02 Aralık 2004 22:00

İhtiyaç var kadro yok

2005 yılı kadrosu üç kurumun bile ihtiyacını karşılamıyor. Eğitim, sağlık ve polis için istenilen kadro 91 bin 200 iken verilen toplam kadro 48 bin.

Paylaş
Hükümetin 2005 yılı için ayırdığı kadro üç kurumun bile ihtiyacını karşılamıyor. Eğitim, sağlık ve polis için istenilen kadro sayısı 91 bin 200 iken hükümetin izin verdiği toplam kadro sayısı 48 bin. OECD ülkeleri arasında en az kamu personeli istihdam eden Türkiye'de AKP hükümeti, IMF kamu personelinin azaltılmasını istediği için bu yıl da kadro sayısını oldukça düşük tuttu. Kadro sayısındaki düşüşün yanı sıra verilen kadroların bir kısmı sözleşmeli personel olarak çalıştırılmayı öngörüyor. Hükümetin tüm kurumlar için verdiği kadro sayısı 48 bin iken sadece Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nün istediği kadro sayısı 92 bin. İstenilen rakamlara Maliye Bakanlığı tarafından vize verilmeyeceği için 2005 yılında da çoğu bölge eğitimsiz, sağlıksız kalacak. 2005'de genel bütçeye dahil daireler ve katma bütçeli idarelerin boş memur kadrolarına yapılacak açıktan atamalar ile konsolide bütçe dışındaki diğer kamu kurumlarından yapılacak memur nakillerinin 48 bin ile sınırlandırılmasının ardından kadro tahsisi çalışmalarına geçildi. Edinilen bilgiye göre, Sağlık Bakanlığı, eleman temininde güçlük çekilen yerlerde sözleşmeli personel çalıştırılmasına ilişkin yasa ile kendilerine 22 bin sözleşmeli sağlık elemanı çalıştırma yetkisi tanındığına dikkat çekerek, önümüzdeki yıl 22 bin kadronun tümünün kendilerine tahsis edilmesini istedi.

Maliye'den yük bahanesi Bu yıl 15 bin sözleşmeli personel çalıştırmasına izin verilen Sağlık Bakanlığı'nın, 2005'de 22 bin sözleşmeli istihdam etme talebi, kadro dağıtımında sorun yarattı. Bu yıl sözleşmeli sağlık personeli için verilen 15 bin kişilik vizeye karşılık, 12 bin kadronun doldurulduğuna dikkat çeken Maliyeciler, 2005 yılına ait 22 bin kişilik talebin nasıl karşılanabileceğini tartışıyor. Üç kurumun yanı sıra Üniversiteler, tıp fakültelerinin sağlık elemanı ihtiyacı, Diyanet İşleri Başkanlığı din hizmetleri, diğer Bakanlıklar da kendi ihtiyaçları için Maliye Bakanlığı'ndan binlerle ifade edilen yeni kadrolar talep etti.

ÖNCEKİ HABER

1 dolara yaşam kavgası

SONRAKİ HABER

Kayıtdışı ekonomiye devam

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...