05 Aralık 2004 22:00

Denizlili çiftçiler mitingde olacak

Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamili Gemici, Denizli merkez ve 14 ilçe ziraat odası olarak mitinge katılacaklarını belirtti.

Paylaş
Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamili Gemici, Denizli merkez ve 14 ilçe ziraat odası olarak mitinge katılacaklarını belirtti. Hamili, mitingin çiftçilerin kendi topraklarına, kendi geleceklerine, ekmeğine sahip çıkma mitingi olduğunu vurgulayarak, "Bu kaygıları taşıyan herkes mitinge katılacaktır" diye konuştu.

7 Aralık'ta Aydın'daki mitingde Denizli çiftçisinin talepleri neler olacak ve bu miting için ne tür hazırlıklar yaptınız? Mitingin taleplerini şöyle sıralayabiliriz:
  • Tohum, gübre, mazot, sulama, elektrik maliyetlerinin düşürülmesi.

  • Verilen primlerin yükseltilp ve zamanında verilmesi
  • Pamuk üretimi için ulusal bir politika belirlenip ve üreticinin desteklenmesi

  • Kotaların kaldırılması Ege bölgesindeki çiftçiler kendi yerel ve hepimizin genel taleplerini en demokratik hakkımız olan mitingle ulaşım açısından en uygun yer olan Aydın ilinde yapacağız. Denizli merkez ve 14 ilçe ziraat odası olarak katılacağız. Bu miting, çiftçilerin kendi topraklarına, kendi geleceklerine, ekmeğine sahip çıkma mitingidir ve bu kaygıları taşıyan herkes mitinge katılacaktır. Türkiye tarımının içinde bulunduğu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz? Türkiye tarımında AB'nin dayatmaları sonucu çiftçiler köşeye sıkışmış durumda. Hükümetin DTÖ ile yaptığı gizli antlaşmalarla Türkiye'de tarım bitirilip dünya için açık bir pazar haline getirilmeye çalışılıyor. Çiftçinin girdi maliyeti her sene artıyor ama bunun yanı sıra satışta ise geçen seneki fiyatları bile bulmuyor. Hükümet yetkilileri enflasyon tek haneli rakamlara düştü diye övünürken bu yıl gübreye yüzde 33 sulamaya yüzde 25 mazota keza öyle zam geldi. Türkiye bir zamanlar kendi kendini besleyen 7 ülkeden biri diye gösterilirdi ama, bugün pamuk bile üretmeyen Almanya'dan pamuk ithal eder duruma getirildi.

    Denizli'de tarımın ve çiftçinin durumu nedir? Denizli'nin ana ürünleri pamuk ve üzümdür. Pamuk üreticisi geçen sene 1 milyon 150 bin liraya sattığı standart pamuğu bu yıl 650-750 bin liradan sattı. İsabeyli ve Yenicekent'deki üzüm üreticisi ise 450-500 bin liraya sattığı üzüm bu yıl 250 bin liraya zar zor satabildi. Alternatif ürün olarak üretimine yeni başladığımız Gözler ve çevresini kapsayan kekik üretimi ve işletmesiyle o bölgeye bir canlılık getirmeye çalıştık. Fakat bu yıl, geçen sene 1 milyon 700-1 milyon 800 bin liraya sattığımız kekiği 800-850 bin liradan sattık. Şeker pancarındaki kotadan dolayı çoğu tarlalarda kalan pancarı geçen sene 3 milyona satarken bu sene 1 milyon 700 bine geriledi. Merkezova'daki buğday üreticisi, buğdayı geçen seneki fiyattan sattı ama parasını ise 20 ayda alabildi. Tarımın içinde bulunduğu bu durum tarıma dayalı sanayiyi de olumsuz etkileyecektir. Çünkü dünyanın en kaliteli pamukları Ege bölgesinde yetişmektedir ve böyle devam ederse sanayi pamuğu ithal etmeye başlayacağız. Avrupa'da pamuk üretimi Yunanistan ve İtalya'da olmaktadır. Yunanistan'daki pamuk üreticisi gümrüksüz olarak 715 bin liradan Türkiye'ye pamuk ihraç etti ve 58 cent prim devlet tarafından verildi. Bu da zaten Türkiye'de verilen primle karşılaştırıldığında Türkiye'nin açık bir pazar haline getirilmeye çalışıldığı görülüyor.

  • ÖNCEKİ HABER

    ÇİNE KÖYLERİ MİTİNGE HAZIR

    SONRAKİ HABER

    Komisyon ikinci kez toplanıyor

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa