03 Aralık 2004 22:00

7 yıl beklediler şimdi umutsuzlar

İETT'de Belediye-İş ile Hizmet-İş sendikaları arasındaki yetki davası 7 yıl sürdü. Bu süre içinde sözleşme yapamayan şoförler, pek çok hak kaybına uğradı.

Paylaş
İETT'de Belediye-İş ile Hizmet-İş sendikaları arasındaki yetki davası 7 yıl sürdü. Bu süre içinde sözleşme yapamayan şoförler, pek çok hak kaybına uğradı. Buna bir de belediye yönetimlerinin keyfi tutumu eklenince, İETT şoförlerinin çalışma şartları giderek kötüleşti. Uzun süren yetki davası, 15 Temmuz 2004 tarihinde Hizmet-İş lehine sonuçlandı ve bir süre sonra toplusözleşme görüşmeleri başladı. Hizmet-İş işçilerin geçmiş dönem haklarını alacağı vaadinde bulunuyor. Ancak işçilerin umudu yok. İşten atılma kaygısı ile isimlerini vermekten çekinen işçiler, "şükürcü" bir hava estirilerek mücadeleden uzaklaştırıldıklarını söylüyor. Bir İETT işçisi, "Belediye-İş örgütlüyken sözleşme imzalanana kadar takip eder, birbirimize sorardık. Ama bu kez kimse kimseye bir şey sormuyor. 'Başımıza bir şey gelir' diye konu kapatılıyor" dedi. Geçmiş dönem haklarının alınacağı vaadini "hayal ürünü" olarak nitelendiren başka bir işçi, Hizmet-İş'in taslak hazırlama aşamasında yaptığı anketi hatırlatarak, "Bu anketin aynısını sendikadan 6 ay önce işverenler yapmıştı. Sendika sadece başlığı değiştirmiş. Ankette soruyorlar, 'Evin var mı? Çamaşır makinen var mı? Mutfak robotun var mı? Bunlar taslağın hazırlanmasında nasıl yardımcı olacak?" diye sordu.

'Her hakkı alacağız' Hizmet-İş Sendikası İETT 2 No'lu Şube Başkanı Ali Osman Kart ise "işçilerin zerre kadar hakkını işverende bırakmayacağız" diye konuştu. Toplusözleşmesiz geçen 7 yılın mağduriyetini gidermek için 1 Mart 1998 ve 28 Şubat 2001 tarihleri arasını kapsayan bir sözleşme ile 2004 Mart'a kadar olan süreyi kapsayan başka bir sözleşme hazırladıklarını söyleyen Kart, işverenle geçmiş döneme ilişkin idari maddelerde problem yaşamadıklarını ancak ücret konusunda anlaşamadıklarını ifade etti. İşçilerin "işverenci" suçlamasını yanıtlayan Kart, "İşveren için sendika sendikadır, bizim için de işveren işverendir. Evet işverenler içinde arkadaşlarımız var ama bu işçiyi satacağımız anlamına gelmiyor. Biz arkadaşlarımızdan her zaman bir fazlasını istiyoruz" diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Saldırıya karşı dayanışma

SONRAKİ HABER

Bağ-Kur emeklilerinden yüzde 10 kesinti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...