30 Kasım 2004 22:00

Küresel ısınma zararsızmış!

"İklimdeki sıradışı değişiklik bir mit; deniz ve okyanuslarda ısınma ve bu ısınmadan kaynaklı sıradışı su seviyesi değişiklikleri yok. Felaketin kaçınılmaz olduğu iddiaları sadece sinir bozucu bir söylem..." Bu ilginç iddialar; Londra merkezli ve Bush yanlısı tutumuyla bilinen "Uluslararası Politika" adlı kuruluşun küresel ısınma hakkındaki görüşlerini oluşturuyor.

Paylaş
ABD Başkanı Bush yanlısı "Uluslararası Politika" kuruluşu, 29 Kasım'da yaptığı açıklamada, sanayi atıkları ve sera gazının, dünyayı tehdit ettiği tezinin bir "yanılmadan" ibaret olduğunu söyledi. Biliminsanları, uzun yıllardır küresel ısınma üzerinde çalışıyor. Yapılan her bilimsel araştırmada, "doğa felaketleri, 'ölümcül' iklim değişiklerinden kaynaklanıyor. "Bu iklim değişilikleri her yüzyıl deniz seviyesinde yaklaşık 1 metrelik farklılık yaratıyor" saptaması ortaya çıkıyor. Ama bu verileri dikkate almayan ekonomi grubu, hazırladığı raporda deniz seviyesindeki artışın, önümüzdeki yüzyılda sadece 20 cm olacağını söyledi. Ayrıca bu yükselişin balık sayısını artırarak "insanoğluna yarar sağlayabileceği" de raporda öne sürüldü.

Petrol devinden destek Rapor bu iddialarıyla, ABD Başkanı Bush'un küresel ısınmaya karşı önlem olarak imzalanan Kyoto Protokolü'nü reddetme gerekçeleriyle örtüşüyor. Bush'un bazı bilim danışmanlarının görüşlerine de yer veren ekonomi grubu, ABD'li petrol devi ExxonMobil tarafından finanse ediliyor. Küresel ısınmayı durdurmak için yapılan çalışmalara ve imzalanan protokollere karşı oluşu ile bilinen ExxonMobil'in, geçtiğimiz hafta ekonomi grubuna büyük miktarda bağış yaptığı tespit edildi.

'Protokol şartları mantıklı değil' "Uluslararası Politika" grubu yöneticilerinden Julian Morris, küresel ısınma üzerinde çalışan İngiliz araştırmacı David King için "Bu yersiz iddiaları ve çalışmaları ile King, kendisi ve ülkesini utandırmaktan öte bir şeye hizmet etmeyecektir" dedi. Morris, İngiliz araştırmacının İngiltere Başbakanı Tony Blair'i de ikna ederek, İngiltere'yi iklim değişiklikleriyle savaşan "en güçlü ve hassas ülke" konumuna getirme hazırlıkları içerisinde olduğunu söyledi. Ayrıca İngiltere Başbakanı'nın, küresel ısınma tehdidiyle savaşmak için, G-8 ülkelerini kullanmak istediği iddiasını da sözlerine ekledi. İngiliz halkının bilimadamlarına desteği ve güveni olmadığını da belirten ekonomi grubu yöneticisi, Blair'in Kyoto Protokolü'nün şartlarını yerine getirmesinin mümkün olmadığını dile getirdi. Bu protokolün İngiliz ekonomisini olumsuz etkileyeceğini söyleyen Morris, ExxonMobil tekelinden bağış alınması ile ilgili olarak da "Yıllardır şirketlere, kuruluşumuzu desteklemeleri için dilekçeler yazıyorum. Eğer ExxonMobil gibi büyük şirketler bizi desteklemek isterlerse bunu büyük bir mutlulukla kabul ederim" yorumunu yaptı.

'Gerçekler hasıraltı ediliyor' Bush yanlısı grubun küresel ısınmayla ilgili iddialarına, çevreci örgüt "Greenpeace"in yöneticisi Stephen Tindale sert tepki gösterdi. Tindale, "Bu rapor, ABD'li muhafazakârların desteğiyle çıktı. Ayrıca rapor, iklim değişikliği ile ilgili çalışmalara bir sabotaj niteliğinde. Son 4 yıldır, tütün şirketlerinin sigaranın zararları hakkındaki bilimsel gerçekleri nasıl gizlediğini görüyoruz. Bu grup da aynı taktiği, ABD'de küresel ısınma konusunda başarıyla gerçekleştirdi. Grubun yeni hedefi de İngiltere oldu" diye konuştu. Tindale, yayınlanan raporun Danimarkalı İstatistikçi Bjorn Lomborg'un, "Küresel ısınmayı önlemek yerine AIDS'e çözüm bulmaya çalışmalıyız" şeklindeki açıklamalarının yarattığı olumsuz etkiyle aynı etkiyi yaratacağını söyledi. Danimarkalı Lomborg, küresel ısınmanın, doğal sistemden kaynaklanan normal bir durum olduğunu söylemiş, dahası uzun vadede sıtma hastalığına karşı olumlu etkiler yaratacağını iddia etmişti. Ayrıca istatikçi, iklimlerdeki değişikliklerin hassas insanların tehlikeli hastalıklara karşı daha dayanaklı hale gelmelerini sağlayacağını da iddialarına eklemişti.

ÖNCEKİ HABER

İşçiler ve memurlar birlikteydi

SONRAKİ HABER

İşgale değil direnişe eleştiri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...