01 Aralık 2004 22:00

Halklar işbirliği yapmalı

Edebiyatçılar Derneği ile Arap Yazarlar Birliği tarafından Ankara'da düzenlenen etkinlik, işgaller ve acılar içinde yaşayan Arap halklarının edebiyatçıları ile Türkiyeli yazarları buluşturdu.

Paylaş
Edebiyatçılar Derneği ile Arap Yazarlar Birliği tarafından Ankara'da düzenlenen etkinlik, işgaller ve acılar içinde yaşayan Arap halklarının edebiyatçıları ile Türkiyeli yazarları buluşturdu. Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde önceki gün düzenlenen "Savaşa Karşı Edebiyat, Arap Yazarlarla Buluşma" adlı etkinlikte konuşan Edebiyatçılar Derneği Başkanı Gökhan Cengizhan, edebiyatçılar olarak Türkiye ve Suriye arasındaki ilişkilerde öne geçmek ve inisiyatif almak istediklerini belirtti. Cengizhan, emperyalizmin halkları birbirine kırdırma politikasına karşı halkların ve halkların kültür temsilcileri olan yazarlar arasında kurulacak işbirliğinin önemine dikkat çekti. 2005 yılından itibaren her iki dilde toplu çeviriler ve antolojiler çıkarılacağını belirten Cengizhan, aralık ayında da Şam'da Türk Edebiyatı Haftası düzenleneceğini duyurdu.

'Anlamlı bir haykırış' Suriye'deki Baas Üniversitesi Öğretim Üyesi Iraklı Velid Müşevve ise çağdaş devrimci Arap şiirinde Arap insanının sıkıntılarının dile getirildiğine, Suriye şiirinin yüzde sekseninin bu şiirlerden oluştuğuna dikkat çekti. "Yakın komşumuz, uzaktaki kardeşimizden iyidir" diye konuşan Suriyeli yazar ve yayıncı Meryem Hayrıbek de, geçen yıl Irak işgali öncesi Türkiye halkının bu deyişi doğruladığını söyledi.

Filistin'den dizeler Filistinli Şair Yusuf Tafiş, Filistinli şairlerin topraklarının elden gitmesine seyirci kalmadığını vurgulayarak, bir şairin, "Bütün dünyadaki devrimci dostlarım, bu zulme siz de karşı koyun, yerkürenin tümünde yoksulluğu gerekirse kanınızla yokedin" anlamına gelen dizelerinden örnek verdi. Bir şairin ölmeden hemen önce yazdığı "Ruhumu avuç içimde taşıyorum/ Onu suratlara çarpacağım/ Ya dostu mutlu eden bir hayat/ Ya düşmanı korkutarak yokeden bir ölüm" şeklindeki dizelerini aktaran Tafiş, kısa süre önce kardeşleri idam edilmiş bir fedainin idamından hemen önce hücresine kömürle şiir yazdığını anlattı.

ÖNCEKİ HABER

Sendikalardan mitinge destek

SONRAKİ HABER

Hukukçular İngiltere'yi protesto etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...