02 Aralık 2004 22:00

Taslak sertleştirilecek

Hollanda, 17 Aralık için hazırlanan taslak metnin yeniden kaleme alınacağını açıkladı. Hollanda Dışişleri Bakanı Bot, metinde yer alan ek şartların Avrupa'nın gerçeği olduğu söyledi.

Paylaş
Hollanda'nın hazırladığı ve kamuoyuna sızdırılan 17 Aralık zirvesinin taslak metni yeniden kaleme alınacak. Hollanda yeni metinde bazı AB ülkelerinden gelen itirazları dikkate alacak. İtirazlarda tam üyelik dışında alternatiflerin de eklenmesi, Kıbrıs'ın tanınması ve ek şartlar konulması bulunuyor. Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye yönelik müzakere kararını oluştururken temel alacağı taslak belge, önceki gün ilk kez AB Daimi Temsilciler Komitesi Coreper'de masaya yatırıldı. Metnin bazı ülkelerce yumuşak bulunmasının ardından Dönem Başkanı Hollanda, yeni bir metin hazırlama kararı aldı. Türkiye'nin üyeliğine karşı olan ülkelerin mevcut taslak metindeki söylemi sertleştirme istekleri Ankara'ya destek olan ülkeler tarafından engellendi. Ancak Hollanda, tüm tarafların isteklerini yansıtarak yeni bir metin hazırlanması kararı aldı. Daimi temsilciler "müzakere tarihi ve yöntemine" ilişkin paragrafı kesinlikle boş bırakma ve bu alanda topu liderlere atma konusunda ise anlaşma sağladılar. Yeni Türkiye metninin ise 8 aralıkta ele alınacağı belirtiliyor.

Avrupa'nın gerçekleri Avrupa Birliği dönem başkanı Hollanda'nın Dışişleri Bakanı Bernard Bot, Türkiye ile müzakerelere başlanabilmesi için gündeme getirilen ek koşulların, Avrupa'nın siyasi bir gerçeği olduğunu söyledi. Bot, Hollanda'da yayımlanan Handelsblad gazetesinde yer alan söyleşisinde, 17 Aralık zirvesinde Türkiye ile müzakerelere başlanması kararı verildiği takdirde, bunun Türkiye'nin bir süre sonra tam üye olacağı anlamına gelmeyeceğini belirtti. Bernard Bot, Türkiye'nin, ek koşullar getirilmesine itirazıyla ilgili olaraksa, bu koşulların Avrupa'nın siyasi bir gerçeği olduğunu ve bunu göz ardı edemeyeceklerini savundu. Bernard Bot, Türkiye'nin üyeliği konusunda kapının biraz aralanmış tutulmasının önemli olduğunu, bu açıklığın daha da genişletilmesinin zor da olsa başarılabileceğini ifade etti.

ÖNCEKİ HABER

Kentli kadının yeni maceraları

SONRAKİ HABER

Metal işçilerinden Irak halkına destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...