03 Aralık 2004 22:00

Engelliler insanca yaşam istiyor

3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla eylem ve etkinlikler düzenleyen engelliler, yaşamın her alanında ayrımcılığa tâbi tutulduklarını belirterek, eğitim, istihdam, barınma, ulaşım ve kamusal hizmetlere ulaşımda karşılaştıkları zorlukların çözümlenmesini istediler.

Paylaş
Eğitim, istihdam, barınma, ulaşım, kültürel yaşam, kamu ve sağlık hizmetlerine erişimde büyük zorluklar yaşayan engelliler, ayrımcılığa maruz kalmadan, insanca bir yaşam sürmek istediklerini belirterek, hükümeti gerekli adımları atması için harekete geçmeye çağırdılar. Engelliler, seslerini duyurabilmek amacıyla İstanbul'da Taksim İstiklal Caddesi'nde bir araya geldiler. İstanbul Özürlüler Merkezi'nin (İSÖM) düzenlediği yürüyüşe katılan engelliler, normal birer vatandaş gibi yaşamak istediklerini bir kez daha yinelediler. Birçok özürlü derneğinin katılımıyla gerçekleştirilen yürüyüş, dün öğle saatlerinde Taksim Meydanı'nda başladı. "Canda özür olmaz" pankartının arkasında toplanan engelliler, "Biz de toplumun temel taşlarından biriyiz", "Sadaka değil iş istiyoruz" yazılı dövizler taşıyarak, Galatasaray'a kadar şarkılar ve ıslıklar eşliğinde yürüdüler.

'Artık bıktık' Gazetemize yaşadıkları zorlukları anlatan engelliler, sadece engelliler gününde hatırlanmak istemediklerini dile getirdiler.Özürlü bir çocuğu olan Gülek Arslan, herkesin birer "özürlü adayı" olduğunu unutmaması gerektiğinin altını çizerek,"Hastanelerde özürlülere daha çok ilgi gösterilmeli. Bir evrak yaptırmak için 6 ay bekletiliyoruz. Toplu taşıma araçlarına binerken zorlanıyoruz, taksiler zaten almıyor. Bir de aşağılanmalara maruz kalıyoruz" dedi. Elif Pala ise insan gibi yaşamak istediklerini ifade ederek, kimseden sadaka istemediklerini söyledi. Ali Altun da, ikinci sınıf vatandaş olarak görülmekten bıktıklarını kaydetti.

3.5 milyon imza Bursa'da da, 3 Aralık Dünya Özürlüler Günü dolayısıyla, Kızılay önünden Atatürk Anıtı'na kadar yürüyerek anıta çelenk koyan engelliler, karşılaştıkları zorlukların ortadan kaldırılması için topladıkları 3 milyon 400 adet imzayı da Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e postaladı.

Tasarı kuşa döndü Evrensel Görme Özürlüleri Derneği Başkanı İlyas Akdağ ise Maliye Bakanlığı'nın "bütçeye ekonomik yük getirir" diyerek bazı maddelerini geri çevirdiği Engelliler Yasa Tasarısı'nın, bu haliyle çıkmasına karşı olduklarını belirterek, toplumu ve hükümetleri, engellilerin sorunları konusunda daha duyarlı olmaya çağırdı. Akdağ, dün düzenlediği basın toplantısında, Ortadoğu'da yaşanan işgalleri de unutmayarak, ABD ve İsrail katliamını kınadı. AKP iktidarının, engellilerin mevcut sorunlarını görmezlikten geldiğine dikkat çeken Akdağ, devlet kadrolarında bulunan 40 bin özürlü personel açığının kapatılmasını istedi.

600 milyon özürlü İnsan Hakları Derneği'nden yapılan açıklamada da, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünya genelinde 600 milyondan fazla insanın fiziksel, zihinsel ve duyusal yetersizlikleri nedeniyle engelli olduğu anımsatılarak, engellilere yönelik ayrımcı uygulamalara son verilmesi talep edildi. Şehir Plancıları Odası tarafından yapılan açıklamada da, kentler planlanırken ve inşa edilirken engellilerin de dikkate alınması gerektiği belirtilerek, "Herkes için engelsiz kentler istiyoruz" denildi.

ÖNCEKİ HABER

Amerikan eğitiminde
   dincilik güç kazandı

SONRAKİ HABER

Toplu mezarlar araştırılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...