06 Aralık 2004 22:00

Stratejik ortaklık önerisi

Amerika'nın kuşatmaya almaya çalıştığı Rusya, Irak işgalinden bu yana ABD baskısını daha fazla hisseden Türkiye'ye stratejik işbirliği önerdi.

Paylaş
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye ile stratejik işbirliği önerisinde bulundu. Bu işbirliği askeri alandan "terörle mücadeleye", enerji anlaşmalarından ticari işbirliğine kadar birçok konuyu kapsıyor. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ise, Putin ile "uluslararası konulara bakışın aynı olduğu" mesajını verdi. Putin, ABD ile gerilimli bir sürece giren ve Washington tarafından baskı altına alınan Türkiye'ye alternatif bir öneri getirdi. Çankaya Köşkü'nde Sezer ile yaptığı görüşmenin ardından bir açıklama yapan Putin, "Uluslararası konularla ilgili görüşlerimiz birbirine yakın. Irak'taki, Afganistan'daki, Transkafkasya ve Ortadoğu'da bu geçerlidir" dedi. Türkiye ile imzalanan anlaşmalarla ikili ilişkilere güçlü bir ivme kazandırılacağını söyleyen Vladimir Putin, özellikle 'Türkiye Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu Arasında Dostluğun ve Çokboyutlu Ortaklığın Derinleştirilmesine İlişkin Ortak Deklarasyonu'nun önemine işaret etti. Putin, bu deklarasyonun Türkiye-Rusya ilişkilerinin geleceği açısından da belirleyici olacağını söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yapacağı görüşmede ikili ilişkilerin pratik yönlerini ele alacaklarını kaydeden Putin, Türkiye'nin terör saldırıları karşısında Rusya'ya verdiği desteğe de teşekkür etti. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer de, Putin'in ziyaretinin önemine değinerek Rusya'yı 'işbirliğine önem verdiğimiz önemli bir komşumuz' sözleriyle niteledi. Rusya Devlet Başkanı Putin ile işbirliğinin daha ileri boyutlara taşınmasının ele alındığını görüştüklerini ifade eden Sezer, "bölgesel ve uluslarararası konularda görüşlerimizin birbirine yakın olduğunu gördük" dedi. Sezer, Putin'in ziyaretiyle ilişkilerde ulaşılan yeni ve üst düzey aşamanın perçinlendiğine dikkat çekti.

Nükleer işbirliği Putin'in ziyaretinin önemli bir ayağını oluşturan enerji konusunda ise bir dizi anlaşma gündemde. Rusya Sanayi ve Enerji Bakanı Viktor Kristenko, beraberindeki heyetle birlikte Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'i ziyaret etti. Güler ziyaretin ardından, Rusya'nın, doğalgaz, petrol, enerji özelleştirmeleri, elektrik ve doğalgaz dağıtımı konularına ilgi duyduğunu belirterek, enerji alanında işbirliğini öngören bir mutabakat zaptı imzalanacağını açıkladı. Güler, görüşülen konular arasında Mavi Akım Doğalgaz Boru Hattı'nın Akdeniz'e kadar uzatılması, Tuz Gölü altında doğalgaz deposu kurulması, şehirlerin doğalgaz dağıtımında ortak yatırım yapılması gibi konuların bulunduğunu söyledi. Rusya Federasyonu Sanayi ve Enerji Bakanı Viktor Kristenko da, Rusya ile Türkiye arasında nükleer enerji konusunda yapılabilecek işbirliği imkânlarını görüştüklerini bildirdi. Enerji sektörünün bütün alanlarında Türkiye ile çok yoğun bir işbirliğinin görüşüldüğünü belirten Kristenko, bu yolda heyetler arası görüşmelerin sürdüğünü belirtti. Rusya'nın nükleer enerji konusunda çok büyük tecrübeleri bulunduğunu anlatan Kristenko, dünyanın hiçbir yerinde atom santrallarının devletin hiçbir katkısı olmadan yürütülemediğini, atom santrallarının çok ciddi bir hukuki altyapı gerektirdiğini vurguladı.

ÖNCEKİ HABER

Üç ülkeden ortak konser

SONRAKİ HABER

Öğretim üyelerinden ABD'ye protesto

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...