02 Aralık 2004 22:00

Muhalefet panik yayıyor

Ukrayna'da Amerikancı muhaliflerin kriz paniği yayması, ekonomide alarm zilleri çaldırıyor. Ülkenin doğusundaki Donetsk bölgesinde halk bankalara hücum etti, Dolar ve Euro alma yarışına girdi.

Paylaş
Ukrayna'daki hükümet krizi, ekonomiye de sıçradı. Ülkenin doğu bölgelerinde halk, önceki günden itibaren bankaların önünde kuyruklar oluşturarak birikimlerini çekmeye başladılar. Sanayi kenti Donetsk'de ATM'lerdeki paralar kısa sürede biterken, paralarını çekenler ABD Doları ve Euro alma telaşına girdiler. Kentteki döviz bürolarında Dolar ve Euro'nun tükendiği öğrenildi. Batı yanlısı muhaliflerin halkta panik yayarak "Bankalardan paranızı çekin" telkininde bulunduğu belirtiliyor. Gözlemciler, SSCB'nin dağılması sırasında patlayan enflasyon nedeniyle halkın bütün birikimlerinin birkaç günde eridiğini hatırlatarak, Doğu Ukraynalıların benzer bir durumdan endişe ettiğini belirtiyor.

Ekonomide alarm Doğu Donetsk bölgesinin valisi Anatoli Bliznyuk, siyasi belirsizliğin, kömür ve ağır sanayiye dayanan bölge ekonomisini çöküşe sürüklediğini söyledi. Vali Bliznyuk, "Sosyo-ekonomik durum, bankacılık sistemi, ihracat ve limanlar kritik durumda. Daha önce madenler nakit para karşılığı satılırdı. Şimdi kimse para vermeye yanaşmıyor; krediyle satış yapılıyor" diye konuştu. Ukrayna Merkez Bankası, bankaları desteklemek için olağanüstü önlemler alarak dolar satışını kısıtladı. Ayrıca, mevduat hesaplarının çekilmesine sınırlama getirildi. Bölgedeki banka müdürleri, gelişmelerden dolayı Batı yanlısı muhalefeti sorumlu tuttular. Müdürlerden Oxana Reşetnyak, "Durum pazartesi günü ciddileşti, çünkü muhalifler, halka bankalardan paralarını çekme çağrısı yaptılar" diye konuştu.

Federal sistem önerisi Donetsk Bölge Konsey Başkanı Boris Kolesnikov ise, Ukrayna için en iyi çözümün üniter sistemden federal sisteme geçiş olacağını söyledi. Donetsk'in Ukrayna'nın nüfusunun onda birini oluşturduğunu ancak ülkenin ekonomik ihtiyacının yüzde 15'ten fazlasını karşıladığını belirten Kolesnikov, "Kaç gündür ayrılıkçılık ve Ukrayna'yı bölme girişiminde bulunmakla suçlanıyoruz. Ayrılma diye bir sorun olmadığını bir kez daha vurgulamak isterim. Bölünmemiş bir Ukrayna Federasyonu içinde Donetsk bölgesine özerklik statüsü konusunda halkın görüşlerini dile getirebilmesi için referandum kararı aldık" dedi. Donetsk bölgesinin özerklik konusunda yalnız olmadığını kaydeden Kolesnikov, "Severodonetsk'deki milletvekillerinin kongresi bunu ispatladı. Başka bölgelerin de benzer referandumlar düzenleme olasılığını göz ardı etmiyorum. Kaldı ki, federasyon önerisini önce biz değil, 1991 yılında batı bölgesi önermişti" dedi.

Yanukoviç direniyor Bu arada, Ukrayna Başbakanı Viktor Yanukoviç, hükümete karşı verilen güvensizlik önergesini tanımayacağını belirterek, istifa etmeyi reddetti. Yanukoviç, önceki akşam gazetecilere yaptığı açıklamada, "Baskı altında alınan bu kararı asla tanımayacağım. Alınan karar siyasi ve yasadışıdır. Anayasaya aykırıdır. Hükümet çalışmayı sürdürecek. Başbakanım ve yeni devlet başkanı seçilene dek başbakan olarak kalacağım" dedi. Ukrayna parlamentosu, önceki akşam, Başbakan Viktor Yanukoviç liderliğindeki hükümet hakkında sunulan güvensizlik önergesini kabul etmişti. Ukrayna Devlet Başkanı Leonid Kuçma ise, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmek üzere dün Moskova'ya gitti.

Rusya'ya suçlamalar Diğer yandan, Ukrayna'daki kargaşada payı olduğu söylenen ABD'nin eski ulusal güvenlik danışmanı Zbigniew Brzezinski, Rusya'ya sert suçlamalar yöneltti. Brzezinski, "Ukrayna demokrasisi galip gelirse Rusya'nın da bir demokrasi olmaktan başka çaresi kalmayacak. Ukrayna demokrasisi yenilirse, Rusya'nın emperyal emelleri uyanacak. Bu, çok ciddi bir durum" diye konuştu. ABD'nin eski dışişleri bakanlarından Henry Kissinger da benzer bir açıklama yaptı. Kissinger, "Rusya hâlâ Sovyet dönemindeki gibi emperyal bir tarzda davranıyor" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Ambargodan beter!

SONRAKİ HABER

Annan'a istifa baskısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa