06 Aralık 2004 22:00

Bu yıl Dersimiz Savaş!

Bu sezon savaşı sahnesine taşıyan Eğitim Sen'li oyuncular, savaşın sınıflarda da, kahvelerde de konuşulduğunu ve kendi amaçlarının da bu konuyu tartışmak olduğuna söylüyor.

Paylaş
Daha önce "Dersimiz Kadın" isimli bir oyun ve çeşitli kısa skeçlerle seyirci karşısına çıkan Eğitim Sen İstanbul 2 No'lu Şube Tiyatro Eğitim Araştırma Birimi(TEAB), bu sezona savaş üzerine hazırlanan bir oyunla giriyor. 17 Aralık'ta Barış Manço Kültür Merkezi'nde ilk kez sahnelenecek olan oyun dünya gündeminden düşmeyen savaşa eleştirel bir bakış yöneltiyor. Tiyatroyu politik bir eylem olarak gören ve "sendikada tiyatro eylemi" amacını hayata geçirmeye çalışan TEAB, 4 yıldır bunun mücadelesini veriyor. TEAB oyuncularından edebiyat öğretmeni Neslişah Hazar, "Tiyatrodaki çabalarımız bir hobi olarak algılanıyor, bu yalnışın düzelmesi lazım" diyor. Sendikal mücadelede eksik kalınan bir alanı doldurmaya çalıştıklarını belirten Hazar, buradaki deneyimleri okullarda ve şubelerdeki eğitimcilerle paylaşarak bu çalışmaları genişleteceklerini söylüyor. Sendikada tiyatronun daha örgütlü ve sürekli kılınması içinde mücadele eden TEAB, dönem sonuna dek bir oyun çıkarıp oyuncuların dağılması ve bir sonraki yıl yeni insanlarla sil baştan bir daha çalışmaya başlamanın başarısızlıkla sonuçlanacağını belirtiyor. Ve her yıl böyle örgütsüz yapılacak çalışmaların sendikacıları da yıpratacağını ifade ederek, kültür sanat alanında sendikanın doğru politika ve eylemi denemkten vazgeçmemesi gerketiğini vurguluyor. TEAB, sendikalarda tiyatronun savrukluğa meydan vermeden, örgütlü bir şekilde ele alınırsa başarılı olacağına inanıyor. Ayrıca tiyatronun örgütlenmede de kullanılması gerektiğine vurgu yapıyor. Bunun içinde şubeler arasında bu deneyimin paylaşılmasını ve işyerlerinde tiyatro yapmak isteyen eğitimcilere de gerekli formasyonu kazandıracağına inanıyor. Zaten bunun için bir tiyatro topluluğu değil, ismini eğitim-araştırma birimi olarak belirlemiş.

Sendikada tiyatro İlk çalışmalara 'Sendika tiyatrosu nasıl olmalı?' sorusuyla başlayan TEAB, TÖB-DER'den bu yana sendikalarda yapılan çalışmaları incelemiş. İstanbul Alternatif Tiyatrolar Platformu (İATP) üyesi de olan TEAB, sendikada tiyatro işinin öznesinin eğitim emekçileri olması gerektiğini düşünüyor. Ve asıl yapılması gerekenin burada edinilen deneyimlerin okullarda öğrencilerle paylaşılması olduğuna inanıyor. Bunun içinde Sinan Koç TEAB pratiğini okul üzerine kurduklarını belirterek, "Burada eğitim alan insanlar gittikleri yerlerde verecekleri tiyatro eğitimleriyle bir politik duruş sergileyeceklerdir" diyor. Çocuklar için tiyatronun bugün bir rant alanına dönüştüğünü belirten TEAB oyuncusu, İngilizce öğretmeni Başak Doğan, "TEAB'da yetişenler okulda tiyatro yaparlarsa bu sorun aşılır, daha demokratik, işlevli, öğretici ve rantın dışında bir tiyatro başarılabilir" diyor.

Dersimiz Savaş Bu sezon savaşı sahnesine taşıyan TEAB, savaşın sınıflarda da, kahvelerde de konuşulduğunu ve kendi amaçlarının da bu konuyu tartışmak olduğuna söylüyor. Oyunda anaokuludan başlayan ve askere gidene kadar bireyin içinden geçtiği eğitim mekanizmaları tartışmaya açılıyor. Ve bunun içinde coğrafya, tarih gibi derslerin nasıl kullanıldığına özel vurgu yapılıyor. Aynı zamanda oyun savaşın eğitim sistemi tarafından meşrulaştırılmasının tehlikelerine de değiniyor. Coğrafya dersinde çocuklara belletilen sınırların çocukların kafasında nelere yol açtığını, tarih dersinde savaşın nasıl propaganda edildiği veriliyor. Ulusal piyeslerin savaşa doğru bir yaklaşım yerine militarist durduğunu, daha sonra bir beden eğitimi dersinde verilen bir askeri disiplinin neye mal olduğunu göstermeye, anlatmaya çalışıyor. Eğitim emekçilerinin oyunlarının konusunu kendilerini oluşturmakta oldukça şanslı olduğunu belirten Hülya Akpınar, yaşamla ders kitapları arasındaki çelişkilerden yola çıkarak oyunu oluşturduklarını söylüyor. "Dersimiz Savaş" ilk önce 17-18 Aralık tarihlerinde saat 20:00'da Kadıköy Barış Manço Kültür Merkezi'nde ve daha sonra ise 25 Aralık'ta Taksim Maya Sahnesi'nde izleyici ile buluşacak.

ÖNCEKİ HABER

'Öteki tarih' beyaz perdede

SONRAKİ HABER

Üç ülkeden ortak konser

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...