01 Aralık 2004 22:00

İşgale değil direnişe eleştiri

İran'da yapılan Irak'a komşu ülkeler içişleri bakanları toplantısında direnişçiler terörist ilan edilirken ABD katliamlarından söz edilmedi.

Paylaş
İran'ın başkenti Tahran'da yapılan Irak'a komşu ülkeler içişleri bakanları toplantısında Irak'taki sorunların nedeni direniş hareketi olarak gösterilirken ABD işgali ve katliamları es geçildi. Toplantıya katılan İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Irak'ta 'asayiş ve düzensizlik' sorununun ortaya çıkmasını 'suç örgütlerinin' faaliyeti ile açıklayarak ABD ordusuna malzeme götürülmesini engelleyenleri 'terörist' olarak tanımladı. Aksu ayrıca, Irak hükümetine tam destek vererek, ABD işgalinin de Irak halkının huzur içinde yaşayabileceği bir düzenin kurulması için büyük fırsat doğurduğunu söyledi. Toplantının dünkü oturumlarında Amerikan ordusunun Felluce'de yaptığı katliamlar da gündeme gelmedi. Direnişçiler terörist oldu! Toplantıda Irak'ta öldürülen Türkiyeli kamyon şoförleri de konuşuldu. Türkiye, Irak'ta asker bulundurmadığı halde Irak'taki uluslararası işgal güçlerine üye ülkelerin birçoğundan daha fazla vatandaşını kaybetti. Aksu bunun sorumlusunun işgale lojistik destek veren AKP Hükümeti değil direnişçiler olduğunu söyleyerek "Terör ve örgütlü suç odakları tarafından düzenlenen saldırılarda 66 vatandaşımız öldürülmüştür. Halen 16 vatandaşımız rehin tutulurken, 16 vatandaşımızın akıbeti konusunda bilgi alınamamıştır" dedi.

Kukla hükümete destek Türkiye'nin, Irak'ın geçici hükümetiyle her alanda işbirliğine hazır olduğunu belirten Aksu, Irak hükümetinin sorunlarına rağmen Türkiye'nin açılımlarına olumlu yanıt vermeye çalıştığını söyledi. 'Güvenlik ve terörizmle mücadelede', bölgesel işbirliğinden sorumlu ve doğrudan bakanlara bağlı olarak görev yapacak birer ulusal irtibat noktası belirlenmesini, bu irtibat noktaları arasında düzenli temaslar yapılmasını ve sürekli iletişim sağlanmasını öneren Aksu, bir sonraki içişleri bakanları toplantısının Türkiye'de yapılmasını da istedi. Türkiye'nin yanı sıra İran, Irak, Suriye, Ürdün, Suudi Arabistan, Kuveyt ve Mısır içişleri bakanlarının katıldığı toplantı bugün sona erecek.

ÖNCEKİ HABER

Küresel ısınma zararsızmış!

SONRAKİ HABER

BM'den güç kullanımına yeşil ışık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa