01 Aralık 2004 22:00

Sendikalardan mitinge destek

Amerikan'ın ve İsrail'in katliamlarına karşı pazar günü Çağlayan'da yapılacak olan mitinge katılan sendikalar, işgale karşı olan herkesi destek vermeye çağırdı.

Paylaş
Emeğin Partisi'nin (EMEP) 5 Aralık Pazar günü saat 13.00'de Çağlayan Meydanı'nda düzenleyeceği "Diren Felluce, diren Filistin seninleyiz ABD vahşetine son" mitingine sendikalar da destek veriyor. KESK İstanbul Şubeler Platformu'nun yanı sıra işçi sendikaları da pankartlarıyla alana gelerek, ABD'yi ve ona destek veren AKP Hükümeti'ni protesto edecek. KESK İstanbul Şubeler Paltformu Dönem Sözcüsü ve Eğitim Sen 5 No'lu Şube Başkanı Necdet Uygun, platform olarak değerlendirdiklerini ve tereddütsüz mitinge katılma kararı aldıklarını belirtti. Şubelere mitinge katılmaları yönünde yazı gönderdiklerini ifade eden Uygun, Türkiye'deki demokrasi güçlerinin ve emekçilerin yaşanan katliama ve vahşete sessiz kalamayacağını bildirdi. Mitingde şubeler platformu adına konuşma yapılacağını hatırlatan Uygun, "Aslında bu konuda KESK'in bir organizasyon içinde olması gerekirdi" diye konuştu. Başta ABD olmak üzere emperyalist devletlerin yaşanan vahşet ve katliamın çapını genişletmeye çalıştığını kaydeden Uygun, bu politikalara bağlı olarak Türkiye'de de savaş üzerinden kendini var etme anlayışının güç kazandığını dile getirdi. Uygun, "Ortadoğu genelindeki çatışmanın, Türkiye'de de örülmeye çalışıldığını görüyoruz. Kürt sorununu çözmek, işgale karşı barış politikasını geliştirmek yerine çatışmalar, gerginlikler faili meçhul cinayetler, 'terörle mücadele' konsepti içinde güncelleştiriliyor. Demokratik çözüm yaklaşımları terörize ediliyor" diye konuştu. Mitinge katılmanın bunlara da karşı çıkmak anlamına geldiğini bilderen Uygun, güçlü bir şekilde barışın ve kardeşliğin sesini haykırmak gerektiğini belirtti.

Sendikalara çağrı Sendikal politikaları gereği her platformda bu katliama karşı çıkma kararları olduğunu kaydeden Eğitim Sen 3 No'lu Şube Başkanı Ekber Işık, "Şube olarak mitinge katılacağız. Diğer kesimleri ve sendikaları da destek vermeye çağırıyoruz" dedi. Işık çağrı kimden gelirse gelsin yaşanan katliama karşı ortaklaşılması gerektiğini söyledi. Eğitim Sen 1 No'lu Şube Başkanı Musa Biçer de emekten, barıştan ve demokrasiden yana tüm güçlerin mitinge her türlü desteği vereceğini ve içinde yer alacağını kaydetti. Eğitim Sen 2 No'lu Şube Başkanı Hasan Toprak da şubeler plaformunun çağrısına bağlı olarak çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Günah ortağı olmayın Irak'ta yaşanan vahşete karşı sessiz kalınmamasını istediklerini ve bunun için tüm üyeleriyle mitinge katılacaklarını dile getiren TÜMTİS Genel Sekreteri Şükrü Günsili, "Bir işçi örgütü olarak yaşananlara karşı tepki göstermeyi görev ve sorumluluk olarak değerlendirdik. Bu tepkimizi miting alanında göstereceğiz" diye konuştu. Sadece ABD'ye değil, ona lojistik destek veren AKP Hükümeti'ne de tepki göstereceklerini vurgulayan Günsili, mitingde hükümetten işgalciye değil, Irak'ta bağımsızlığı için onurluca mücadele veren direnişçilere destek vermesini isteyeceklerini bildirdi. Bütün sendikaları mitinge katılmaya çağıran Günsili, "Sorumluluk duyan bütün sendika ve kitle örgütlerini günah ortağı olmamaya davet ediyoruz" dedi. Daha önce şube olarak Filistin'le dayanışma kampanyası gerçekleştirdiklerini hatırlatan Haber-İş 1 No'lu Şube Başkanı Levent Dokuyucu, üyelerinin Filistin ve Irak'ta yaşananlara karşı duyarlı olduğunu söyledi. Mitinge de katılacaklarını anlatan Dokuyucu, işyerlerinde ve temsilciler toplantısında bunun çağrısını yaptıklarını kaydetti. Dokuyucu "SSK da olsa Köy Hizmtleri de olsa bunları bütün olarak ele alıyoruz. Bu nedenle katılım noktasında sorun yaşamayacağız" diye konuştu. Mitinge katılacaklarını dile getiren DİSK/Tekstil Genel Başkanvekili Sabahattin Eruyanık, "Irak ve Filistin'de yapılanları onaylamak mümkün değil. Herkes üzerine ne düşüyorsa yapmalı. Bu mitingin de uyarıcı olacağını düşünüyoruz" diye konuştu. 21. yüzyılda böyse katliamların yaşanmasının utanç verici olduğunu kaydeden Eruyanık, Türkiye'nin vahşeti durdurması gerektiğini, bunun için de ilerici güçlere ve sendikalara görev düştüğünü belirtti. Genel-İş 2 No'lu Bölge Şube Başkanı Mehmet Karagöz de bölge şubesi olarak mitinge katılacaklarını belirtti.

ÖNCEKİ HABER

Başmusahipli Habora

SONRAKİ HABER

Halklar işbirliği yapmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...