02 Aralık 2004 22:00

Annan'a istifa baskısı

Amerikalı siyasi çevreler, Irak işgalinde kendilerine destek vermeyen Kofi Annan'ı hedef tahtasına koydu.

Paylaş
Birleşmiş Milletler'in (BM) 1996-2003 yılları arasında Irak'ta yürüttüğü "gıda karşılığı petrol" programı çerçevesinde yapıldığı iddia edilen yolsuzluk ve rüşvet alımı nedeniyle, BM Genel Sekreteri Kofi Annan üzerindeki baskı artıyor. Son olarak, ABD'li Cumhuriyetçi Senatör Norm Coleman, Annan'ı istifa etmeye çağırdı. Coleman, BM Genel Sekreteri'ni istifaya çağıran ilk üst düzey siyasetçi oldu. BM eliyle yürütülen ve toplam 63 milyar doları bulan program sırasında eski Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in 21 milyar dolardan fazla gelir elde ettiği iddia ediliyor. Bu programdan, çeşitli ülkelerden birçok siyasetçinin de "cebini doldurduğu" öne sürülmekte. İddiaları ortaya atanların, Amerikan hükümetine yakın isimler olması dikkat çekiyor.

Oğlu hedef tahtasında Bundan bir süre önce, gıda karşılığı petrol programı direktörü Benon Sevan'ın Saddam rejiminden rüşvet aldığı öne sürülmüştü. Daha sonra, Annan'ın oğlu Kojo Annan'ın program çerçevesinde iş alan bir İsviçre firması olan Cotecna'dan geçtiğimiz şubat ayına kadar maaş almaya devam ettiği ortaya çıktı. Bush yanlısı Wall Street Journal gazetesine bir makale yazan ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi üyesi ve Soruşturma Daimi Alt komitesi Başkanı Senatör Norm Coleman, Annan'ı istifaya çağırdı.

Personel desteği Diğer yandan, 2700 BM personeli, ortak bir açıklamaya imza atarak Annan'a destek verdi. Metinde "Dengeli, adil ve kapsamlı yaklaşımları konusunda Genel Sekreter'i her zamankinden daha fazla destekliyoruz" ifadeleri kullanıldı. Kofi Annan'a, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu birçok ülke de destek verdi. Destekçiler arasında Arjantin, Cezayir, Kolombiya, Mısır, İtalya, Meksika, Fas, Pakistan, Güney Kore ve İspanya bulunuyor. Afrika ülkeleri de Annan'a destek belirten bir mektup gönderdi. Amerikalı bir yetkili ise, Annan'ın istifa etmesi gerektiğini düşünmediklerini, ama Irak konusunda "Annan'a öfke duyulduğu için" onu savunmakta 'isteksiz' davranıldığını söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Muhalefet panik yayıyor

SONRAKİ HABER

İsrail'de seçim sinyali

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa