04 Aralık 2004 22:00

İkinci Ebu Garib skandalı

ABD yönetiminin Irak halkına ne tür bir demokrasi götürdüğü bir kez daha ortaya çıktı. Amerikan Deniz Kuvvetleri'ne bağlı askerlerin Iraklı tutuklulara yönelik insanlık dışı muamelelerini gösteren yeni fotoğraflar yayınlandı.

Paylaş
Amerikan askerlerinin Iraklı tutuklulara yönelik insanlık dışı muamelelerini gösteren yeni fotoğraflar ortaya çıktı. Bir Amerikalı kadının internette 'eşim Irak'tan gönderdi' diyerek yayınladığı fotoğraflar akıl almaz işkenceleri bir kez daha gözler önüne serdi. Bu fotoğrafların bazılarında 'Mayıs 2003 ' tarihi göze çarpıyor. Ebu Garib'te yaşanan işkence skandallarını hatırlatan bu fotoğrafların Ebu Garib skandalının ortaya çıkmasından sonra çekildiği belirtiliyor. Bir fotoğraf sitesinde yayınlanan ve Irak'ta bulunan Amerikalı bir askerin eşi tarafından internete verilen 40 fotoğraf, AP muhabiri tarafından bulundu.

İnsanlık dışı manzaralar Bu fotoğraflardan birinde Amerikan Deniz Kuvvetleri askerlerinin ellerini kelepçelediği ve başına kukuleta geçirdiği Iraklıların üzerine oturduğu görülüyor. Başka bir fotoğrafta ise Amerikan askerleri yere yatırdıkları Iraklının göğsüne basıyorlar. Otomatik silahını Iraklı bir tutuklunun başına doğrultan Amerikan askerinin bu esnada baş parmağıyla Iraklının boğazına bastırdığının görüldüğü fotoğraflarda var. Fotoğraflarda ayrıca tutukların üzerindeki kan lekeleri dikkat çekiyor. Açıklamalara göre, Iraklıların yanında sırıtarak poz veren Amerikan askerlerinin elleri kelepçeli tutkların üzerinde sırayla oturduğu da fotoğraflardan anlaşılıyor. Fotoğraflar, fiziki işkencelerin yanı sıra psikolojik işkencenin de kullanıldığını açıkca gözler önüne seriyor. Bu fotoğraflardan birinde Amerikan askeri yatağa yarı çıplak yatırdığı Iraklı bir mahkûmun yanında ağzı kulaklarında poz veriyor.

Aile albümü! Görüntüleri Smugmug.com adlı internet sitesinde yayınlayan kadın, Irak'ta, evlere düzenlenen baskın sonrasını gösteren fotoğrafların eşi tarafından Irak'tan getirildiğini söyledi. Amerikalı kadın eşinin halen Irak'ta olduğunu ve fotoğraflarda kendi eşinin yer almadığını söyledi. Amerikalı kadın gazetecilerin bu fotoğrafları ele geçirmesinden üzüntü duyduğunu söylerken fotoğraflarının binlerce Irak fotoğrafı bulunan kendi aile albümlerinde yer aldığını belirtti.

Soruşturma açılacak ABD donanma sözcüsü, kayıt tutulması dışında gözaltına alınan kişilerin fotoğraflarının çekilmesinin yasak olduğunu bildirdi. Sözcü, olayla ilgili soruşturma başlatıldığını, olaya karışan ABD askerlerinin kimlikleriyle amaçlarının belirleneceğini de belirtti. Geçen Nisan ayında, Ebu Garib cezaevinde Iraklı tutuklulara işkence edildiğini gösteren fotoğraflar yayınlanmıştı. Bu soruşturmalar sonrasında olayın münferit olduğu söylenerek 7 asker tutukları aşağılamaktan ve tutuklalara hakaret etmekten hüküm giydi. Emekli amiral John Hutson, bu fotoğrafların bir türn savaş ganimeti olarak çekildiğini belirtti. John Hutson, "Eğer siz ilk başta böyle bir fotoğrafın çekilmesine izen verinseniz bundan sonraki adım 'daha iyi' fotoğrafı çekebilmek için poz vermeye başlamaktır.

ÖNCEKİ HABER

Mektup

SONRAKİ HABER

Washington'dan balans ayarı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...