06 Aralık 2004 22:00

'Öteki tarih' beyaz perdede

TÜRSAK Vakfı'nın geleneksel olarak her yıl gerçekleştirdiği ulusal ve uluslararası platformda "düşünce ve felsefe" festivali olarak öne çıkan "Uluslararası Sinema ve Tarih Buluşması"nın yedincisini "Öteki Tarih" ana teması ile hayata geçiriyor..

Paylaş
TÜRSAK Vakfı'nın geleneksel olarak her yıl gerçekleştirdiği ulusal ve uluslararası platformda "düşünce ve felsefe" festivali olarak öne çıkan "Uluslararası Sinema ve Tarih Buluşması"nın yedincisini "Öteki Tarih" ana teması ile hayata geçiriyor.. 7.Uluslararası Sinema Tarih Buluşması bu yıl, 80'i aşkın uzun metraj ve belgesel filmleri, "öteki tarihin yazılmasında medyanın rolü" başlıklı sempozyumu, İsveç'ten getirttiği çarpıcı fotoğraf sergisi, söyleşileri, bir dönem ülkelerinde yasaklanmış ve Türkiye'de ilk kez gösterilecek filmleriyle 10-17 Aralık tarihleri arasında zengin ve kapsamlı bir programla izleyicinin karşısında olacak. Geçtiğimiz yıl Medya'nın, Türkiye'nin politik, felsefi ve sosyal alandaki en önemli üç etkinliğinden biri olarak seçtiği "Uluslararası Sinema Tarih Buluşması" bu yıl Medya'ya da özel bir yer ayırdı.. Festival kapsamında gerçekleştirilecek olan ve AB tarafından desteklenen "Suyun İki Yakasındaki Barış Kalemleri Sempozyumu", Türkiye ve Yunanistan medyasının önemli isimlerini bir araya getirerek, "medyanın yazılmamış tarih"e katkılarını" (olumlu ve olumsuz) tartışmaya açıyor. Üç ayaklı projenin "Genç Kalemler Makale Yarışması" ise genç gazetecileri bir araya getiriyor. Ve makaleleri dereceye giren genç gazeteciler, ödüllerini Festivalin Ödül Töreni Akşamı'nda alacaklar.

Szabo ve Brandauer filmleri Bu yıl Festivalin onur konukları arasında ise usta Macar yönetmen Istvan Szabo ve ülkemizi ilk kez ziyaret edecek olan dünyaca ünlü oyuncu Klaus Maria Brandauer, ile Fransız sinemasının güzel oyuncusu Florance Darel var. Büyük usta Szabo'nun 7. Sinema Tarih Buluşması'nda yer alacak filmler ise: The Age of Daydreaming, Love Film, Albay Redl, Hanussen, Sweet Emma, dear Böbe. Festival'in "Açılış Gecesi" 11 Aralık 2004 Cumartesi günü Ödül Töreni gecesi ise 17 Aralık Perşembe akşamı İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda yapılacak. İsveçli kadın fotoğraf Ulla Lemberg 'ın "Moldovialı Kadınlar" fotoğraf sergisinin açılış gecesi konuklarının izlemesine sunulacağı gecenin sunuculuğunu Korhan Abay yapacak.

Yarışma Uluslararası uzun metraj film yarışmasına, her yıl olduğu gibi bu yıl da daha önce Türkiye'de gösterimi yapılmamış filmler katılıyor. Toronto Film Festivali'nde büyük bir ilgi ile izlenen Ra'anan Alexandrowic'in yönettiği James Journey to Jerusalem, festivalin bu yıl ki yarışma bölümünde… Berlin Film Festivali'nin önemli filmlerinden olan John Greyson imzalı Güney Afrika-Kanada ortak yapımı Proteus, da bu yıl Sinema Tarih Buluşması'nda yarışacak. Kenny Glenaan'ın yönettiği, Edinburg ve Locarno Film Festivallerinde büyük ilgiyle izlenen Yasmin, İngiliz yapımı. Film 7. Sinema Tarih buluşmasının "yarışma bölümünde" gösteriliyor… Sinema tutkunlarının yakından tanıdığı Amos Gitai'nin İsrail-Fransa ortak yapımı olan son filmi Promised Land da festivalin yarışma filmleri arasında… Cannes Film Festivali'nden "En İyi İlk Film "ödülüyle dönen, Fransız yapımı Keren Yedaya'nın ilk filmi Or(My Treasure) Festivalin yarışma bölümünde izleyici ile buluşacak. İtalya-Brezilya ortak yapımı bir film olan My Father-Rua Alguem 5555'ın yönetmeni Egidio Eronico. Başrollerinde Charlton Haston ve Murray Abraham'ın oynadığı film Berlin Film Festivali'n de seyirciden büyük ilgi görmüş. İran'dan bir film, The Riverside., Daha önce Karlovy Vary Festivali'nin "yarışmalı bölümü"nde yer alan Ali Reza Amini yönetmenliğindeki The Riverside, 7. Sinema Tarih Buluşması'nın da yarışmalı bölümünde… Edinburg Festivali'nde premierini yapan A Thousand Dreams Such as These'in yönetmeni Sudhur Mishra. A Thousand Dreams Such as These bir Hindistan filmi. Up Against Them All, Brezilya'dan katılıyor. Brezilya sinemasından pek fazla örneğin izlenmediği ülkemizde, Roberto Moreria imzalı "Up Against Them All" 2004 yılı yapımı. Film "Londra Film Festivali"nin önemli filmleri arasındaki yerini almış. Belgesel film yarışması bölümüne Amerika, İsveç, Almanya, İngiltere, Hollanda ve Arjantin'den filmler katılıyor. Bu yıl usta belgeselci Werner Herzog'un "Whell Of Time" adlı belgeseliyle yer alacağı yarışma, "Öteki Tarih" kapsamında, olayları anlatan filmlere ayrıldı: Another Road Home, Danae Elon'un yönetmenliğini yaptığı belgesel 2003, ABD yapımı. The Last Victory. Karlovy Vary'de Belgesel filmler bölümünde yarışmaya katılan belgesel 2003 yılı yapımı ve Hollanda'dan katılıyor.

Bir ülke sineması Avusturya Sineması'nı tanıyabileceğiniz ve tamamı yeni yapımlardan oluşan bir bölüm. Bazı filmlerin yönetmenlerinin de jüri üyesi olarak yer alacağı bu bölüm Avusturya Kültür Ofisi'nin katkılarıyla gerçekleştirildi. "Bir Ülke Sineması: Avusturya" da yer alacak filmlerden bazıları: Antares, Donua, Dunaj, Duna, The Sea and the Cake

İnsan hakları "Uluslararası Sinema Tarih Buluşması"nda geleneksel olarak her yıl korunan, tarih boyunca her toplumdan bireyin insan hakları ihlallerinden doğan acıları beyazperdeye taşıyan bu bölümde bu yıl "Öteki Tarih"e bakış açısıyla seçilen filmler yer alıyor. How I Killed a Saint. Yönetmenliğini Teona S. Miteska'nın yaptığı, Makedonya, Slovenya ve Fransa ortak yapımı olan film Rotterdam Film Festivali'nde seyircinin beğenisini toplamış 2003 yılına ait bir yapım. Silence of the Sea. Sundance Film Festivali'nde büyük ilgi gören film İran'lı yönetmen Vahid Mousaian'a ait. Film 2003 yılı yapımı. In Rwanda We Say…. Human Rights Watch International Film Festivali'nin önemli filmlerinden olan "In Rwanda We Say"… Anne Aghion'un yönetmenliğinde gerçekleştirilmiş Amerikan-Fransız ortak yapımı bir belgesel. 2004 yılı yapımı olan belgeselin süresi 57 dakika. Final Solution. Sansür Kurulu tarafından Hindistan'da gösterimi yasaklanan belgeselin yönetmeni, Rakesh Sharma. Belgesel 2003 yılı yapımı. 7 Sinema Tarih Buluşması'nın film gösterimleri Majestik Sinema Salonu 1 ve 2, Beşiktaş Belediyesi Levent Kültür Merkezi Sinema Türsak, Alman Kültar Merkezi, Fransız Kültür Merkezi ve İtalyan Kültür Merkezi salonlarında yapılacak.

ÖNCEKİ HABER

Yeni bir soğuk hava dalgası geliyor

SONRAKİ HABER

Bu yıl Dersimiz Savaş!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa