03 Aralık 2004 22:00

'Not ettik' tehdidi

Hafta başından beri süren "ekümenik" krizi, bir anda ABD'nin Türkiye'ye yönelik baskısına dönüştü. Hükümet, Bartholomeos'un "ekümenik" sıfatıyla yemeğe davet edilmesini protesto etmişti.

Paylaş
Bush'un ikinci kez seçilmesinden sonra ABD yönetimi, "haçlı zihniyetini" daha açık biçimde göstermeye başladı. ABD Ortodoks Kilisesi'nin ABD Büyükelçisi Eric Edelman onuruna verdiği yemeğe Fener Rum Patriği Bartholomeos'un "ekümenik" sıfatıyla katılmasını protesto eden AKP'li siyasetçileri Edelman sert bir dille fırçaladı. Edelman, "Bu tavrınızı not ettik" dedi. Yemeğin "Tanrı Amerika'yı korusun" yemini ile sona ermesi ise, haçlı zihniyetinin en bariz göstergesi oldu. Hafta başından beri süren "ekümenik" krizi, bir anda ABD'nin Türkiye'ye yönelik baskısına dönüştü. Hükümet, Bartholomeos'un "ekümenik", yani dünya Ortadoksları'nın lideri sıfatıyla yemeğe davet edilmesini protesto etmişti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bunun Lozan Anlaşması'na aykırı olduğunu belirterek, yemeğe katılmayacaklarını açıklamıştı. Bu tavır ABD'den sert tepki gördü. ABD, "Bu tavrınızı not ettik" dedi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Richard Boucher, Edelman'ın, Türkiye'yi ziyaret eden Rum Ortodoks Kilisesi'nin liderleri için verdiği resepsiyona, davetiyede Fener Rum Patriği Bartholomeos için evrensel anlamına gelen "ekümenik" sıfatının kullanılmasını protesto amacıyla bazı Türk yetkililerin katılmama kararı almalarını ABD'nin unutmayacağını ima etti. Boucher, uzun süredir biz patriği ekümenik, yani Türkiye içinde ve dışında pek çok kişinin dini lideri olarak kabul ettiklerini de hatırlattı. Bir gazetecinin Edelman'a, bu meseledeki rolü yüzünden çok yüklenildiği yolundaki sorusu üzerine Boucher, Amerikan büyükelçilerinin, ABD'nin temel prensip ve değerleriyle hareket ettiklerini söyledi. Boucher, "Bütün dünyada bunu yapıyoruz. Pek çok defalar, içinde bulunduğumuz bu bölgede bile büyükelçilerimiz Amerikan değerleriyle hareket ettikleri için saldırılara maruz kaldı. Ancak onlar, Amerikan değerleri ve çıkarlarını buna rağmen uygulamaya devam ediyor" dedi.




ekümenik nedir? Ekümenik'in sözcük anlamı 'evrensel' demek. Fener Rum Patrikhanesi'ne bu sıfatın verilmesi İstanbul'u dünyadaki 320 milyon Ortodoks Hıristiyan'ın dini merkezi yapıyor. Ancak Fener Rum Patriği, yalnızca Türkiye'deki Ortodoksların dini lideri kabul ediliyor. Türkiye, Patrikhane'nin ekümenik sıfatını tanımıyor. Tanınması halinde İstanbul, Vatikan gibi dini merkez niteliği alacak.




TANRI AMERİKA'YI KORUSUN! Amerikan Ortodoks Kilisesi Temsilcileri'nin Büyükelçi Eric Edelman onuruna verdikleri yemekte, Türkiye'nin tavrı sert ifadelerle eleştirildi. Amerikan Ortodoks Kilisesi Temsilciler Grubu'nun Başkanı Antoni Limberakis'in, "Türkiye'nin AB üyeliğini destekliyoruz" dedi. Ve ardından da eleştirilerini sıraladı. Limberakis, "Ekümenik Patrik dünyadaki 300 milyon Ortodoks'un lideridir. Patriğin seçimi tamamen Hıristiyanlığa göre olmalı ve herhangi bir ülkenin 'vatandaşlık' gibi gerekçeyle müdahalesi olmamalıdır. Kilisenin, ekümenik Patrik olarak Türk, ABD, Güney Amerikalı veya dünyanın herhangi bir ülkesinin vatandaşı olan en donanımlı kişiye ihtiyacı var" diye konuştu. Limberakis ayrıca 33 yıldır kapalı olan Heybeliada Ruhban Okulu'nun da açılmasını istedi. Yemekte, Emniyet Teşkilatı Şehit Aileleri Derneği'ne 2 bin dolar para yardımı yapıldı. Hep bir ağızdan okunan dua ise, Amerika'nın haçlı zihniyetinin en bariz göstergesi oldu. Yemek, "Tanrı Amerika'yı korusun" sözleriyle sona erdi.

ÖNCEKİ HABER

'Blues'un İstanbul günleri başladı

SONRAKİ HABER

Tersane işçisi Irak'a destek verecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa