01 Aralık 2004 22:00

Payımıza zam düştü

Hükümetin AB'ye ve IMF'ye verdiği sözlerden halkın payına zam düştü. Doğalgazda yılın dördüncü zammı yüzde 5 oranında yapıldı. Elektriğe yüksek zam ise kapıda.

Paylaş
Doğalgaza yılın dördüncü zammı yapıldı. Tam kış aylarına denk gelen ortalama yüzde 5'lik zamla doğalgaz fiyatları bu yıl yüzde 22.5 artmış oldu. Yine petrol fiyatları bahane gösterilen doğalgaz zammını elektrik ve sigara zamlarının takip etmesi bekleniyor. Doğalgaza yılın dördüncü zammı da IMF heyetinin Türkiye'de bulunduğu günlerde yapıldı. Doğalgaza en son zam ise 1 Kasım'da yapılmıştı. Kış aylarında ısınma amaçlı kullanılan doğalgaz halkın yine soğukta kalacağının da habercisi oldu. Kasım başında yapılan zam ortalama yüzde 6 oranında olmuşu. Son yapılan zammın ardından İGDAŞ'ın daha önce 330 bin 211 lira olarak belirlediği doğalgaz satış fiyatını 346 bin 700 lira düzeyine yükseltmesi bekleniyor

Ankara'da 408 bin Başkentte, 388 bin 311 lira olan doğalgazın metreküp satış fiyatı, yapılan zammın ardından 408 bin 987 liraya yükseldi. Alınan bilgiye göre, dünden geçerli olmak üzere yapılan yüzde 5'lik zammı fiyatlara yansıtan EGO, abonelere yeni fiyattan doğalgaz satışına başladı. 2005 yılı boyunca BOTAŞ yetkililerinin istediği zam oranı ise yüzde 30. Yeni yılda 1000 metreküp gazın fiyatında ortalama 20 dolarlık bir artış olacağı hesaplanıyor. BOTAŞ yetkilileri, 20 dolarlık artışın doğalgazda gelecek yıl için yaklaşık yüzde 30'luk bir zam anlamına geldiğini belirtiyor. Bu da doğalgaza zammın 2005 yılı boyunca devam edeceği anlamına geliyor.

Elektrik zammı yolda Doğalgaz zammının ardından elektrik fiyatlarına da zam bekleniyor. Bunun haberini ise Merkez Bankası, Para Politikası Raporu'nda verdi. Raporda, doğalgaz fiyatlarındaki artışın, üretimde yoğun doğalgaz kullanımı nedeniyle elektrik sektöründe fiyat ayarlama gereksinimini ortaya çıkaracağı belirtildi. Öte yandan hükümetin hidrolik santrallerden enerji üretiminde 2005 içinde gideceği yüzde 8.8'lik kısıtlama da elektrik fiyatlarına fahiş zamların geleceğinin habercisi oldu. Hidrolikten yapılan kısıntının da pahalı doğalgazdan karşılanması bekleniyor. Bu durum pahalı doğalgazdan üretilen yüksek fiyatlı enerjinin halka çok daha pahalı satılması anlamına geliyor.




ZAMLAR DEVAM EDECEK Doğalgaz fiyatlarına zam yapan hükümet 2005 bütçesinde Özel Tüketim Vergisi artışını yüzde 30 olarak hesaplamıştı. Maliye seneye 5.5 katrilyon ekstra ÖTV toplamayı hedefliyor. ÖTV artışıyla yapılacak gizli zamlar da doğalgaz, akaryakıt, elektrik, tütün ürünleri ve alkollü içkiler de yoğunluk gösteriyor. Bütçede, dahilde alınan mal ve hizmet vergileri 2004 yılında 43.4 katrilyon lira olarak hedeflenirken, 2005'te 62.1 katrilyon lira belirlendi. Bunun 22.1 katrilyonu dahilde alınan KDV, 34.7 katrilyonu ise ÖTV'den olacak. Hükümet, 2004 yılında 26.9 katrilyon lira olarak hedeflediği ÖTV'yi, 2005 Bütçesi'nde yüzde 29.2 oranında artırarak, 34.7 katrilyon liraya çıkardı. Buna göre, petrol ve doğalgaz ürünlerine ilişkin ÖTV'den 20.7 katrilyon, alkollü içki ve tütün mamullerinde 10.5 katrilyon, dayanıklı tüketim ve diğer mallarda 885 trilyon, motorlu taşıtlardan da 2.5 katrilyon lira ÖTV tahsil edilecek. Özellikle akaryakıt, sigara ve alkollü içkilere ÖTV zammı yapılması gerekecek.

ÖNCEKİ HABER

Barguti'nin adaylığı açıklandı

SONRAKİ HABER

3 yıl IMF ve AB'nin emrinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...