30 Kasım 2004 22:00

Ethos festivali 'barış' ile geliyor!

Özellikle Ortadoğu'dan gelen katliam haberlerinin Türkiye gündemini yoğun olarak meşgul ettiği şu günlerde 3'ncü Ethos Ankara Uluslararası Tiyatro Festivali, "barış" teması ile Ankaralı izleyici ile buluşacak.

Paylaş
Ankara'da bir tiyatro festivalinin bittiği günlerde bir yenisi başlayacak. Ethos Kültür ve Sanat Derneği'nin düzenlediği 3'ncü Ethos Ankara Uluslararası Tiyatro Festivali'nde bu kez Ankaralı tiyatro izleyicileri, "barış" temalı bir festivalle buluşacaklar. Bu festivalde, atölye çalışmaları, söyleşiler ve popüler olmayan toplulukların oyunlarının fazlalılığı dikkat çekiyor. 2-12 Aralık günleri arasında yapılacak olan festivalin amacı, çağdaş yaşamın bir gereği olan sanatı kitlelere ulaştırmak, toplumun estetik beğeni düzeyini sanat yoluyla yükseltmenin yanı sıra "ulusal ve uluslararası özel, amatör tiyatro topluluklarını bir araya getirerek kültürlerin buluşmasını sağlamak, kültürel değerlerin karşılaşması ve kaynaşması aracılığıyla estetik, etik, demokratik değerlerin yükselmesini sağlamak ve uluslararası dayanışma ve barışa katkıda bulunmak" olarak belirlendi. Her yıl "Yaşanır bir dünya için sanat" sloganıyla yola çıkan festival bu yıl bir yeni slogan daha eklemiş yolculuğuna: "Yaşanır bir dünya için barış".

'Barış Barış' Festivalde her yıl olduğu gibi bu yıl da Ortadoğu ülkelerinin "gizemli" oyunlarından Avrupa'daki dans topluluklarına ve özellikle popüler olmayan toplulukların oyunlarına yer ayrılmış. Programda, geçen yılın programında yer alan tiyatro topluluklarının isimleri sık sık göze çarpsa da, festival, yenileşmek için kendini zorladığını ortaya koyuyor. Özellikle Ortadoğu'dan gelen katliam haberlerinin Türkiye'nin gündemini de yoğun olarak meşgul ettiği şu günlerde Ethos Festivali, "barış" temasını belirleyerek, sanat icra etmeyi hedefliyor. Bu hedefi doğrultusunda festivale katılacak tiyatro topluluklarına, "barış konulu kısa gösteriler" sunmasının önerilmesi ile Ankaralı izleyiciler oyun esnasında veya sonrasında özel gösteriler izleme olanağına da kavuşturulacak gibi görünüyor. Atölyeler, söyleşiler sergiler... Festivalde gösterilecek her oyunun ardından tiyatro grubu ile kısa söyleşiler yapılacak. Bunun yanı sıra 5 ayrı konuda da atölyeler düzenlenecek. Theatra Astragalı "Çağdaş Sanat Aracı Olarak Klasik Tiyatro", Company Hamburg "Sahnede His ve Hareket", Global Clowns "Modern Palyaçoluk ve Trajikomik Figür", Hasan Nami Güner "İmgeden Oyuna" ve Azerbaycan Devlet Pandomim Tiyatrosu da "Oyuncu ve Rejisör" başlıklı atölyeler ile festival programında yerlerini alıyor. Festival kapsamında ayrıca Alaattin Kara'nın Yeraltı Fotoğrafları Sergisi ile Bahar Yaltı'nın Tiyatro Fotoğrafları Sergisi de sanatseverlerle buluşacak. Festival, yarın (perşembe) Yüksel Caddesi'nden Yeni Sahne önüne yapılacak yürüyüşle başlayacak. Açılışta, Global Clowns adlı palyaço toplululuğunun ve Azerbaycan Devlet Pandomim Tiyatrosu'nun gösterileri ile Tiyatro Özgün Deneme ve Çan Tiyatrosu'nun oyunları izleyici ile buluşacak.

'Turne yapmıyoruz' Festival Komitesi Başkanı Serhan Sarıkaya, "barış" talebinin en fazla ön plana çıkması gerektiğini düşünerek böyle bir tema belirlediklerini belirterek, birçok ülkede artık "katliam değil cinayet" denebilecek türden olaylar yaşandığını söyledi. İnsanlara bu talebi en iyi anlatmanın yolunun sanat olduğunu dile getiren Sarıkaya, festivalin bu açıdan da büyük olanaklar tanıdığını kaydetti. Popüler topluluklara yönelmemeye dikkat ettiklerini ifade eden Sarıkaya, "Biz turne yapmıyoruz. Popüler topluluklar ile yapılan faaliyet özellikle gelir elde etmeye dönük faaliyetler oluyor. Hedefinizi böyle çizdiğinizde turne organizatörüne dönüşüyorsunuz" diye konuştu. Sarıkaya, bir festivalin, alternatif tiyatro topluluklarını açığa çıkartmak gibi bir görevinin olması gerektiğini söyleyerek, izleyiciyi de bu tarz oyunların dışına çıkartmanın önemine dikkat çekti. Her yıl sponsorluk konusunda sıkıntı çektiklerini belirten Sarıkaya, Kültür Bakanlığı'nın sahne konusunda destekçi olduğunu bildirdi. Sarıkaya, ilk olarak kendilerinin başlattıkları ancak daha sonra ayrıldıkları Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali'nin ise artık festivallikten çıktığını, söyleşiler, atölye çalışmaları, veya bir tema belirlenmediğini savundu.

ÖNCEKİ HABER

İzmir'in milli kütüphanesi

SONRAKİ HABER

Fotoğraflarla savaşa tanıklık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...