02 Aralık 2004 22:00

Kayıtdışı ekonomiye devam

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Altuğ, Yeni Türk Lirası'nı (YTL) kayıtdışı ekonomiye devam kararı olarak değerlendirdi.

Paylaş
Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Altuğ, Yeni Türk Lirası'nı (YTL) kayıtdışı ekonomiye devam kararı olarak değerlendirdi. İstanbul Serbest Mali Müşavir ve Muhasebeciler Odası (İSMMMO) Muhasebeciler Kültür Kooparatifi tarafından düzenlenen konferans ile 2005 bütçesi ve Yeni Türk Lirası tartışıldı. Panele Prof. Dr. Altuğ, Prof. Dr. İzzettin Önder, İSMMO Başkan Yardımcısı Hüseyin Fırat ve Muhasebeciler Kültür Kooparatifi Yönetim Kurulu Üyesi Tahir Şilkan katıldı Türkiye'nin 24 Ocak 1984 itibariyle kayıtdışı ekonomi ile kalkınma modelini seçtiğini belirten Prof. Dr. Osman Altuğ, "Tüm seçimlerde listede en mümtaz yer paranındır. Bu yüzden Türkiye'yi yöneten kara paradır" dedi. Kayıtdışı ekonomi ile kalkınma modelinin getirdiği en cazip hakkın "götürme hakkı" olduğuna dikkati çeken Altuğ şöyle konuştu: "Götürme hakkı en rahat nasıl yapılır? Nakit para ile yapılır. Devlet iç borçlarını hamiline yazar. Kayıt dışı ekonominin olmazsa olmaz anahtarı nakitle ödemenin kolaylaştırılmasıdır. Nakitle ödemeyi ne kadar kolaylaştırırsanız, kayıt dışı ekonomi o kadar rahatlar."

Özel sektör açığı İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İzzettin Önder, 2005 bütçesinde kamu kesiminin küçülmesi ile alınmış borçların bir şekilde kamu sıfatı verilerek, devletin bunları yüklenmesi gibi iki önemli dayatma olduğunu belirterek, "Bu borçlar da ödenecektir. Faizlerin eritilmesi işi bütçeyi verilmiştir. O zaman bütçeyi fazla büyütmeden faizleri eritme mekanizmasını sürdürebilmesi için bütçenin diğer kısımlarının baskılanması gerekmektedir. Kamu kesimi açığı denen şey özel sektör açığının devlete yüklendirilmesidir. Bütçeler beni hiç şaşırtmıyor. Sonuçta kapitalist devletler hangi alanda iş görüyorsa sermaye o yana para aktarır." dedi. Tahir Şilkan da 2005 bütçesini "faiz ödeme, yatırımsızlık, yoksullaşma ve işsizlik bütçesi" olarak tanımlayarak, "2005'te gelirlerin hızla azaldığı ve giderlerin hızla arttığı bir süreci göreceğiz" dedi.

ÖNCEKİ HABER

İhtiyaç var kadro yok

SONRAKİ HABER

Değişiklik beklemeyin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...