02 Aralık 2004 22:00

Yetkiyi teröre dönüştürdüler

Öldürülen Uğur Kaymaz ve babası Ahmet Kaymaz'ın ailesini ziyaret eden EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel, Uğur ve babasının sorgusuz ve sualsiz öldürüldüğünü belirterek, vali dahil bütün görevliler hakkında soruşturma açılmasını istedi.

Paylaş
Emeğin Partisi (EMEP) Genel Başkanı Levent Tüzel, beraberindeki heyetle birlikte güvenlik güçleri tarafından öldürülen 12 yaşındaki Uğur Kaymaz ve Ahmet Kaymaz'ın ailesine taziye ziyaretinde bulundu. Devlet yetkisinin teröre dönüştürüldüğünü belirten Tüzel, terörist avı duygusuyla hareket eden, vali dahil, emir komuta zinciri içindeki bütün görevliler hakkında soruşturma başlatılması gerektiğini ifade etti. EMEP Genel Başkanı Tüzel, Genel Başkan Yardımcısı Ender İmrek ve Diyarbakır İl Başkanı İlhan İlbay ile birlikte, güvenlik güçleri tarafından açılan ateş sonucu öldürülen 12 yaşındaki Uğur Kaymaz ile babası Ahmet Kaymaz'ın ailesine taziye ziyaretinde bulunmak amacıyla Kızıltepe'ye gitti. Kızıltepe Belediye Başkanı Cihan Sincar'ı makamında ziyaret eden Tüzel, olaya ilişkin bilgi aldı. Cihan Sincar, olayın terörle bağlantısı kurularak geçiştirilmeye çalışıldığını ifade ederek, uzun bir rahatlık döneminden sonra yaşanan bu olayın kaygı verici olduğunu söyledi. İnsanların büyük beklenti içinde olduğunu belirten Sincar, "Böyle bir olayın yaşanması tedirginliği arttırdı. Ziyaretinizle bize güç verdiniz. Hoş geldiniz. Bu acılı günümüzde bizi yalnız bırakmadınız" dedi. Olayın toplumda büyük bir infial yarattığını ve herkesin vicdanını sızlattığını ifade eden Tüzel ise, "Olay hâlâ Kürt sorununda çözüm istemeyen bir yaklaşımın tezahürüdür. Yaşanan bu olayda açıkça devlet yetkisini teröre dönüştürme var. Hukuksuzluk var. Bu olayda öyle görünüyor ki; hâlâ terörist avına çıkar gibi hareket edildiğini gösteriyor" dedi.

Taziye çadırına ziyaret Kızıltepe Belediyesi'nin ardından taziye çadırını ziyaret eden Tüzel'e, DEHAP Mardin İl Başkanı Cemal Veske ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Mardin Şube Başkanı Hüseyin Cangir de eşlik etti. Tüzel, burada yaptığı konuşmada olayın faillerin bir önce bulunarak cezalandırılması gerektiğini ifade etti. Tüzel ve beraberindekiler ziyaretin ardından Diyarbakır'a döndü.

Basın toplantısı EMEP Diyarbakır İl Örgütü'nde basın toplantısı düzenleyen EMEP Genel Başkanı Tüzel, Kürt halkına başsağlığı dilediğini ifade ederek, "Olayın oluş biçimi, tanık ifadeleri, ailenin ve avukatlarının anlatımları bu infaz tanımını kaygı duymadan yapacak verileri sunuyor" dedi. "Şimdi sorun bu denli yoğun şiddet kullanılmasına yol açan yaklaşımların kişisel olarak birkaç güvenlikçinin yetkiyi, ya da kastı aşan davranışı olarak mı ele alınacağı, yoksa 12 yaşındaki çocuğu dahi terörist yerine koyarak hareket eden güvenlikçilerin beslendiği devlet politikasının sorgulanıp sorgulanmayacağı sorunudur" diye devam eden Genel Başkan Tüzel, Uğur'un ve babasının sorgusuz sualsiz öldürülmelerinin ardındaki gerçeğin Kürt olmaları, yaşadıkları yerin Kızıltepe olması ve Kürt sorunundaki izlenen çözümsüz politikalar olduğunu vurguladı. Öncelikle terörist avı duygusuyla hareket eden, vali dahil, emir komuta zinciri içindeki bütün görevliler hakkında soruşturma yürütülmesi gerektiğini belirten Tüzel, "Böyle bir çalışmayı yürütmek, Meclis ve Avrupa Parlamentosu'nun, basının, aydınların, barış ve kardeşlikten yana tüm yurttaşların takibini sağlamak üzere tüm güçleri harekete geçmeye davet ediyorum" diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Değişiklik beklemeyin

SONRAKİ HABER

Eğitim Sen'e uluslararası destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...