05 Aralık 2004 22:00

Üniversite mi DGM mi?

1 Mayıs'a katıldığı için soruşturma açılan Kamil Murat Demir'e soruşturmada "Ne mutlu Türküm diyene, ifadelerinden ne anlıyorsunuz?" diye soruldu.

Paylaş
Akdeniz Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü 2. sınıf öğrencisi Kamil Murat Demir 2004 yılı 1 Mayıs İşçi Bayramı Mitingi'ne katıldığı gerekçesiyle 20 gün okuldan uzaklaştırma cezası aldı. Valilik ve Emniyet Müdürlüğü'nün hazırladığı dosyalara dayanılarak açılan soruşturmalar ve soruşturmayı yürüten akademisyenlerin ilginç sorularıyla adeta karamizah örneğinin sergilendiği Akdeniz Üniversitesi uygulamalarıyla adeta kapatılan Devlet Güvenlik mahkemelerini andırıyor. Kamil Murat Demir adlı öğrenciye Antalya Emniyet Müdürlüğü'nün hazırladığı dosyaya dayanılarak verilen cezada suçlama olarak "yasadışı pankart taşımak, yasadışı slogan atmak, halkı kin ve düşmanlığa itmek, üniversite öğrencisine yakışmayan hareketlerde bulunmak" ifadeleri yer alıyor. Açılan soruşturma nedeniyle savunması alınan Demir'e 'Mustafa Kemal'in kurduğu Türkiye Cumhuriyeti'nde herkes Türktür. Ne mutlu Türküm diyene, ifadelerinden ne anlıyorsunuz?' Ve 'Halkı kin ve düşmanlığa ittiniz mi?' soruları soruldu.

Sınavlara giremeyecek 1 Mayıs 2004 tarihinden yedi ay sonra açılan soruşturma hemen sonuçlandı ve Kamil Murat Demir'e cezanın başlayacağı tarih olan 1 Aralıktan 16 gün önce cezanın 1 Aralık'ta başlayacağı bildirildi. Vize zamanlarına denk getirilen uzaklaştırma cezası nedeniyle Demir sınavlarına giremeyecek. Demir, kararın iptali istemiyle Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Cezayla ilgili görüşlerini aldığımız Kamil Murat Demir aradan geçen 7 ay sonunda soruşturma açılmasının ve hızlı bir şekilde uzaklaştırma cezası verilmesinin ve vize sınavlarına denk getirilmesinin düşündürücü olduğunu belirtti. Üniversite yönetiminin kendisine 7 ay ulaşılamadığını iddia ettiğini ancak kendisinin geçen dönemin sonunda da bu dönemin başında da devamlı üniversitede olduğunu söyleyen Kamil Murat Demir soruşturmada savunması alınırken sorulan soruların adeta mizah olduğunu, soruları hayret karşıladığını dile getirirken "bir an buranın bilim yapılan bir üniversite mi yoksa mahkeme mi olduğunu düşündüm" sözleriyle şaşırdığını söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Bölgeden gönderilsinler!

SONRAKİ HABER

'Karakol terörü' mahkeme önünde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...