01 Aralık 2004 22:00

Oğlunu cezaevinde buldu

70 gündür kayıp olan çocuğunu bulan baba sevinemedi. "Oğlumu cezaevine atmışlar, patates haşlayıp koltuk altlarına koymuşlar."

Paylaş
Oğlu Engin Tosun'dan 70 gündür haber alamayan Ali İhsan Tosun, oğlunu Buca F Tipi Cezaevi'nde buldu. 'Yasadışı örgüt üyesi' olduğu iddiasıyla gözaltına alınan ve daha sonra Buca F Tipi Cezaevi'ne konulan oğlu Engin Tosun (18) ile görüşen baba Tosun, devlet yetkililerinin yasa çiğneyerek kendisine bugüne kadar haber vermemesine öfkelenerek, "Oğlumu öldüresiye dövüp cezaevine koyuyorlar. Hatta patates haşlayıp, sıcak patatesleri koltuk altlarına koymuşlar. Neden ailesine haber vermiyorlar. Oğlum ölse haberimiz olmayacak" diye konuştu. Muğla'nın Milas ilçesine bağlı Güllük beldesinde inşaat işçisi olarak çalışırken, 9 Eylül'de göz altına alınan ve 3 gün Milas Kapalı Cezaevi'nde kaldıktan sonra "yasadışı örgüt üyesi" olduğu iddiasıyla Buca Kırıklar F Tipi Cezaevi'ne konulan Engin Tosun'un babası Ali İhsan Tosun 70 gündür kayıp olan oğlunu bulduğuna sevinemiyor.

'Yasaları çiğnediler' Geçen hafta ulaşabildiği oğlunun "ekmek parası" kazanmak için Milas'a gittiğini kaydeden baba Tosun, "Durumumuz iyi olmadığı için biz onu oraya çalışsın diye gönderdik. Aylardır haber alamıyorduk. Daha sonra dayanamayıp Van'ın Saray ilçesinden kalkıp geldim. Buraya geldiğimde inşaatta çalışan arkadaşları gözaltına alındığını söyledi" diye konuştu. Gözaltına alındıktan sonra karakol yetkililerinin kendisine haber vermediğine dikkat çeken baba Tosun, bu şekilde davranarak, savcılığın ve polislerin yasaları çiğnediğini söyledi. Gözaltına alınan her bireyin kendi yakınlarına haber verme hakkı olduğuna işaret eden baba Tosun, oğlunun bunu defalarca talep etmesine rağmen gözaltındayken telefon etmesine engel olunduğunu belirtti.

Patatesli işkence Oğlunu görmeye Buca Kırıklar F tipi Cezaevi'ne gittiğini ifade eden baba Tosun, "Görüş günü oğlum bana gördüğü işkenceleri anlattı. Kollarında sigara yanıkları vardı. Gözaltındayken işkence yapmışlar. Hatta patates haşlayıp, sıcak patatesleri koltuk altlarına koymuşlar. Şimdi yaraları kapandı ama hâlâ izleri duruyor" iddiasında bulundu. Engin'in tahliye edilmesi için çaba harcayacağını belirten Tosun, İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi'ne ve Baro'ya bağlı çalışan İşkenceyi Önleme Grubu'na başvuruda bulunduğunu da ekledi.

src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Yargı kararı uygulanmıyorFadime Alkan AKP Hükümeti'nin kamusal sağlık hizmetlerinin sunumunu özelleştirmek amacıyla başlattığı, devlet hastanelerinin dışarıdan hizmet satın alması uygulaması Danıştay kararıyla durdurulmasına karşın, Sağlık Bakanlığı yargı kararını ilgili birimlere iletmediği için hastanelerde ihale işlemleri devam ettiriliyor. Danıştayın durdurma kararının ardından dün ilk ihale Şişli Etfal Hastanesi'nde yapıldı. Konuya ilişkin sorularımızı yanıtlayan hastane yetkilileri, Danıştay kararını internet aracılığıyla duyduklarını ancak Sağlık Bakanlığı'ndan kendilerine resmi bir bildirim yapılmadığı için ihaleyi iptal etmediklerini söylediler. İhalenin duyurusunu 40 gün önceden yaptıklarını belirten hastane yetkilileri, "Elimizde bir belge olmadığı için ihaleye teklif veren firmalara, ihalenin durdurulduğunu bildiremezdik. Üstelik bizim hastaneye dışarıdan çok sayıda sağlık elamanı alınacağı için ihaleye çok geniş bir katılım oldu" savunmasında bulundular.

Genelge yayınlanmıştı Sağlık Bakanlığı 25 Ağustos 2004 tarihinde "Sağlık Hizmetlerinin Satın Alma Yoluyla Gördürülmesine İlişkin Esas ve Usuller'in Tatbiki" başlıklı bir genelge yayınlayarak, tüm kamu hastanelerine göndermişti. Genelgede, dışarıdan taşeron sağlık hizmeti alınması öngörülüyordu. Teşeronlaştırmaya karşı olan TTB ve SES, uygulamanın iptali için dava açmışlardı. Danıştay 5. ve 10. daireleri, TTB'yi haklı bularak, geçtiğimiz hafta uygulamayı durdurmuşlardı.

ÖNCEKİ HABER

Çatışma yok infaz var

SONRAKİ HABER

Öfkeli minibüscüler otobüslere saldırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...