03 Aralık 2004 22:00

Ukrayna'da gözler
   Yüksek Mahkeme'de

Ukrayna'da halk, yüksek mahkemenin devlet başkanlığı seçimlerinin geçerli olup olmadığıyla ilgili kararını bekliyor.

Paylaş
Ukrayna'da halk, yüksek mahkemenin devlet başkanlığı seçimlerinin geçerli olup olmadığıyla ilgili kararını bekliyor. Önceki gün Moskova'da Rus lider Vladimir Putin ile görüşen Devlet Başkanı Leonid Kuçma, seçimlerin en baştan yapılması yönünde tutum almıştı. Seçimleri kazanan Başbakan Viktor Yanukoviç, bu talebi destekliyor. ABD yanlısı muhalif aday Yuşçenko ise, sadece ikinci turun yinelenmesini istiyor. Yanukoviç'in bu tutumu, krizin başından beri "arabulucu" rolüyle Ukrayna üzerindeki etkisini artıran Polonya hükümeti tarafından destekleniyor. Yuşçenko'nun yandaşları, Viktor Yanukoviç'in kazandığı açıklanan seçimin iptal edilmesini bekliyorlar. Yuşçenko'nun avukatı Mykola Poludenyi, mahkemenin seçimi iptal etmesi halinde yeni seçimin, karar açıklandıktan sonraki ilk pazar günü yapılması gerektiğini söyledi.

Başka bir aday Gözlemciler, seçimlerin baştan yapılması halinde, Amerikancı adayın karşısına Başbakan Yanukoviç yerine başka bir adayın çıkmasının kuvvetle muhtemel olduğunu belirtiyor. Bu kişinin, Merkez Bankası eski Başkanı Serhiy Tipko olacağı söyleniyor. Ukrayna Parlamentosu, hükümet hakkındaki güvensizlik önergesini kabul ederek Yanukoviç'e büyük bir darbe indirmişti. Rusya Devlet Başkanı Putin ise, seçimlerin yinelenmesi talebine 'ihtiyatlı' destek verdi. Putin, "Sonra ne olacak? Üçüncü, dördüncü, yirmibeşinci kez seçim mi yinelenecek? Taraflardan biri, istediği sonucu alamadığında yine itiraz etmeyecek mi?" diye sordu.

Kilise de bölündü Bu arada, siyasi kriz, ülkedeki Hıristiyan kiliseleri arasındaki ayrılığı da derinleştirdi. Ukrayna'da din adamlarının çoğunun bağlı olduğu Rus Ortodoks Kilisesi Başbakan Yanukoviç'in saflarında yer alırken, 1991'den sonra Moskova'dan ayrılan Kiev Patrikliği ile Vatikan'a bağlı Katolik Kilisesi, Batı yanlısı muhaliflere destek veriyor.

ÖNCEKİ HABER

Galloway'in mahkeme zaferi

SONRAKİ HABER

Bağdat'ta 25 ölü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...