05 Aralık 2004 22:00

İşkence şefine 4 yıl daha

ABD Başkanı Bush; Dışişleri Bakanlığı'na Condoleeza Rice'ı getirmesinin ardından, Donald Rumsfeld'in de önümüzdeki 4 yıl boyunca savunma bakanlığında kalmasını istedi.

Paylaş
ABD yönetiminin en tartışmalı bakanı olan Donald Rumsfeld, savunma bakanlığını yürütmeye devam edecek. ABD Başkanı George W. Bush'un, Rumsfeld'den "ikinci dönemde de bakanlıkta kalmasını" talep ettiği öğrenildi. 72 yaşındaki Rumsfeld, geçtiğimiz yaz aylarında Irak'taki işkence fotoğraflarının ortaya çıkmasının ardından istifa etme baskısı altında kalmıştı. Konuyla ilgili haber ve raporlar, işkenceciler zincirinin tepesinde Rumsfeld'in bulunduğunu ve bakanın, birçok işkence yöntemine bizzat onay verdiğini göstermişti. Rumsfeld, Irak'a 'yeterli asker yollamadığı' için ordu içinde de eleştiriliyordu. Bush'un Savunma Bakanı'ndan "görevde kalmasını rica etmesi", Amerikan hükümetinin yeni dönemde daha saldırgan bir politika izleyeceğine dair son işaret oldu. Daha önce de, Dışişleri Bakanlığı'na bir diğer "şahin" olan Condoleezza Rice atanmıştı. Eric Edelman Rice'ın yanına mı? Bu arada, Washington Post gazetesi, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Eric Edelman'ın adının, Dışişleri Bakan yardımcılığı görevi için geçtiğini yazdı. Gazetede, Edelman'ın ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney ile 1990-1993 yılları arasında, Cheney ABD Savunma Bakanıyken ve 2001-2003 yılları arasında Başkan yardımcısı görevindeyken çalıştığı da aktarıldı. Edelman'ın, ABD Dışişleri Bakanlığı'na atanan Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice ile de çalıştığı kaydedildi. Eric Edelman; 1984-86 arasında Sovyetler Birliği'nde ABD Dışişleri Bakanlığı özel danışmanlığı yaptı. 1989-90'da Doğu Avrupa Masası Direktörlüğü'ne getirildi. 1993'te Prag Büyükelçiliği'ne müsteşar olarak atandı. O sırada, Çekoslovakya, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya olarak iki ayrı devlete ayrılmaktaydı. 1998'den 2001'e kadar ABD'nin Finlandiya Büyükelçisi oldu ve ardından, Dick Cheney'in danışmanlığına getirildi. Halen Ankara Büyükelçisi olan Edelman, son olarak 'ekümeni krizi' sırasında hükümete yönelik sert çıkışlarıyla dikkat çekti.

Ohio'da protesto Diğer yandan, ABD'de 2 Kasım başkanlık seçimlerinde kilit rol oynayan Ohio eyaletinde oyların yeniden sayılmasını isteyen yaklaşık 500 kişi, Columbus şehrinde protesto gösterisi yaptı. Columbus'taki valilik binası önünde toplanarak, seçim günü yapılan usulsüzlükler hakkında inceleme başlatılmasını talep eden göstericiler, Demokrat Parti adayı Senatör John Kerry'ye oy vermeyi amaçlayan pek çok seçmenin oylarının usulsüzlüklerin kurbanı olarak Bush'a gittiğini söylediler.

ÖNCEKİ HABER

Bir göç manzarası...

SONRAKİ HABER

Basın kıskaç altında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa