07 Aralık 2004 22:00

'Sizi ajanlar destekliyor'

Ukrayna Başbakanı Yanukoviç, Viktor Yuşçenko liderliğindeki muhaliflerin 'yabancı ajanlarca desteklendiğini' söyledi.

Paylaş
Ukrayna Başbakanı ve devlet başkanı adayı Viktor Yanukoviç, Batı yanlısı muhalefeti ağır bir dille suçladı. Yanukoviç, muhalif lider Viktor Yuşçenko'nun 'yabancı ajanlar tarafından desteklendiğini' söyleyerek, "Yuşçenko, baskıcı bir devlet yaratmaya çalışıyor. Ortada bir devrim falan yok, olamaz da" diye konuştu. Ukrayna halkının istikrar ve yaşam standartlarının yükselmesini istediğini söyleyen Başbakan, muhalefet eylemlerinin bir devrim değil, "yabancı ajanların katılımıyla düzenlenen siyasi bir hokkabazlık" olduğunu dile getirdi. Sokak gösterilerinin ülkedeki özgürlükleri kısıtlamayı hedeflediğini söyleyen Yanukoviç, "Bütün ülkeyi değiştirmek istiyorlar. Pasaport kontrolü, basın üzerinde sınırlamalar... Bu özgürlük değil, demokrasi de değil" diye konuştu.

Putin de sert çıktı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de, Ukrayna konusunda Batı'yı suçladı. Ankara'daki temasları sırasında Rus Haber Ajansı'na açıklama yapan Putin, Batı'nın Ukrayna konusunda sömürgeci şapkasını yeniden taktığını kaydetti. Yanukoviç, Devlet Başkanı Leonid Kuçma'nın "ikinci tura katılmaması" yönündeki tavsiyesini de reddetti ve 26 Aralık'taki seçimlerde adaylığının devam edeceğini ilan etti. Devlet Başkanı Kuçma, önceki gün yaptığı açıklamada, "Eğer ben onun yerinde olsaydım adaylığımı devam ettirmezdim" demişti. Başbakan Yanukoviç'in 16 Aralık'a dek adaylıktan çekilmesi halinde, Batı yanlısı Yuşçenko'nun karşısına, ilk tur seçimlerinde üçüncü olan Sosyalist Parti adayı Oleksandr Moroz çıkacak. Yanukoviç 16-26 Aralık tarihleri arasında adaylıktan çekilirse, Yuşçenko tek başına "yarışacak".

Pazarlık sürüyor Bu arada, Devlet Başkanı Kuçma, merkez seçim komisyonunun görevine son verilmesi ve seçim kanununda reform yapılması konularında muhalefetle anlaşmaya vardıklarını söyledi. Kuçma, hükümetin görevden alınması konusunda anlaşmaya varılmadığını belirtti. Hükümetin devam edip etmeyeceği konusu, dün parlamentoda ele alınmaya başlandı.

ÖNCEKİ HABER

'Munzur akmazsa...'

SONRAKİ HABER

Kışkırtmaların acı sonucu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa