04 Aralık 2004 22:00

Putin bugün geliyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in daveti üzerine iki günlük resmi ziyaret için bugün Ankara'ya geliyor. Putin, 32 yıl aradan sonra Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan ilk Rus lider olacak.

Paylaş
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in daveti üzerine iki günlük resmi ziyaret için bugün Ankara'ya geliyor. Putin, 32 yıl aradan sonra Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan ilk Rus lider olacak. Putin'e ziyareti sırasında eşi Lyudmila Alexandrovna Putina da eşlik edecek. Putin'in daha önce 2-3 Eylül günleri için öngörülen ziyareti, Beslan'daki rehine krizi nedeniyle ertelenmişti. Putin'in ziyareti sırasında iki cumhurbaşkanı, ilişkilere yeni bir ivme kazandıracağına inanılan ve işbirliğini geliştirme isteğinin karşılıklı olarak vurgulandığı, "Türkiye Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu Arasında Dostluğun ve Çok Boyutlu Ortaklığın Derinleştirilmesine İlişkin Ortak Deklarasyon"u imzalayacaklar. İki ülke arasında geçmiş dönemde konuşulamayan birçok konunun artık samimiyet ve açıklıkla görüşülebildiğine dikkati çeken diplomatik kaynaklar, ilişkilerdeki bu olumlu seyrin somut kazanımlara dönüşmekte olduğunun gözlendiğini kaydediyor.

Enerji baş gündem Kaynaklar, Rusya ile ilişkilerin giderek geliştiğine ve çok boyutlu ortaklık düzeyine ulaştığına işaret ederek, çok boyutlu ortaklık kavramının 2001'de iki ülke dışişleri bakanları arasında imzalanan Avrasya'da İşbirliği İçin Ortak Eylem Planı temelinde hayata geçirildiğini hatırlattılar. Enerji alanında Rusya'dan Türkiye'ye doğal gaz nakli sağlayan Mavi Akım boru hattı projesinin de sonuçlandırıldığına ve işlemeye başladığına dikkati çeken kaynaklar, bu alanda diğer işbirliği imkânlarının da araştırılmakta olduğunu aktardılar. Bu çerçevede görüşmelerde Rus petrollerini Akdeniz'e ulaştırmayı amaçlayan Trans-Trakya petrol boru hattının da gündeme gelmesi bekleniyor. Enerji ve ekonomik-ticari alanlarındaki işbirliğinin yanı sıra boğazlar üzerinden petrol taşımacılığı ve alternatif güzergâhlar, güvenlik ve terörizmle mücadele gibi konuların da ele alınması bekleniyor.


İMZALANACAK ANLAŞMALAR - Karasularının Ötesinde Tehlikeli Olayların Önlenmesi Anlaşması, - Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Rusya Federasyonu Hükümeti Arasında Savunma Sanayii Alanında İşbirliği Kapsamında Mübadele Edilen Gizlilik Dereceli Bilgi ve Malzemenin Karşılıklı Korunması Anlaşması, - Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Rusya Federasyonu Hükümeti Arasında İkili Askeri-Teknik İşbirliği Kapsamında Mübadele Edilen Fikri ve Sınai Mülkiyet Haklarının Karşılıklı Korunması Anlaşması, - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi ile Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı Diplomatik Akademisi Arasında İşbirliğine Dair Mutabakat Zaptı, - Botaş ile Gazprom Arasında Enerji Alanında İşbirliğine İlişkin Çerçeve Anlaşması, - Türk Eximbank ile Rus Eximbank Arasında İşbirliği Protokolü.


ABD'YE SERT ELEŞTİRİ Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin, Amerika Birleşik Devletler dış politikasının 'diktatörce' olduğunu söyledi. Putin Irak'ı demokrasi ve barış getirme gerekçeleri ile işgal eden ABD'nin şiddetten başka bir şey getirmediğini de söyleyerek Batı ülkelerinin terörizme yaklaşımını 'çifte standartlı' olarak niteledi. Rusya Devlet Başkanı, cuma günü Hindistan Başbakanı Manmohan Singh ile görüştü. Putin görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamalarda Amerika Birleşik Devletleri'nden doğrudan bahsetmese de Bush yönetimini eleştirdi. Putin Irak'ta yaşanan şiddet ortamı ve Amerika'nın saldırıları nedeni ile seçimlerin ertelenmesinin gündeme gelebileceğini de söyledi. Putin son Felluce saldırısından da söz ederek "Bütün bunlar önümüzdeki yılın ilk ayında yapılması planlanan genel seçimlerin adil ve demokratik olacağına dair soru işaretleri doğuruyor" dedi. Putin İngiltere ve Amerika'nın Çeçen liderler Ahmet Zakayev ve Aslan Maşadov'a politik sığınma hakkı vermesini de eleştirerek "Bu da terörü desteklemektir" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Irak ile dayanişmaya!

SONRAKİ HABER

Belediye başkanlarından çağrı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...