaşlarla tanışmaya gittiğimde korku ile gitmiştim. Ama gittiğimde sendikanın hak arayan ve mücadele edenin sendika olduğunu öğrendim. Terörist ise bizim hakkımızı gasbeden yöneticilermiş” diyor.

KADINLARA EVİNDE OTUR ÇOCUĞUNA BAK DENİYOR

Ailesinden yana şanslı olduğunu dile getiren Kartopu, “Ben ailemden direnişim konusunda destek alıyorum çocuğuma bakıyorlar. Bana destek oluyorlar. Bazı kadın arkadaşlarım baskı görüyor. Aileler,  60 gün oldu bir şey çıkmıyor, çocuklarına bak, evinde gel otur, açlıktan ölmezsiniz gibi laflara maruz kalıyorlar. Ailenin desteği çok önemli bizlere güç veriyor. Hem de hayatın her alanında önemli” diye konuşuyor.    

TÜM KADINLAR ALANLARA

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününde Numune işçisi kadınlar olarak kendi pankartlarıyla alanda olacaklarını dile getiren Kartopu, önceden eşi, akrabaları kutladığında sadece teşekkür ettiğini şimdi ise kadın olduğunun, anne olduğun farkına vardığını söylüyor.

Kadının itilip kakılacak bir yanının olmadığının farkına vardığını aktaran Kartopu, bununla gurur duyduğunu dile getiriyor. 8 Martta en ön saflarda olacağını vurgulayan Kartopu,  8 Martta tüm dünyada, Türkiye’de kadınların alanda yerlerini almasını istediğini ifade ediyor. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘İş cinayetleri bakanı tarihe geçirecek’

SONRAKİ HABER

Atalay’ın Türkiye'si başka!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...