05 Aralık 2004 22:00

Kürtçe resmi dil olsun!

Türkiye, İran, Irak, Suriye, eski Sovyet Cumhuriyetleri ve Avrupa'da yaşayan Kürt dil bilimcisi, bilim insanı, yazar 200 kişiyi bir araya getiren Kürt Dil Konferansı sonuç deklerasyonu açıklandı.

Paylaş
Türkiye, İran, Irak, Suriye, eski Sovyet Cumhuriyetleri ve Avrupa'da yaşayan Kürt dil bilimcisi, bilim insanı, yazar 200 kişiyi bir araya getiren Kürt Dil Konferansı sonuç deklerasyonu açıklandı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları salonunda yapılan toplantıda deklerasyonu İstanbul Kürt Enstitüsü Başkanı Şefik Beyaz açıkladı. Beyaz, 2 gün süren konferansta 20'ye yakın tebliğin sunulduğunu ve Kürtçe gramerine ve imlasına ilişkin değerlendirmelerin yapıldığı konferanstan "Kürtçe'nin resmi dil olması, Kürt dilinin ilkokuldan üniversiteye kadar bütün eğitim kurumlarında eğitim dili olarak kabul edilmesi" taleplerinin çıktığını duyurdu. Öte yandan konferans yaşamın her alanında kullanılmayan bir dilin tehlikede olduğu gerçeğinden hareketle, tüm Kürtlere ve Kürt kurumlarına Kürtçe'yi yaşamın her alanında kullanma ve çocuklarına öğretme göreviyle yüzyüze olduğunu da vurguladı.

Zengin bir dil Konferans sonuç bildirgesinde, Hint-Avrupa dil grubunun en kadim dillerinden biri olan Kürtçe'nin zengin bir kültür ve edebiyat dili olduğuna dikkat çekildi. Kürtçe'nin lehçelerinin bugüne dek pek çok tartışmaya konu olduğu ifade edilen bildirgede, konferans katılımcılarının Kürtçe'nin lehçelerinin sınıflandırılması işinin Kürt dilbilimcilere bırakılması gerektiği görüşünde olduğu ifade edildi. Bildirgede, yaşamın her alanında kullanılmayan dilin, yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu konusunda fikir birliğine varıldığı ve "kendi dilini sevmek ve çocuklarına öğretmek" konusunda her Kürt'e görev düştüğü hatırlatıldı.

Eğitim dili olsun Türkiye'de her ne kadar yasalarda bazı değişiklikler yapılmışsa da Kürt diline yönelik inkâr siyasetinde bir değişiklik olmadığı vurgulanan bildirgede şöyle denildi: "Bu siyaset farklı bir biçim almıştır. Bugün Kürt diline dayatılan temel politika, dilkırım politikasıdır. Konferansa katılan aydın ve dilbilimciler, Türkiye'de bir resmi dil olmasını talep etmektedir. Kürt dili ilkokuldan üniversiteye kadar bütün eğitim kurumlarında eğitim dili olmalı, Kürtçe radyo ve TV yayınına uygulanan kısıtlamalar tamamen ortadan kaldırılmalı, radyo ve televizyonlar 24 saat Kürtçe yayın yapabilmelidir. Bunun için de Kürtlerin ve Kürtçe'nin varlığı anayasal güvenceye kavuşturulmalıdır." Ayrıca Kürtlere ve Kürt kurumlarına kendi dillerini yaşamın her alanında kullanma çağrısı yapan konferans katılımcıları, sonuç bildirgesinde Kürt sorununun çözümü için de barış talebinde bulundu.

ÖNCEKİ HABER

Barışın yolu Amerika'yı
   Ortadoğu'dan kovmak

SONRAKİ HABER

ABD ve AKP'ye öfke

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...