08 Mart 2011 05:31

‘İş cinayetleri bakanı tarihe geçirecek’

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer’in işçi sağlığı ve işgüvenliği denetimindeki yetersizlikle ilgili Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipleri Birliği’ni (TTB) suçlaması tepki topladı. TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı ve TTB Başkanı Eriş Bilaloğlu ortak açıklama yap

‘İş cinayetleri bakanı tarihe geçirecek’
Paylaş

Soğancı ve Bilaloğlu dün TMMOB Binası’nda basın toplantısı düzenledi. Bakan Dinçer’in Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliği için acilen “iş güvenliği sektörü oluşturulması gerektiği” yönündeki açıklamalarına yanıt veren Mehmet Soğancı, işçi sağlığı ve iş güvenliği alanın piyasalaştırılmaması gereken bir alan olduğunu vurguladı.

Soğancı, “Bakan, düzenlemelerini yargıya taşıdığı için meslek örgütlerimizi işçi sağlığı ve işgüvenliği alanında engel olarak görmektedir. Yargı tarafından hukuka ve kamu yararına aykırılığı tespit edilmiş ve iptal edilmiş yönetmelikleri savunmak ve dava açanları suçlamak, demokratik hukuk devletinde örneğine rastlanacak bir durum değildir” dedi.

Bakanlığın yargının iptal ettiği her düzenlemeyi “hukuka değil, yasaya uydurmak için” sürekli yeni yönetmelikler çıkardığını belirten Soğancı, “Kamu düzenini, iş güvenliğini ve işçi sağlığını ilgilendiren bu konu, kamusal hizmet anlayışı ile ele alınmadığı müddetçe çözümü olanaklı değildir” dedi. Soğancı, işçi sağlığı ve işgüvenliği alanının taşeronlaştırmasına karşı çıkacaklarını söyledi. Soğancı, Bakan Dinçer’in gerekli düzenlemeleri yapmaması halinde tarihe “Döneminde en çok iş cinayeti ve meslek hastalığı yaşanan bakan” olarak geçeceğini dile getirdi.  

‘CİNAYETLE SUÇLUYORUZ’

Yaşananların kaza değil, cinayet olduğunu belirten TTB Başkanı Eriş Bilaloğlu, Bakanlığın konuya ilgisizliğini eleştirerek “Bakanı cinayetlerden sorumlu olmakla suçluyoruz” dedi. Taşeronlaştırmanın ölüm getirdiğinin görüldüğüne dikkat çeken Bilaloğlu, iş güvenliği eğitiminin taşeronlaştırılmasının ise çok daha büyük sorunlara yol açacağı uyarısında bulundu. (Ankara/EVRENSEL)


‘BAKAN KENDİ KENDİNİ YALANLIYOR’ Çalışma Bakanı Ömer Dinçer’in AKP döneminde iş kazalarının azaldığı yönündeki açıklamalarını da değerlendiren TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, Bakanlığın TMMOB’un açtığı davalarda mahkemeye sunduğu verilerle, Bakan’ın açıkladığı rakamlar arasındaki çelişkiye dikkat çekti. Dinçer’in iddialarının aksine ölümlü iş kazası oranlarının arttığını ifade eden Soğancı, Bakanlığın Hukuk Müşavirliği tarafından mahkemeye sunulan verilere göre ölümlü işkazalarının AKP’nin iktidar olduğu 2003-2006 yılları arasında yüzde 14.4’ten yüzde 20.0’ye çıktığını bildirdi.


TMMOB VE TTB’NİN ÖNERİLERİ

*Esnek, kuralsız, sigortasız ve sendikasız çalışma, kiralık işçilik ve taşeronlaştırma engellenmeli.

*4857 İş Yasası yerine sendikaların ve meslek örgütlerinin katılımıyla yeni bir yasa hazırlanmalı

*İşçi sağlığı ve güvenliği ile ilgili yasa, tüzük ve yönetmelikler, meslek örgütlerinin görüşleri alınarak yenilenmeli.

*Tüm işyerlerinde “işçi sağlığı ve iş güvenliği kurulları” oluşturulmalı

*50’den fazla işçi çalışan sanayi işletmelerinde tam zamanlı iş güvenliği mühendisi çalıştırılması zorunlu hale getirilmeli

*İşçi sağlığı ve güvenliği hizmetleri özel sektör değil, kamu eliyle denetlenmeli  

ÖNCEKİ HABER

Renault'un kriz fırsatçılığı tescillendi

SONRAKİ HABER

Kadınlar direnişten öğreniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...