04 Aralık 2004 22:00

Beklemenin zamanı değil

Hükümete destek veren Hak-İş ve Memur-Sen dışında, Emek Plaftormu içerisinde yer alan tüm örgütler, SSK hastanelerinin devrine karşı "genel grev yapılması gerektiği" fikrinde birleşmiş görünüyor.

Paylaş
AKP Hükümeti'nin SSK hastanelerini Sağlık Bakanlığı'na devretme girişimi, uzun bir süredir adından bile bahsedilmeyen Emek Platformu'nun toparlanmasına ve harekete geçmesine neden oldu. Hükümete açık destek veren Hak-İş ve Memur-Sen dışında, Emek Plaftormu içerisinde yer alan tüm örgütler, SSK için gerekirse "genel grev yapılması gerektiği" fikrinde birleşmiş görünüyor. Hastanelerde yapılan eylemlere, Ankara'da yapılan büyük mitinge katılan emekçiler de "genel grev" isteğini hep bir ağızdan dile getirdiler. Emek Plaftormu, genel grev kararı aldı. Ancak bu karar, SSK hastaneleriyle ilgili yasa tasarısı Meclis gündemine geldiğinde hayata geçirilecek. Ama nasıl? Bu soruyu Türk-İş, DİSK ve KESK'in İstanbul'daki şubelerinin başkanlarına sorduk. Genel grevin salt çağrı yapılarak örgütlenemeyeceğini belirten şube başkanları, "yukarıdan karar bekleyen" anlayışı da eleştirdiler.

Cesaret ve güven SES Aksaray Şube Başkanı Songül Beydilli, tasarı Meclis komisyonlarından geçmesine rağmen greve yönelik bir çalışma yürütülmediğini belirterek, bu nedenle çağrıların emekçiler nezdinde yeterince inandırıcı olmadığını dile getirdi. Sorumluluk duyan şubelerin, merkezlerini beklemeden hazırlık yapması gerektiğini söyleyen Beydilli, kendilerinin hazır olduğunu ifade etti. Beydilli, "Bir şeyler yapılabilir. Yeter ki cesaret edilsin, kendine ve kitleye güvenilsin" dedi.

'Biz yapacağız' İşyerlerinde toplantılar düzenlediklerini kaydeden BES İstanbul 3 No'lu Şube Başkanı Nafi Maraş, "İşbırakma denilmiş olmasına ve genel greve kadar gideceği söylenmesine rağmen bunun yapılmayacağı gibi bir inanış var. Hiç kimse bir şey yapmıyor olsa bile bizim bir şube olarak yapabileceğimiz şeyler var. Biz bunu yapacağız. Çünkü hükümetin yapmak istedikleri hayatamızı değiştirecek nitelikte" diye konuştu. İstanbul'un saldırıları püskürtecek bir mücadelede merkez olması gerektiğini söyleyen Maraş, şöyle devam etti: "Bunun için İstanbul bileşenlerinin planlama yapması gerekiyor. Ne kadarını yapabiliriz bilemiyorm, ama bunu olmazsa olmaz olarak görüyorum. Pilot bölgeler seçmeliyiz. Dayanışmanın ve birliğin yaratılması güçlerin birleştirilmesi gerekir, planlı ve programlı olunması gerekir."

Beklememek gerekir Genel grevlere kadar gidecek eylemleri hayata geçirmek için üyelerini hazırladıklarını bildiren Eğitim Sen 2 No'lu Şube Başkanı Hasan Toprak, "İşyerlerinin genelinde genel grev olmazsa saldırıların püskürtülmeyeceği anlayışı hakim. Bu istek yukarıdakileri de sıkıştırıyor, ama buna uygun davranma noktasında tutukluk gösteriyorlar. Hükümetin manevralarına karşı günü kurtarma anlayışı egemen. En basit örneği AKP'nin SSK tasarısını alt komisyona göndermesinden sonra 'dialog yolu açılmıştır' gibi bir açıklama yapılması" dedi. EP İstanbul bileşenlerinin, konfederasyonlar engel olmazsa, mücadele bakımında olumlu bir çizgi izlediğini düşünen Toprak, "iş ve ekmek için konfederasyon genel merkezlerini beklememek gerektiğini" vurguladı.

İşyeri eylemleri Genel grev konusunda yapılan açıklamalarla yapılanlar karşılaştırıldığında "işin savsaklandığı" sonucunun çıktığını düşünen Haber-İş 1 No'lu Şube Başkanı Levent Dokuyucu, "Biz hazırız, işçi de hazır. Hakikaten samimi olacak şubeler, konfederasyon ayrımı yapmadan bir araya gelmeli. Bunu işçilerle yaparsak başarılı oluruz. Şube yöneticileri işyerine dönüp zaman geçirmeden çalışmaya başlamalıdır" dedi. İstanbul'da yapılacak eylemlerin Türkiye çapında etki yaratacağını söyleyen Dokuyucu, "Emek Platformu karar alacak, biz de yapacağız" anlayışını eleştirerek, platformun işyeri eylemleriyle zorlanabileceğini ifade etti.

Bedeli ne olursa... İşbırakma eyleminin, eğer samimiyetle hayata geçirilirse, başarıya ulaşacağını söyleyen Yol-İş İstanbul 1 No'lu Başkanı Ali Akdağ, "Lafla peynir gemisi yürümez" dedi. Emek Platformu bekleneni vermese bile İstanbul'daki duyarlı sendikaların bir araya gelerek "bir şeyler yapabileceğini" belirten Akdağ, "Bedeli ne olursa olsun, üzerimize düşeni yapmalıyiz. Buna hazırız. Her türlü karara da varız" dedi.


Grev komiteleri kurulmalı Eğitim Sen 5 No'lu Şube Başkanı Necdet Uygun: Yapılan açıklamalara uygun bir hazırlık yok. Yapılacakları hükümetin izleyeceği poltikaya endekslemek gibi bir yaklaşım var. Bu yaklaşım doğru değil. Bugünden grev komitelerinin kurulması gerekiyor. EP'in aldığı kararlar önümüzü açıyor. İşyerlerinde greve hazırlık çalışması için çağrı yaptık.Önce lokal düzeyde de yapılabilir. Bir iki saatlik iş yavaşlatmalar, günü önceden belirlenen vizite eylemleri... Merkez çözümü zaten tarif etmiş, bunun altını dolduracak olan yerellerdir. Belli örgütler topu merkeze atıyor. Bu, iş yapmamanın dolaylı bir ifadesi. Bu durumu aşmakta kısmen başarılı olduk. Diğer bileşenler açısından da etkili oldu. Mesela Kamu-Sen toplantılara katılacağını açıkladı. İstanbul'da komite oluşturmak, hazırlıkları bu komiteyle yürütmek istiyoruz.



Havaleci mantıkla olmaz SES Şişli Şube Başkanı Rabia Tuncer: İşyerlerinde eylem ve toplantılar yapıyoruz, halka bildiri dağıtıyoruz. AKP'nin saldırıları geri çekmeyeceği belli. Geri adım attırmanın yolu işbırakmaktan geçiyor. Şube olarak işyerlerimizle bu eyleme hazırız. Ancak merkezi beklemeden İstanbul'dan bir çıkış yapılmalıdır. Ancak genellikle merkezin aldığı kararlar doğrultusunda bir iki gün önce bir araya gelip teknik konuları konuşmakla yetiniyoruz. Havaleci mantık yanlış. Tek tek şubeler de bir araya geldiklerinde uyarıcı ve ön açıcı olurlar. Mücadeleci sendikalara iş düşüyor. Hazırlığımızı yapmalıyız, gücümüz neyse yaşama geçirmeliyiz.



Önce kamuyu görelim Kristal-İş Topkapı Şube Başkanı Mürsel Kılıç: Genel grev ile ilgili bir hazırlığımız yok. Genel grev olayından bir sefer ağzımız yandı. Alınan kararı sahipleniriz, ama önce kamuyu görelim. Söylerken iyi söylüyoruz da icraat yok. EP İstanbul bileşenleri de yeterince sahiplenmiş görünmüyor. Biz işçileri bilgilendirmeye çalışıyoruz. Bayramda bile saldırıları ve sonuçlarını anlattık.



Tartışmaya gerek yok Birleşik Metal-İş Kartal Şube Başkanı Ali Rıza İkisivri: Bu konuyla ilgili tartışma yapmaya gerek yok. EP'in aldığı kararlar uygulanıyor. Üst yapıda alınmış bir kararın tartışmasını doğru bulmuyorum.


Konfederasyon şovenizmi var Belediye-İş 3 No'lu Şube Başkanı Hüseyin Ayrılmaz: Türk-İş DİSK ve KESK yüksek perdeden atıyorlar. Ben inandırıcı bulmuyorum. DİSK ve Türk-İş slogandan öte bir davranış içinde değil. Bizim isteğimiz şu, sendika olarak da iletiyoruz: Aktif eylemlere, yasaların engellenmesi için üretimden gelen güç dahil bütün eylemlere hazırız. Ama öncelikle Türk-İş'in adam akıllı, tutarlı bir tavır göstermesi gerekiyor. Bu noktada durmuyorlar. EP bileşenleri bir arada görünüyorsa da 1 Mayıs'tan kalma ayrılık her şekliyle devam edilyor. Konfederasyon şovenizmi almış başını yürüyor. Herkes doğruya yanlışa bakmadan taraf noktasında duruyor.


Türk-İş inanarak yaparsa... Genel-İş 2 No'lu Bölge Şube Başkanı Mehmet Karagöz: Bu işler lafla olmaz. İşçiyi eyleme götürdüğünde iş güvencesini garanti altına alıyor musun? Genel-İş dışında DİSK'in kamuda örgütlü sendikası yok. Devleti sıkıştıracak olan kamuda örgütlü sendikalar. Orada da Türk-İş var. Türk-İş inanarak yaparsa başarılı olunur. Daha önce sendikal birlik kurduk. İçinde Türk-İş'ten KESK'ten ve DİSK'ten şubeler oldu. 1 Mayıs'a kadar sürdü. DİSK'e bağlı şubeler dışında konfederasyon ve sendikasından vazgeçen tanımıyorum. İstanbul'da üretim kalmadı, üretimin olmadığı bir yerde işçi sınıfının dinamizmi olmaz.

ÖNCEKİ HABER

İstanbul'da AB'ye yaklaşım tartışıldı

SONRAKİ HABER

Kargo Lider işçileri haklarını aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...