30 Kasım 2004 22:00

Fotoğraflarla savaşa tanıklık

Amerikalı fotoğraf sanatçısı Stanley Greene'nin fotoğrafları, işgal altındaki Irak'ta insan yaşamını gözler önüne seriyor.

Paylaş
"Savaştan söz açan her fotoğraf/bir haberleşme değil mi/ölenle öldüren arasında?... Savaştan söz açan her fotoğraf/ bir haberleşme değil mi/görülenle görülmeyen arasında?" diyor Kemal Özer bir şiirinde. 55 yaşındaki Amerikalı fotoğraf sanatçısı Stanley Greene işgal altındaki Irak'ta ölen insanların yüzlerine yöneltiyor objektifini. Belki öldükten bir saat, belki on beş dakika sonra çekilmiş bu fotoğraflarda donuklaşıp kalıyor yaşam. Bir kadının yanaklarından gözyaşı gibi kan akıyor. Bir adam öylece yatıyor yerde, sanki sebepsiz vurulmuş, ayağı taşa takılıp da yere düşmüş gibi.

Savaşın izleri Ölenle öldüren arasında bir bağ kuruyor sanatçı, öldürenin bütün insanlık tarafından lanetlendiği, ölen için şehirde belki artık yas tutacak kimsenin kalmadığını bildiren bir bağ. Sonra sessiz, soğuk fotoğraflarda gözlenenbilen savaşın kan ve barut kokan izleri. Bombalanmış evler, mermi dipçikleriyle delik deşik edilmiş arabalar ve acıyla gerilmiş korkulu insan yüzleri.

Çatışmaların ardından İFSAK Fotoğraf Günleri kapsamında "Savaştan Kesitler" başlığıyla savaş fotoğrafların bir araya getiren Stanley Greene, çatışmaların ardından gidip dolaştığı yerlerde çektiği fotoğraflarla, savaşın gerisini fotoğraflıyor. Televizyonlarda işgal altındaki Irak'tan vahşet görüntülerinin çoğalmasıyla, bu görüntülerin sıradanlaşması eşzamanlı yaşanıyor.

Anı dondurmak Tankların kovaladığı insanlar, patlayan bombalar ve Iraklıları nerede nasıl yakalayacağı bilinmeyen mermiler. Hızla giriyor ABD Irak içlerine değin, hızla öldürülüyor insanlar ve televizyonlar bir solukta, hızlandırarak veriyor görüntüleri. Belki fotoğrafın işlevi, önemi de burada ortaya çıkıyor, çünkü orada bir şerit halinde hızla akmayan, önünde durup bakılması gereken bir gerçek göze batıyor. Savaşın ortasında olan insanların içinde bulundukları dehşette, belki ancak böyle hissedilebilir. Stanley Greene'nin sergisi 8 Aralık'a değin tarihi Darphane Binaları'nda görülebilir.

ÖNCEKİ HABER

Ethos festivali 'barış' ile geliyor!

SONRAKİ HABER

Irak'ta yapılan soykırımdır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...