05 Aralık 2004 22:00

ABD ve AKP'ye öfke

"Diren Filistin Diren Felluce, Amerikan vahşetine son" diyen binler, dün Çağlayan Meydanı'nda, Amerikan emperyalizmini ve işbirlikçilerini protesto ederek, direnen halkların yanında olduklarını vurguladılar.

Paylaş
"Diren Filistin Diren Felluce, Amerikan vahşetine son" diyen binler, dün Çağlayan Meydanı'nda, Amerikan emperyalizmini ve işbirlikçilerini protesto ederek, direnen halkların yanında olduklarını vurguladılar. EMEP'in çağrısıyla bir araya gelen katılımcılar, miting için Perpa'da buluştu. SDP, DEHAP, KESK, Özgür-Der, TÜMTİS, Tuzla Tersane İşçileri, Kurtköy Sanayi İşçileri de mitinge katıldı. "Türk-Kürt Arap bütün halklar kardeştir", "Ezilen halkların direnişi onurumuzudur", "Savaşa hayır kahrolsun emperyalizm" pankartlarının arkasında toplanan eylemciler, "Irak'ın Filistin'in çocuklarının kanı katilleri boğacak", "Dünya halkları birleşin ABD vahşetine son verin", "Ortadoğu'daki vahşetin suç ortağı AKP" yazılı dövizleri taşıdı. Mitingde "Diren Felluce, diren Filistin seninleyiz", "Katil ABD işbirlikçi AKP", "Yaşasın halkların kardeşliği", "Kahrolsun Amerikan emperyalizmi" sloganları atıldı. "Dişlerimle savunacağım yurdumun her karış toprağını" diyerek, direnişi ve Amerikan emperyalizmini okuduğu şiirlerle anlatan Sinema ve Tiyatro Sanatçısı, barış savaşçısı Gülsen Tuncer, emperyalizmin füzeleriyle, bombalarıyla tüm halkların üzerine çöreklenmek istediğini söyledi. Tuncer, "Filistin'in ciğerine saplanan hançeri çıkarmak için buradayız" dedi. Gerçek terörist kim? EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel aylardır dünyanın gözü önünde vahşetin, barbarlığın sürdüğünü belirterek, "Amerika bu vahşeti 'teröre karşı mücadele' için yaptığını söylüyor. Oysa biz biliyoruz ki Bush'un amacı petrol ve finans çevrelerinin çıkarlarını korumak. Kışkırttıkları saldırıları gerekçe göstererek direnenleri terörist ilan ediyorlar. Gerçek terörist kim? Filistin'de 13 yaşındaki bir kız çocuğuna mermi boşaltan İsrail askeri mi, yoksa taş atan direnişçi mi?" dedi. Onurlu barıştan, kardeşlikten bahseden AKP'nin işbirlikçi politikalar içinde olduğunu vurgulayan Tüzel, "ABD askerine su ve yiyecek taşımak için ölen emekçilerin hesabını AKP nasıl verecek?" dedi. AKP'nin politikasını süratle değiştirmesi gerektiğini belirten Tüzel, Kızıltepe'de Ahmet ve Uğur Kaymaz'ın öldürülmelerinin tek nedeninin Kürt olmaları olduğunu ifade etti. Tüzel, "Devletin izlediği politika o denli yoğun o denli kan kusan bir şiddet ki, kayıplarımızın son bulması için bu şiddete son verilmelidir" dedi.

AKP katliama ortak SDP Genel Başkanı Filiz Koçali, "Vicdansız dünyanın vicdanı, kalpsiz dünyanın kalbi Felluce direnişi sürüyor" sözleri ile başladığı konuşmasında ABD'nin bütçe açığını Arap halklarını kanlarıyla kapamaya çalıştığını dikkati çekti. Irak'ta yaşanlar için vicdanının sızladığını söyleyen Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'e seslenen Koçali, "ABD'ye ortak olan katliama da ortak olur" hatırlatmasında bulundu. "Yaşasın halkların kardeşliği" sloganlarıyla kürsüye gelen DEHAP İstanbul İl Başkanı Cemal Kavak ise ABD'nin Ortadoğu'dan defolmasını istediklerini belirterek, "ABD yaptıkları ile yetinmiyor. Türkiye'deki gericilerle, katillerle işbirliği yaparak Kürdistan coğrafyasında insanları katletmeye başladılar. Kızıltepe'de, Irak'ta ve İstanbul'un göbeğinde bu tür uygulamalar başlatıldı. Türkiye ABD politikaları için değil, kendi halklarını kardeşliği ve barışı için politikalar üretmek zorundadır. AKP'ye huzur vermeyeceğiz. Koltuklarında rahat oturamayacaklar" dedi.

Başbakan unutulmayacak KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Nafi Maraş da ABD'nin "terör" gerekçesiyle ülkeleri birer sömürge haline getirmek istediğini söyledi. Maraş, AKP hükümetinin de AB'ye uyum yasaları adı altında Türkiye'yi sömürgeleştirdiğini ifade etti. Maraş, "Susmak ve gözünü kapamak kurtuluş değildir. Sayın Başbakan gün olacak devran dönecek, Irak halkı da Filistin halkı da kazanacaktır. Emperyalistler bu topraklardan kovulacaktır. Bu kara günlerde sizin Başbakan olduğunuz hiçbir zaman unutulmayacaktır." dedi. Grup Yürüyüş'ün şarkılarıyla katıldığı miting sloganlarla sona erdi.

ÖNCEKİ HABER

Kürtçe resmi dil olsun!

SONRAKİ HABER

Putin de Bush gibi korunacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa