01 Aralık 2004 22:00

Çatışma yok infaz var

Meclis Komisyonu'nun incelemesindeki ayrıntılar Kızıltepe'de çatışmanın olmadığını gösteriyor. Kitle örgütleri failler bulunsun diyor.

Paylaş
Türkiye, Mardin'in Kızıltepe ilçesinde, evlerinin önünde öldürülen 31 yaşındaki baba ile 12 yaşındaki oğlunun öldürülmesini tartışıyor. "Terörist" oldukları ve çatışmaya girdikleri ileri sürülen 12 yaşındaki Uğur Kaymaz ile babası Ahmet Kaymaz'ı, Mardin'den operasyon için gelen özel tim'in öldürdüğü belirtilirken; Meclis İnsan Hakları Komisyonu üyesi, CHP Mersin Milletvekili Hüseyin Güler, olay yeri ile ev arasındaki 40-50 metrelik mesafe ile Uğur'un ayağında sandalet bulunmasına dikkat çekti. Kamuoyuna yansımasının ardından olay yerine ilk olarak giden CHP Mardin Milletvekili Mustafa Duyan "Kötü, acı bir olay. Ama geçmiş, bitmiş" dedi. Olayın yargıda olduğunu bu açıdan fazla bir değerlendirme yapmak istemediğini belirten Duyan, "Birileri barış, huzur ortamını bozmak istiyor. Bölgedeki barış, huzur ortamının bozulması endişemiz var" ifadelerini kullandı.

Olayın üç boyutu Meclis İnsan Hakları Komisyonu adına AKP'li Mehmet Nezir Nasıroğlu ile olay yerinde incelemelerde bulunan CHP'li Hüseyin Güler ise "12 yaşında bir çocuğun terörist olduğu yolunda kamuoyuna yansıyan haberi okuyunca içim ezildi. 12 yaşındaki bir çocuk...Silah eğitiminden tutun da terörist olabileceğini hiçbir zaman düşünmedim. Kamuoyuna böyle yansıması hepimizi rahatsız etti" dedi. Komisyonda gönüllü olarak yer alan Güler, vali, emniyet müdürü, belediye başkanı, savcı, kaymakam ile görüştüklerini, aileyi ziyaret edip, tanıkları dinlediklerini söyledi. Güler şöyle devam etti; "Olayın şu anda üç boyutu ile değerlendirilmesi gerekiyor. Birinci boyutu, hassas, 15- 20 yıl süren acının tekrar kıvılcım olarak değerlendirilebileceği. İkinci boyutu, yargı mekanizmasının işleyip işlemeyeceği, üçüncü boyutu ise AB sürecinde tüm yasaların pratik hayatta uygulanıp uygulanamadığı."

'Ayağında sandalet vardı' Olay yeri ile ev arasının 30-40 metre olduğunu belirten Güler, çocuğun ayağındaki sandalete ve akşam yemeği hazırlıklarına işaret etti. Babanın kamyonu ile yola çıkma hazırlıklarına ve yemekten önce eşyaları kamyona bırakıp zamandan kazanma isteğine işaret eden Güler, "Olay yerinde çocuk olup olmadığının ayırt edilip edilmeyeceği" sorusunu ise şöyle yanıtladı; "12 yaşında bir çocuk ama öbürü de 31 yaşında genç bir baba. Varsay ki baba terörist olsun, emniyetin tüm görevi, sorumluluğu onu sağ teslim alıp yargıya teslim etmektir. Tüm mesele bu." Ailenin kalan üç çocuğunun travma yaşadığını dile getiren Güler, "Olayın darbesinin, psikolojik travmanın etkisini azaltmak için çocuklara sahip çıkılması gerekiyor" dedi.

Özel tim olgusu Meclis İnsan Hakları Komisyonu, yapılan inceleme ve tespitleri önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşacak. Komisyon raporuna, özel tim olgusunun yansıması bekleniyor.

ÖNCEKİ HABER

Kelle vergisi geliyor

SONRAKİ HABER

Oğlunu cezaevinde buldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa