04 Aralık 2004 22:00

Bir göç manzarası...

Çiğli ile Menemen sınırları arasında bir yerleşim yeri olan Harmandalı göç alan yerlerden biri. Bu beldede göç, birçok sorunu da beraberinde getirmiş. Harmandalı'da yaşayan halk, belediye hizmetlerinin yerine getirilmemesinden yakınıyor.

Paylaş
Metropol kent İzmir yoğun göç alan illerden biri. Çiğli ile Menemen sınırları arasında bir yerleşim yeri olan Harmandalı'da göç nedeniyle nüfusun her geçen gün artması birçok sorunu da beraberinde getiriyor. Harmandalı, 1994'ten sonra belde olmuş. On bine yaklaşan nüfusunun bir bölümü hayvancılık diğer bir bölümü ise sanayi bölgelerinde işçilik yaparak geçimini sağlıyor. Harmandalı'da yaşayan halk, belediye hizmetlerinin yerine getirilmemesinden yakınıyor. Altyapı sorunları ve çöplerin toplanmaması burada yaşayanların en yakıcı sorunlarından sadece birkaçı. Metin Oktay Mahallesi'nde kooparatif tarafından yaptırılan konutlarda ulaşım sorunu çözülmüş değil. Sorunların çözümü için yetkili kurumlara başvuran vatandaşlar, sorunlarının çözüme kavuşturulmasını istiyor.

En büyük sorun çöp İzmir'in her yerinden toplanan çöplerin tıbbi atıklar da dahil, Harmandalı'ya dökülmesi, çevre ve halk sağlığı ile ilgili herhangi bir önlem alınmaması halkı tedirgin ediyor. Çöp suyunun derelerden akması hayvancılıkla geçinen köylünün hayvanlarının hastalanmasına neden olurken, çevreye yaydığı koku, sinek ve mikroplar tüm Harmandalı halkının sağlığını bozuyor. Harmandalı'da hayvancılıkla uğraşanlar, uygulanan politikalar ve bu bölgede yaşanan öznel koşulların getirdiği sorunlar nedeniyle hayvancılığın bitme noktasına geldiğini söylüyorlar. Burada yaşayanların çoğu kendi sağdıkları sütü satarak ya da fabrikalarda çalışarak geçimini sağlıyor. Beldede yaşayanların tek umudu ise İkinci Ana Jet Hava Üssü'ne bağlı askeriye.

Martılar umut oldu Askeri uçaklar bu bölgede eğitim uçuşu yapıyor. Çöp yığınlarının üzerinde uçuşan martılar ise uçakların pervanelerine takıldığı için büyük tehlike saçıyor. Harmandalılar da çöplüğün bu nedenle boşaltılacağına inanıyor. Çöp suları aynı zamanda, tarladaki ekinlere, dere kenarındaki ağaç ve bitkilere de zarar veriyor. Bazı vatandaşlar, çöp suyundan içen hayvanlarının öldüğünü söylüyor. Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Hüseyin Yüksel ise şunları söylüyor: "Harmandalı belediye olduğundan beri bir geliri olmadı. İş alanımız yok. Önceleri üretim vardı. Şimdi dışarıya bağımlı duruma geldi Harmandalı. Belediyede hiçbir hizmet görmüyoruz."

ÖNCEKİ HABER

Sonbaharda istihdam yükseliyor

SONRAKİ HABER

İşkence şefine 4 yıl daha

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...